Kάθε προηγούμενο ρεκόρ έσπασαν χθες οι τιμές στις δημοπρασίες ηλεκτρισμού (ΝΟΜΕ), περίπου 12% πάνω από την αμέσως προηγούμενη δημοπρασίας, αποδεικνύοντας ότι ο λιγνίτης δεν έχει χάσει τη γοητεία του…. παρά τις “γκρίνιες” για τις υψηλές τιμές από τους παίκτες της αγοράς.
Δεν ήταν λίγοι όσοι επέρριψαν την ευθύνη στους χειρισμούς της ΡΑΕ και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας σχετικά με την πρόταση για τη θέσπιση περιορισμών στις εξαγωγές, μέτρο που αν ισχύσει και όπως ισχύσει, θα τεθεί σε εφαρμογή το 2019 σύμφωνα με όσα διεμήνυσε η ρυθμιστική αρχή, θέτοντας σε εγρήγορση πολλούς από τους συμμετέχοντες , που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία.
Ετσι, οι τιμές διαμορφώθηκαν χθες στα 54, 70 ευρώ ανά MWh/h, σε σχέση με τα 48,8 ευρώ ανά MWh/h της ποοηγούμενης δημοπρασίας του Ιουλίου και τα 36,34 ευρώ, της τιμής εκκίνησης.
Δεν ήταν όμως μόνον το ενδεχόμενο του περιορισμού στις εξαγωγές, που οδήγησε στην άνοδο, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, τονίζοντας ότι ακόμα και στα επίπεδα αυτά οι τιμές των ΝΟΜΕ, παραμένουν ανταγωνιστικές. Άλλωστε δεν θα εκδηλωνόταν τόσο υψηλή ζήτηση, αν οι συμμετέχοντες δεν είχαν συμφέρον να αγοράσουν.
Οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού έχουν αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη, λόγω της ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και των ρύπων σε συνδυασμό με την παραδοσιακή ανοδική τάση, που εκδηλώνεται εν όψει της χειμερινής περιόδου, της αβεβαιότητας για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, της ανησυχίας για ενδεχόμενη επανάλειψη της ενεργειακής κρίσης κλπ.
Η άνοδος του αερίου, μάλιστα, έχει βελτιώσει και τα περιθώρια για τις ανθρακικές μονάδες, οι οποίες παρά το κόστος ρύπων και τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, παραμένουν ανταγωνιστικές.
“Οι τιμές, στις οποίες διαμορφώθηκαν χθες τα ΝΟΜΕ, ενσωματώνουν προβλέψεις για ακόμα υψηλότερες τιμές του ηλεκτρισμού τους επόμενους μήνες” ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος της αγοράς, χωρίς να υποτιμά το ρόλο που έπαιξε ο αναμενόμενος περιορισμός των εξαγωγών.
Η συνολική ποσότητα που διατέθηκε και απορροφήθηκε χθες ήταν 683 MWh/h.
Aς σημειωθεί ότι η τιμή των ΝΟΜΕ περιλαμβάνει το κόστος CO 2.
Από την άλλη πλευρά, οι δημοπρασίες, που θεωρητικά σχεδιάστηκαν για να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, δείχνουν ότι έχουν αποτύχει στο στόχο τους, αφού το μερίδιο της δημόσιας εταιρίας ηλεκτρισμού βρίσκεται γύρω στο 80% Οι εξαγωγές απορροφούν σημαντική ποσότητα με πληροφορίες να αναφέρουν ότι πολλές φορές ενέργεια εξάγεται στην Αλβανία, από εκεί στη Σερβία και τη Βουλγαρία για να καταλήξει να εισαχθεί και πάλι στην ελληνική αγορά σε πολύ υψηλότερη τιμή.
Από τα χθεσινά αποτελέσματα της δημοπρασίας φαίνεται ότι ο τρεις μεγάλοι καθετοποιημένοι πάροχοι, ο Ηρων, o όμιλος Μυτιληναίου και η Elpedison προμηθεύτηκαν τα τρία μεγαλύτερα πακέτα των 155 MWh/h, των 136 MWh/h και των 126 MWδh/h, αντίστοιχα στην τιμή των 54,64 ευρώ ανά MWh.
Ακολουθούν οι εταιρίες WATT+VOLT, η NRG και η VOLTERRA με πακέτα της τάξης των 70 MWh/h, των 63 MWh/h και των 45 MWh/h αντίστοιχα, ενώ τα ΕΛΤΑ φαίνεται ότι πήραν 30 MWh/h και η GREEN 28 MWh/h. Ο ΟΤΕ πήρε 10 MWh/h, η ΚΕΝ 7 MWh/h, ενώ μικρότερες ποσότητες προμηθεύτηκαν η UNICE (5 MWh/h), η VOLTON (4 MWh/h) και η ΒΙΕΝΕΡ (3 MWh/h)
Η ΕΠΑ Αττικής και η Ζενίθ δεν φάνηκαν να αγόρασαν πακέτα στη χθεσινή δημοπρασία.