Σε σχετικώς υψηλά επίπεδα αναμένεται να διαμορφωθούν οι τιμές κατά την αυριανή δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ, με τις εκτιμήσεις αρκετών εκ των συμμετεχόντων να μιλούν ήδη για επίπεδα από 42 ως 47 ευρώ/MWh ή και υψηλότερα.
Η δημοπρασία της Τετάρτης, 18 Ιουλίου, για τη διάθεση 400 MW/h ηλεκτρισμού από τα λιγνιτικά και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, ξεκινά από την αναθεωρημένη τιμή εκκίνησης των 36,34 ευρώ/MWh, έναντι των 32,05 ευρώ ανά MWh των προηγούμενων ΝΟΜΕ, καθώς ενσωματώνει ένα μέρος από την αύξηση του κόστους των ρύπων. Δεν είναι όμως ο μόνος παράγων που θεωρείται ότι θα επηρεάσει τις τιμές κατά την αυριανή δημοπρασία.
Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι την περίοδο αυτή η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) έχει αυξηθεί και φθάνει κατά τη διάρκεια της ημέρας στα 60-67 ευρώ/MWh, πράγμα που καθιστά τα ΝΟΜΕ δελεαστικά για τους προμηθευτές, ακόμα και σε τιμές ως τα 45-47 ευρώ/MWh. Eξάλλου αρκετοί προμηθευτές εκτιμάται ότι θα σπεύσουν να εξασφαλίσουν “φθηνή” ενέργεια από τα ΝΟΜΕ, εν όψει της λιγνιτικής αποεπένδυσης της ΔΕΗ και της μείωσης, ενδεχομένως και της κατάργησης, της ποσότητας ηλεκτρισμού που θα διαθέτει η ΔΕΗ στο μέλλον μέσω των δημοπρασιών, εφόσον βέβαια ολοκληρωθεί με επιτυχία ο διαγωνισμός για την πώληση των 3 λιγνιτικών μονάδων.
Την αβεβαιότητα επιτείνει η αύξηση της τιμής των ρύπων στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, -κινείται πλέον στα 15,80 ευρώ/MWh έχοντας προηγουμένως φθάσει στα 16,22 ευρώ/MWh-, σε συνδυασμό με τη σχετικά ανοδική τάση στις τιμές του πετρελαίου και κατ’ επέκταση του αερίου.
Από την άλλη πλευρά, οι υψηλές τιμές ηλεκτρισμού στις αγορές χονδρικής γειτονικών χωρών εντείνουν την ανησυχία, ότι αρκετοί traders θα θελήσουν να εξασφαλίσουν ποσότητες από τα ΝΟΜΕ με σκοπό τις εξαγωγές. Γι΄αυτό το λόγο άλλωστε η ΡΑΕ παρακολουθεί στενά την αγορά, στέλνοντας ήδη επιστολές σε traders και προμηθευτές που συμμετείχαν σε προηγούμενες δημοπρασίες, προκειμένου να διερευνήσει πού διοχετεύτηκαν οι ποσότητες ΝΟΜΕ των δημοπρασιών του παρελθόντος.
Ας σημειωθεί ότι οι εξαγωγές ηλεκτρισμού από ΝΟΜΕ δεν απαγορεύονται παρότι σχεδιάστηκαν για να συνδράμουν στη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ και στην ενδυνάμωση των ανταγωνιστών της στην εγχώρια αγορά. Ωστόσο η ΡΑΕ έχει θέσει κάποιες δικλείδες για καταχρηστική συμπεριφορά και στο πλαίσιο αυτό αυτό διενεργεί τώρα τους ελέγχους.
Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι ακόμα και στις υψηλότερες τιμές υπάρχουν περιθώρια κέρδους για τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ, ειδικά αν δεν ξεπεραστεί το επίπεδο των 46-47 ευρώ. Εκείνοι μάλιστα που θα καταφέρουν να αγοράσουν ποσότητες ως τα 42-43- 44 ευρώ, θα μπορούσαν να βρουν ευκαιρίες σε καταναλωτές της Μέσης Τάσης και να διαμορφώσουν δελεαστικά πακέτα, ειδικά για την κατηγορία εκείνη των πελατών της ΔΕΗ στη Μ.Τ. των οποίων τα τιμολόγια δεν έχουν διακριτή χρέωση για το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων. ‘Αλλοι θεωρούν ότι όλες οι ποσότητες που θα αγοραστούν στη δημοπρασία κάτω των 47 ευρώ/MWh μπορούν να φέρουν κέρδος, βοηθώντας στη διαμόρφωση ανταγωνιστικών πακέτων για την προσέλκυση πελατών.
Εκτιμάται πάντως ότι αν τελικώς οι τιμές στη δημοπρασία “τρέξουν” στα επίπεδα αυτά, τότε ο ανταγωνισμός θα πιέσει τα περιθώρια, ιδιαίτερα των μικρών εταιριών προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος.