Aνοικτό το ενδεχόμενο η ΔΕΗ να προχωρήσει στην πώληση και άλλων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, λιγνιτικών ή άλλης τεχνολογίας, πέραν των 3 μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη, αφήνει η ίδια η ΔΕΗ, στην έκθεση που συνοδεύει τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση“ δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαβεβαίωση ότι δεν θα υποχρεωθεί η ΔΕΗ να προχωρήσει σε περαιτέρω αποεπενδύσεις λιγνιτικής (ή άλλης) ισχύος παραγωγής στο μέλλον, προκειμένου να συμμορφωθεί με την υποχρέωσή της να μειώσει το μερίδιο αγοράς της, στις αγορές παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας”.
Το σενάριο αυτό, που είχε συζητηθεί αρκετά στο παρελθόν με επίκεντρο, εκτός από τις λιγνιτικές και τις υδροηλεκτρικές μονάδες της εταιρίας, φαινόταν να έχει απομακρυνθεί, με την έναρξη της εν εξελίξει διαδικασίας για τη λιγνιτική αποεπένδυση. Απ’ ότι φαίνεται όμως, παραμένει πάντα ισχυρό, όσο το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική δεν μειώνεται στα επιδιωκόμενα επίπεδα. Από την άλλη πλευρά, τα προβλήματα που συναντά ο διαγωνισμός για την πώληση των μονάδων και τα αιτήματα που καταθέτουν οι υποψήφιοι επενδυτές δημιουργούν εύλογα ερωτήματα τόσο για την έκβαση της όλης διαδικασίας όσο και το ύψος του τιμήματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, υπογραμμίζει, στα σχόλιά του για τα οικονομικά αποτελέσματα του εξαμήνου, ότι οι ταμειακές ροές που χρησιμοποιήθηκαν στην αποτίμηση των προς πώληση μονάδων, δεν περιλαμβάνουν έσοδα από τα λεγόμενα λιγνιτικά ΑΔΙ, τα οποία εάν εδίδοντο από τα μέσα του 2019 και με τιμή 39.000 ευρώ/MW, τότε η αξία των δυο εταιριών θα ήταν σημαντικά υψηλότερη.
Δεδομένου ότι τα “λιγντικά ΑΔΙ” όχι μόνον δεν θα έχουν εγκριθεί όταν θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές αλλά είναι αβέβαιο και αν θα εγκριθούν και για πόσο χρόνο, πολλοί ερμήνευσαν την επισήμανση αυτή, σαν ένα μήνυμα ότι η ΔΕΗ θα μπορούσε να δεχθεί προσφορές με ρήτρα ΑΔΙ, δηλαδή με δυο τιμήματα, με ή χωρίς τα ΑΔΙ.
Ας σημειωθεί ότι στα οικονομικά αποτελέσματα, οι δύο υπό πώληση θυγατρικές της ΔΕΗ αποτιμώνται σε περίπου 240 εκατ. ευρώ, με βάση τις προεξοφλημένες ταμειακές ροές.
Από την αναλυτική και διακριτή αποτύπωση των αποτελεσμάτων των δυο εταιριών «Μελίτη» και «Μεγαλόπολη»., προκύπτει ότι το κόστος της αγοράς δικαιωμάτων CO2 για τις υπό πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη ανήλθε σε 21,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2018, έναντι 16,6 εκατ ευρώ το 2017. Τα έσοδα από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθαν σε 101 εκατ. ευρώ έναντι 207 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2017, ενώ οι αμοιβές προσωπικού ήταν αυξημένες σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2017, στα 52,8 εκατ. ευρώ, από 38,3 εκατ. ευρώ. Οι καθαρές μετά από φόρους ζημιές για τις υπό πώληση εταιρίες ανέρχονται σε 332,2 εκατ. ευρώ έναντι 6,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2017
Το σύνολο του ενεργητικού της Μελίτης ανέρχεται σε 279,1 εκατ ευρώ και της Μεγαλόπολης σε 192,8 εκατ ευρώ, ενώ το σύνολο του παθητικού (μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις) για τη Μελίτη είναι 11,9 εκατ. ευρώ και για τη Μεγαλόπολη 132,4 εκατ. ευρώ. Τέλος τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία της Μελίτης είναι 167,2 εκατ ευρώ και της Μεγαλόπολης 60,4 εκατ. ευρώ.