Nέα εμπόδια, που ίσως αποδειχθούν δύσκολο να ξεπεραστούν, στην πώληση των λιγντικών μονάδων της ΔΕΗ φέρνει η προσφυγή της ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ στο Σύμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την ακύρωση της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΑΕΠΟ) της μονάδας Μελίτη στη Φλώρινα. Ταυτόχρονα κατατέθηκε και αναφορά στη σχετική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πρόκειται για μία νομική κίνηση, που ενδεχομένως να προκαλέσει στον διαγωνισμό προβλήματα αναλόγου σοβαρότητας με αυτά που αντιμετωπίζει σήμερα η διαδικασία για τα ΕΛΠΕ, δεδομένου ότι η πώλησης της μονάδας Μελίτης στηρίζεται στην προϋπόθεση ότι αυτή είναι πλήρως και νομίμως αδειοδοτημένη.
Νομικοί κύκλοι της ΓΕΝΟΠ, που ως γνωστόν διαφωνεί κάθετα με την πώληση των τριών λιγντικών μονάδων υποστηρίζουν ότι εντοπίστηκαν σοβαρά ζητήματα κύρους στην ΑΕΠΟ για τη Μελίτη και πιο συγκεκριμένα, ότι η άδεια έχει εκδοθεί χωρίς να έχει προηγηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Τα ζητήματα αυτά έχουν ήδη τεθεί ενώπιον του ΣτΕ , στο πλαίσιο ακυρωτικής δίκης που έχει ανοίξει, μετά την κατάθεση της αίτησης ακύρωσης.
Εξάλλου, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, σε χθεσινή ανακοίνωσή της, με την οποία γνωστοποιεί το θέμα αναφέρει ότι με την προσφυγή στο ΣτΕ , που κατατέθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων, εργαζόμενους στη ΔΕΗ και περίοικους της μονάδας Μελίτης, στις 15.10.2018 στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητείται η ακύρωση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) της μονάδας Μελίτης (ΑΗΣ Μελίτης).
“Η σχετική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας είναι, κατά την άποψή μας, προβληματική καθώς δεν έχει προηγηθεί η απαιτουμένη από το νόμο υποβολή της νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) γεγονός που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη διαδικασία εκποίησης της μονάδας που έχει δρομολογήσει ήδη η ΔΕΗ Α.Ε.
Είναι γνωστό ότι η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας , το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων και ο Δήμος Μεγαλόπολης έχουν αποφασίσει να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα προκειμένου να ελεγχθεί η διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης την οποία άλλωστε θεωρούν ότι είναι απολύτως επιζήμια για το Δημόσιο Συμφέρον, τη ΔΕΗ, τους εργαζόμενους στις συγκεκριμένες μονάδες και τις τοπικές κοινωνίες”, τονίζει η ανακοίνωση και καταλήγει ότι στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η σχετική κατάθεση αναφοράς για τη διαγωνιστική διαδικασία στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.