Mε την αβεβαιόητα για το χρόνο έναρξης εφαρμογής του target model στην αγορά ηλεκτρισμού αλλά και άλλες εκκρεμότητες θα προσέλθει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας στον πρώτο γύρο των μετα-μνημονιακών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Διαδικασίας Μεταμνημονιακής παρακολούθησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η άφιξη των εκπροσώπων των θεσμών τοποθετείται στις 10 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα, περίπου για μία εβδομάδα. Η επίσκεψή τους, την οποία έχει ήδη προαναγγείλει ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, εντάσσεται στις διαδικασίες της μεταμνημονιακής παρακολούθησης, ενός καθεστώτος που ισχύει για όλες τις χώρες μετά την έξοδό τους από το μνημόνιο.
Η διαπραγμάτευση αυτή πάντως-,η πρώτη της μεταμνημονιακής εποχής, συμπίπτει με την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, την οποία τόσο οι θεσμοί όσο και οι αγορές αναμένεται να παρακολουθήσουν με προσοχή για να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα που θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας όσον φορά στη πολιτική που θα ακολουθήσει, Ταυτόχρονα οι εκπρόσωποι των θεσμών είναι πιθανόν να βρουν απέναντί τους νέους συνομιλητές από ελληνικής πλευράς, καθώς θα έχει προηγηθεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης.
Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας αναφέρον ότι ο βασικός όγκος των μνημονιακών δεσμεύσεων που αφορούν στην ενέργεια έχει ολοκληρωθεί ή δρομολογηθεί και δεν αναμένουν να υπάρχουν εκπλήξεις.
Από την άλλη πλευρά όμως, είναι γνωστός ο σκεπτικισμός με τον οποίο αντιμετωπίζουν αρμόδιοι φορείς της αγοράς, τις ημερομηνίες- ορόσημα που έχουν τεθεί για την ολοκλήρωση ορισμένων μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Ενέργειας.
Για παράδειγμα, για την εφαρμογή του Target Model, του ενιαίου ευρωπαϊκού μοντέλου στόχου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η ημερομηνία εφαρμογής παραμένει μεν «κλειδωμένη» για την 1η Απριλίου 2019, όπως συμφωνήθηκε με τους δανειστές την άνοιξη, μετά από πολλές αναβολές και καθυστερήσεις, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της 4ης αξιολόγησης.
Πρόσφατες είναι όμως και οι προειδοποιήσεις φορέων της αγοράς, ότι η προθεσμία αυτή δεν είναι εφικτή, ιδιαίτερα όσον αφορά στη σύζευξη των αγορών με την Ιταλία και τη Βουλγαρία και μάλιστα έχει ζητηθεί να δοθεί μία μικρή παράταση 3 μηνών, ως τον Ιούλιο του 2019, προκειμένου το διάστημα αυτό να χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος.
Το target model προϋποθέτει τη λειτουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας με τέσσερις αγορές (προημερήσια, ενδοημερήσια, προθεσμιακή και εξισορρόπησης) καθώς και σύζευξη της ελληνικής αγοράς με τις γειτονικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.
Στις υπόλοιπες μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η χώρα, συμπεριλαμβάνονται :
· H σταδιακή κατάργηση της χρέωσης προμηθευτή με στόχο την πλήρη εξάλειψή της και ο νέος μηχανισμός επάρκειας ισχύος, ο οποίος βρίσκεται υπό επεξεργασία
· Η επανεξέταση των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ, οι οποίες θα συνεχιστούν μεν μέχρι το τέλος του 2019, όμως ενδιαμέσως αφενός θα πρέπει να επανεκτιμηθούν τόσο σε σχέση με την έκβαση του διαγωνισμού της ΔΕΗ για την πώληση των τριών λιγντικών μονάδων στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη, όσο και σε σχέση με την πραγματική τους επίπτωση στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, που μέχρι στιγμής κρίνεται από ελάχιστη ως μηδενική. Επίσης θα πρέπει μέσα στην επόμενη χρονιά να αποφασιστεί αν θα χρειαστεί νέος μηχανισμός για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική, με βάση τα δεδομένα που θα έχουν δημιουργηθεί μέχρι τότε ή αν θα συνεχιστούν τα ΝΟΜΕ, έστω και τροποποιημένα
· Ιδιωτικοποιήσεις :
Παρότι η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ μπορούν αυτή τη φορά να πουν ότι έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες αποκρατικοποίησης για όλες τις μεγάλες ενεργειακές εταιρίες του δημοσίου, ωστόσο είναι πολλά αυτά που πρέπει να ολοκληρωθούν :
ΔΕΗ : Tήρηση του χρονοδιαγράμματος της λιγνιτικής αποεπένδυσης, με την υποβολή εντός του Οκτωβρίου των δεσμευτικών προσφορών για τις 3 μονάδες (Μελίτη 1 και Μεγαλόπολη 2 και 3), την άδεια για τη Μελίτη ΙΙ και τα ορυχεία που τις συνοδεύουν και ανακήρυξη των προτιμητέων επενδυτών ως το τέλος του χρόνου με σκοπό το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής στις αρχές του 2019- Περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με τη διάθεση του 17% των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ ως το 2021
ΔΕΠΑ- ΕΛΠΕ : Oλοκλήρωση του διαχωρισμού της ΔΕΠΑ σε δύο εταιρίες και προκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας εντός του 2018. Ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης του «τουλάχιστον 50,1% των μετοχών» των ΕΛΠΕ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019.
ΔΕΣΦΑ : Oικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στην κοινοπραξία Snam/Enagas/Fluxys ως το τέλος του χρόνου.
Ας σημειωθεί τέλος ότι το ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε τις διαδικασίες για την αξιοποίηση ως υπόγειας αποθήκης αερίου του υπό εξάντληση κοιτάσματος στον κόλπο της Καβάλας, προκηρύσσοντας τη πρόσληψη χρηματοοικονομικού και νομικού συμβούλου με χρονοδιάγραμμα όμως που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η αξιοποίηση-ιδιωτικοποίηση να ολοκληρωθεί σε 30 μήνες.