Η Σαουδική Αραβία δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει σε πετρελαϊκό εμπάργκο στους καταναλωτές της Δύσης, όπως έκανε το 1973, ενώ θα απομονώσει το πετρέλαιο από την πολιτική, δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, εν μέσω κλιμάκωσης της κρίσης μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.
«Δεν υπάρχει πρόθεση», δήλωσε ο Khalid al-Falih στο πρακτορείο TASS ερωτηθείς αν θα μπορούσε να υπάρξει επανάληψη του πετρελαϊκού εμπάργκο του 1973, όπως μεταδίδει το Reuters.
Αμερικανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στράφηκαν χθες κατά του πρίγκιπα Mohammed bin Salman λέγοντας πως πιστεύουν ότι διέταξε τη δολοφονία του Κασόγκι, αν και η κυβέρνηση Τραμπ τήρησε πιο επιφυλακτική στάση.
«Αυτό το περιστατικό θα περάσει. Όμως η Σαουδική Αραβία είναι μια πολύ υπεύθυνη χώρα, για δεκαετίες χρησιμοποιήσαμε την πετρελαϊκή μας πολιτική ως ένα υπεύθυνο οικονομικό εργαλείο και το απομονώσαμε από την πολιτική», είπε ο κ. Falih.
Επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης την Κυριακή στην «ανάγκη να εξιχνιαστεί» η υπόθεση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία.
«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να φωτιστούν όλες οι διαστάσεις της υπόθεσης Τζαμάλ Κασόγκι», είπε η πηγή αυτή.
Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης -πέραν της υπόθεσης Κασόγκι- για την κατάσταση στη Μάνμπιτζ της Συρίας, για την υπόθεση του Αμερικανού ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον και για τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, καθώς και για τη διμερή συνεργασία της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Ακύρωση της σύμβασης πώλησης τεθωρακισμένων σκέφτεται ο Καναδάς
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο Καναδάς να ακυρώσει μια σύμβαση για την πώληση οπλικών συστημάτων μεγάλης αξίας στη Σαουδική Αραβία, εν μέσω του σάλου για τον φόνο του Κασόγκι.
Τοποθετούμενος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής που μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής, αλλά είχε μαγνητοσκοπηθεί την Πέμπτη, ο Καναδός πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνησή του εννοεί «να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα πάντα», εντός και εκτός της χώρας, προσθέτοντας ότι από αυτό δεν εξαιρείται «η Σαουδική Αραβία».
Ερωτηθείς εάν θα παραμείνει σε ισχύ ή όχι μια σύμβαση αξίας 15 δισεκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (9,9 δισ. ευρώ) για την πώληση στο Ριάντ ελαφριών τεθωρακισμένων, ο Τριντό απάντησε ότι στη σύμβαση εμπεριέχονται «ρήτρες που πρέπει να τηρηθούν» από μέρους «του αγοραστή», που αφορούν «τη χρήση» των όπλων.
«Εάν δεν τηρούνται αυτές οι ρήτρες, είναι σίγουρο ότι θα ακυρωθεί η σύμβαση», πρόσθεσε.
Η συμφωνία, που έχει επικριθεί έντονα από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είχε υπογραφτεί επί των ημερών της προηγούμενης, συντηρητικής κυβέρνησης, υπενθύμισε παράλληλα ο Τριντό.
Οι κανόνες που εφαρμόζονται στον Καναδά όσον αφορά τις πωλήσεις υλικού για στρατιωτική χρήση προβλέπουν την επιβολή περιορισμών σε περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της χώρας προορισμού του υλικού, ενώ απαγορεύουν ρητώς τη χρήση του εναντίον αμάχων.
Η Οτάβα είχε εκφράσει πέρυσι την ανησυχία της για την ενδεχόμενη χρήση αυτών των ελαφριών τεθωρακισμένων σε επιχειρήσεις καταστολής στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας.
Η τηλεοπτική εκπομπή στην οποία μίλησε ο Τριντό, που έχει την υψηλότερη θεαματικότητα στο Κεμπέκ, μαγνητοσκοπήθηκε δύο ημέρες πριν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας παραδεχθούν εντέλει ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι πράγματι σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη.
Η Kαναδή υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ υπογράμμισε το Σάββατο ότι οι εξηγήσεις που έδωσε το Ριάντ για τις συνθήκες του θανάτου του δημοσιογράφου δεν είναι «αξιόπιστες» και ζήτησε να διενεργηθεί εμπεριστατωμένη έρευνα.
Η σχέση του Καναδά με τη Σαουδική Αραβία διέρχεται κρίση τους τελευταίους μήνες. Το Ριάντ ανακοίνωσε τον Αύγουστο την απέλαση του Kαναδού πρεσβευτή και την ανάκληση του δικού του, όπως και το πάγωμα κάθε νέας εμπορικής συναλλαγής με τoν Καναδά ή επένδυσης στη χώρα αυτή, μετά την καταγγελία από την Οτάβα των συλλήψεων Σαουδαράβων ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω Twitter στην αραβική γλώσσα.
Παγώνει τις εξαγωγές όπλων η Γερμανία
Εξάλλου, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες πως η Γερμανία δεν θα προχωρήσει σε εξαγωγές όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, όσο παραμένουν τα ερωτήματα για το τι συνέβη στον δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι, μεταδίδει το ΑΠΕ.
Διεξάγοντας εκστρατεία για το κόμμα της για τις περιφερειακές εκλογές, η Μέρκελ επανέλαβε σε συνέντευξη Τύπου την καταδίκη της για τον φόνο του Κασόγκι, για τον οποίο η Σαουδική Αραβία παραδέχτηκε ότι έλαβε χώρα στο προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη.
«Κατά πρώτον, καταδικάζουμε αυτή την πράξη με τον πιο έντονο τρόπο», δήλωσε η Μέρκελ. «Κατά δεύτερον, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αποσαφηνιστεί τι συνέβη, απέχουμε πολύ από τη διαλεύκανση της υπόθεσης για την οποία οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Όσον αφορά τις εξαγωγές όπλων, αυτές δεν μπορούν να γίνουν υπό τις παρούσες συνθήκες».