Την Κυριακή επί Ελληνικού εδάφους, στις Πρέσπες, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Σκοπίων κ.κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρό, παρουσία των δύο πρωθυπουργών κ.κ. Τσίπρας και Ζάεφ, αλλά και εκπροσώπων του ΟΗΕ και της Ε.Ε. θα υπογράψουν την συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις και που προκάλεσε τόσο σάλο στην αντιπολίτευση των δύο χωρών.
Ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ενημερωθεί ο κόσμος για τη συμφωνία με την πΓΔΜ, να επιβεβαιωθεί για μια ακόμη φορά η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή και να υποστεί μία ακόμη ήττα η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, αντιλαμβάνονται στο Μαξίμου και στην Κυβέρνηση την τριήμερη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η Αξιωματική αντιπολίτευση.
«Η πρόταση δυσπιστίας είναι καλοδεχούμενη. Αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να την εφεύρουμε, γιατί μου κάνετε ένα σημαντικό δώρο», ήταν η χθεσινή απάντηση στη Βουλή του πρωθυπουργού στον πρόεδρο της ΝΔ.
Όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση θα ολοκληρωθεί ως τις 2.00 μ.μ. του Σαββάτου ενώ το ΚΚΕ δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν οι 15 βουλευτές του θα δηλώσουν «παρών» ή θα αποχωρήσουν από τη συζήτηση.
Σε κάθε περίπτωση η απόρριψη της πρότασης απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού της βουλής, δηλαδή 150 συν ένας με την Κυβέρνηση να διαθέτει 154 βουλευτές. Μοναδικό ερωτηματικό είναι η στάση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένου ο οποίος υπονόησε χθες ότι μπορεί να υπερψηφίσει την πρόταση.
Σε κάθε περίπτωση πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει ένα εξάμηνo από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών.
Στέλεχος του Μαξίμου επισημαίνει ότι η πρόταση δυσπιστίας του κ. Μητσοτάκη κατατέθηκε την ώρα που στη Βουλή εγκρίθηκε το ν/σ για τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης του 3ου προγράμματος ενώ εγκρίθηκε και η εκταμίευση του τελευταίου 1 δισ.
Και τα δύο χαιρέτησε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί λέγοντας ότι «Σήμερα είχαμε δύο καλά νέα για την Ελλάδα: την έγκριση του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα για την τέταρτη αξιολόγηση και την απόφαση του ESM να εκταμιεύσει 1 δισ. ευρώ, μετά από την πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα. Οι δεσμεύσεις εκπληρώθηκαν και οι συμφωνίες τηρήθηκαν. Ελπίζω ότι αυτό θα είναι και το σύνθημα του Eurogroup της 21ης Ιουνίου».
«Η στιγμή που διάλεξε ο κ. Μητσοτάκης να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας δεν είναι τυχαία» σχολίασε το εν λόγω στέλεχος «και σχετίζεται με την αγωνία του ότι η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια, η συμφωνία με τους δανειστές πλησιάζει και τα νούμερα πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο δίνοντας δημοσιονομικό χώρο για παροχές και φοροελαφρύνσεις το επόμενο διάστημα».