Σε “αγκάθι” στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ αναδεικνύονται οι συσσωρευμένες οφειλές άνω των 100 εκατ. ευρώ από απλήρωτους λογαριασμούς αερίου, κυρίως από δύο μεγάλους πελάτες, τα ΕLFE και την ΕΒΖ, που βρίσκονται και οι δύο στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Ετσι, παρά το κατ’αρχήν ενδιαφέρον που εκφράζεται δημόσια από μεγάλους εγχώριους ομίλους για τη “ΔΕΠΑ Εμπορίας” δεν λείπουν και οι ανησυχίες για την τελική έκβαση του εγχειρήματος ή για το τίμημα που θα αποφέρει, αν προηγουμένως δεν διευθετηθεί το ζήτημα των οφειλών.
Μάλιστα οι οφειλές των Ελληνικών Λιπασμάτων (ELFE), εταιρίας που ανήκε στον όμιλο του γνωστού επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, λέγεται ότι υπήρξαν και μία από τις αιτίες, που οδήγησαν στην αλλαγή φρουράς στο τιμόνι της ΔΕΠΑ στα τέλη του περασμένου χρόνου. Οι ανεξόφλητες οφειλές των ΕLFE προς τη ΔΕΠΑ υπολογίζονται από 90 ως 120 εκατ. ευρώ.
Η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ τον Δεκέμβριο του 2017 κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία Διαφθοράς κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και των συνεργατών του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εκκρεμεί και αγωγή για τη διεκδίκηση των 120 εκατ. ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2017, η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΠΑ διέκοψε την παροχή αερίου στην εταιρία λόγω των χρεών, και τη τροφοδοσία με τις ελάχιστες αναγκαίες ποσότητες ανέλαβε ο ΔΕΣΦΑ με αέριο εξισορρόπησης.
Τα χρέη της ELFE δεν είναι τα μόνα που προβληματίζουν. Ανησυχητική είναι και η κατάσταση με τις οφειλές της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), οι οποίες εκτιμώνται στο ποσό των 13 εκατ. ευρώ. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΒΖ βρίσκεται στο χείλος της πτώχευσης και ότι οι πιστώτριες τράπεζες, με προεξέχουσα την Τράπεζα Πειραιώς που είναι ο βασικός δανειστής επεξεργάζονται την περίοδο αυτή ένα σχέδιο, με βάση τα άρθρα 106 β και 106 δ του πτωχευτικού κώδικα. Η υιοθέτηση της πρότασης, προϋποθέτει συμφωνία πιστωτών για κούρεμα σημαντικού μέρους τους συνολικού χρέους της ΕΒΖ και εξόφληση του υπολοίπου με τα έσοδα από την πώληση της εταιρίας και ρύθμιση της οφειλής που έχει απομείνει.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται ότι θα “κουρευτεί” και ένα μεγάλο μέρος των οφειλών της ΕΒΖ προς τη ΔΕΠΑ.
Οι θεσμοί, μπορεί να έδωσαν το πράσινο φως στο σχέδιο του υπουργού Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη για την ιδωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, δεν έχουν κρύψει όμως την ενόχλησή τους για τη διόγκωση των οφειλών, αφήνοντας υπόνοιες για διαχρονική ανοχή των κυβερνήσεων, ακόμα και για συγκεκαλυμένη κρατική ενίσχυση και επιλεκτική μεταχείριση των δύο εταιριών.
Το σχέδιο Σταθάκη προβλέπει τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ σε εταιρία εμπορίας και εταιρία δικτύων. Η πρώτη εταιρία θα ιδιωτικοποιηθεί με τη διάθεση τουλάχιστον του 51% από το δημόσιο, ενώ η δεύτερη θα παραμείνει στο δημόσιο, το οποίο θα διατηρήσει το 51%, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο σε δεύτερη φάση να διαθέσει ποσοστό 14%.
Η ΔΕΠΑ ελέγχεται κατά 65% από το δημόσιο και κατά 35% από τα ΕΛΠΕ.