Mέχρι και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να προσφύγει η βιομηχανία για να διασφαλίσει ότι το νέο μοντέλο αγοράς ηλεκτρισμού- target model- θα εφαρμοστεί με τους ίδιους όρους και κανονισμούς, χωρίς καμία παρέκκλιση και μεταβατικές προθεσμίες, όπως ακριβώς ισχύει στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες , με αφορμή τη διαμάχη που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ της ΕΒΙΚΕΝ και του διευθύνοντος συμβούλου του Χρηματιστηρίου Ενέργειας Μιχάλη Φιλίππου για το χρόνο εφαρμογής του target model.
Kαι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι ενεργοβόρες βιομηχανίες επιμένουν τόσο πολύ, είναι η δυνατότητα που δίνει το target model για τη σύναψη διμερών συμβολαίων μεταξύ των ηλεκτροπαραγωγών και των μεγάλων καταναλωτών ηλεκτρισμού. Πρόκειται για μέτρο που οι βιομήχανοι εκτιμούν ότι μπορεί να εξασφαλίσει προμήθεια ρεύματος σε ανταγωνιστικές τιμές, που είναι και το ζητούμενο για τις μεταποιητικές μονάδες της κατηγορίας αυτής.
Τα διμερή συμβόλαια αποτελούν εξάλλου και μία διέξοδο ασφαλείας για τις υπό πώληση ( και όχι μόνον) λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, καθώς μπορούν να εξασφαλίσουν τη διάθεση του παραγόμενου ηλεκτρισμού σε πελάτες, οι οποίοι αντισταθμίζουν ένα μέρος του κόστους ρύπων, μίας δαπάνης που αναμένεται ότι τα επόμενα χρόνια θα βαρύνει κατά πολύ το τελικό κόστος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τις λιγνιτικές μονάδες.
Στο πλαίσιο αυτό, οι μεγάλοι καταναλωτές ηλεκτρισμού ζητούν να υπάρξει ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του target model και να μην υπάρξει νέα καθυστέρηση, από την προθεσμία της 1ης Απριλίου 2019, η οποία έχει συμφωνηθεί και με τους θεσμούς στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.
Πριν λίγες εβδομάδες κυκλοφόρησαν οι πρώτες φήμες για ενδεχόμενο νέας καθυστέρησης της εφαρμογής του target model, αρχικώς με την επίκληση δυσκολιών και ανάγκης πρόσθετου χρόνου για τη λειτουργία της σύζευξης της ελληνικής αγοράς με την ιταλική. Σε ημερίδα που διοργάνωσε η ΡΑΕ για το όλο θέμα, ο κ. Φιλίππου φέρεται να δήλωσε ότι « για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ενός σύνθετου έργου, κανείς δεν μπορεί με υπευθυνότητα να δεσμευτεί με συγκεκριμένη ημερομηνία για την ολοκλήρωση κάποιας φάσης του», πράγμα που φάνηκε να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες περί νέας καθυστέρησης.
Άμεση ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου της ΕΒΙΚΕΝ, του φορέα των ενεργοβόρων βιομηχανιών, Αντώνη Κοντολέοντα, προς τον οποίο η απάντηση ήταν ότι η βιομηχανία θα πρέπει να ξεχάσει αυτά που ήξερε και να μην ασχολείται με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Από εκεί και πέρα ξεκίνησε η κόντρα, που συνεχίζεται μέσω του τύπου, με άρθρα και από τις δύο πλευρές.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα της ΡΑΕ τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να εγκριθούν οι κώδικες λειτουργίας των αγορών (προθεσμιακής, επόμενης ημέρας, ενδοημερήσιας και εξισορρόπησης), προκειμένου να δημιουργηθούν οι σχετικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες για τη διαπραγμάτευση των προιόνων, να λειτουργήσουν δοκιμαστικά οι αγορές το πρώτο τρίμηνο, για να ξεκινήσουν κανονικά τον Απρίλιο του 2019.