Με επίθεση κατά της ΝΔ και τηρώντας τις αποστάσεις από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ κ. Θεόδωρο Κιτσάκο απάντησε χθες με ανακοίνωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης για την υπόθεση ΔΕΠΑ- ΕLFE.
“Τη Νέα Δημοκρατία διακατέχει πρωτόγνωρο θράσος, καθώς η πώληση της εταιρείας ELFE και η δημιουργία ενός χρέους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τη ΔΕΠΑ έγινε επί των ημερών της” τονίζει η ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι η θητεία του κ. Κιτσάκου στη διοίκηση της ΔΕΠΑ κρίθηκε με την απόφαση αντικατάστασής του.
Ας σημειωθεί ότι εναντίον του κ. Κιτσάκου έχει ασκηθεί δίωξη για τα χρέη της ΕLFE (πρώην ΒΦΛ) προς τη ΔΕΠΑ, οφειλές που υπολογίζονται στα 120 εκατ. ευρώ,
Σε συνέντευξη που έδωσε χθες σε δημοσιογράφους ο κ. Κιτσάκος υποστήριξε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας αλλά και άλλα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, ήταν ενήμερα για τους χειρισμούς του στη ΔΕΠΑ όσον αφορά την επίμαχη υπόθεση.
Ο πρώην επικεφαλής της ΔΕΠΑ αναφέρθηκε στον ¨μνημειώδη παρεμβατισμό” των κυβερνήσεων κατά τα χρόνια που ασκούσε διοίκηση, προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία τα ΕΛΦΕ και τόνισε ότι όσο ήταν ο ίδιος στο τιμόνι της ΔΕΠΑ οι οφειλές της εταιρίας λιπασμάτων δεν αυξήθηκαν, τα τιμολόγια πώλησης εισπράχθηκαν, όπως και 8-9 εκατ. ευρώ έναντι του παλαιού χρέους. Οπως είπε το 2008 οι οφειλές της τότε ΒΦΛ προς τη ΔΕΠΑ ανήρχοντο σε 108 εκατ. ευρώ. Τότε η ΔΕΠΑ μαζί με τις πιστώτριες τράπεζες αναγκάστηκαν να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας. Τον Σεπτέμβριο του 2009, η εταιρία πουλήθηκε στον όμιλο Λαυρεντιάδη, με οφειλές προς τη ΔΕΠΑ ύψους 55 εκατ. ευρώ . Την 1/1/2011, η εν λόγω οφειλή είχε μειωθεί στα 42 εκατ. ευρώ, αλλά όταν την 1/12/2015 ανέλαβε ο κ. Κιτσάκος στη ΔΕΠΑ, η οφειλή είχε εκ νέου αυξηθεί στο ποσό περίπου των 90 εκατ. ευρώ.
‘Οπως είπε, πολιτική γραμμή της κυβέρνησης, η οποία εκφράστηκε σχεδόν από όλα τα στελέχη της που είχαν κάποια αρμοδιότητα για το θέμα, όπως ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, η υφυπουργός Βιομηχανίας κα Θεοδώρα Τζάκρη, ο τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιος Πιτσιόρλας και βέβαια οι αρμόδιοι υπουργοί Ενέργειας κκ Σκουρλέτης και Σταθάκης ήταν η ΔΕΠΑ να συνεχίσει να τροφοδοτεί με αέριο την ELFE, ώστε να μην διακοπούν οι εργασίες της, πράγμα που θα είχε σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνον για την εταιρία και τους εργαζόμενους σε αυτήν, αλλά ευρύτερα στον αγροτικό τομέα. Πρόκειται για θέση με την οποία, όπως δήλωσε, συμφωνούσε και ο ίδιος, δεδομένων- πέραν όσων προαναφέρθηκαν, του μεγάλου ύψους της συσσωρευμένης οφειλής, την υπερδεσπόζουσας θέσης της ΔΕΠΑ, τη ρήτρα take or pay κλπ.
Για την απομάκρυνσή του από τη ΔΕΠΑ ο κ. Κιτσάκος απέδωσε ευθύνες σε στελέχη του ΥΠΕΝ και της ίδιας της εταιρίας, αφήνοντας αιχμές ότι η όλη κίνηση εναντίον του είχε σχέση με τα σχέδιά του για το μοντέλο ανάπτυξης της ΔΕΠΑ. Εξαίρεσε πάντως τον υπουργό κ. Σταθάκη.
Ας σημειωθεί ότι ο ίδιος ήταν υπέρ της εισαγωγής της ΔΕΠΑ στο Χρηματιστήριο. Επίσης, αναφέρθηκε στα ακίνητα της ΕΛΦΕ και στις υποδομές στο Καλοχώρι, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε συνεργασία με την Τράπεζα Αττικής και με μία επένδυση, ύψους 25 εκατ. ευρώ, να μετατραπούν σε σταθμό LNG για τα Βαλκάνια.
Σχετικά με το ενδεχόμενο διαγραφής των χρεών της ΕΛΦΕ με αντάλλαγμα την ακίνητη περιουσία της εταιρίας, είπε ότι εξετάστηκε αλλά ότι το σενάριο αυτό, που θα μπορούσε να ήταν επωφελές για τη ΔΕΠΑ, σταμάτησε όταν πληροφορήθηκε ότι τα ακίνητα ήταν δεσμευμένα απ΄οτην Αρχή για το Ξέπλυμα, με τότε επικεφαλής τον κ, Νικολούδη. Επέρριψε μάλιστα ευθύνες στη νομική υπηρεσία της ΔΕΠΑ που δεν είχε φροντίσει να ενημερωθεί εγκαίρως για τη δέσμευση..
Εξάλλου επισήμανε ότι επί διοίκησής του ξεκίνησαν όλες οι νομικές ενέργειες για την ανάκτηση των οφειλών, συμπεριλαμβανομένης της αγωγής κατά των ELFE για τα “μη καλυμμένα” χρέη ύψους 86,6 εκατ. ευρώ.
Τέλος, ερωτώμενος από δημοσιογράφους για τη συμφωνία εξαγοράς του μεριδίου της Shell στην ΕΠΑ Αττικής είπε ότι θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί καλύτερη συμφωνία.
Υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας
«Τη Νέα Δημοκρατία διακατέχει πρωτόγνωρο θράσος, καθώς η πώληση της εταιρείας ELFE και η δημιουργία ενός χρέους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τη ΔΕΠΑ έγινε επί των ημερών της. Η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε μια κατάσταση, την οποία προσπάθησε να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Προτάσσοντας την προάσπιση των συμφερόντων της ΔΕΠΑ και αφού διασφαλίστηκε πρώτα η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων στην ELFE, η κυβέρνηση αναζήτησε, σε συνεργασία με τους πιστωτές της ELFE, μια μονιμότερη λύση εξυγίανσης.
Η θητεία του κ. Κιτσάκου στη διοίκηση της ΔΕΠΑ κρίθηκε με την απόφαση αντικατάστασής του. Πιθανοί σχεδιασμοί περί ανταλλαγής ακινήτων δεν προχώρησαν ποτέ, καθώς δεν είχαν την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας. Σχετικά με το χρέος της εταιρείας ELFE, η πολιτική ήταν να τηρούνται αυστηρά οι τρέχουσες πληρωμές και να μην δημιουργούνται νέα χρέη. Για το κατά πόσο οι χειρισμοί της διοίκησης ζημίωσαν τη ΔΕΠΑ, αρμόδια πλέον να αποφανθεί είναι η Δικαιοσύνη.
Η μονιμότερη λύση αφορά ένα σχέδιο εξυγίανσης της ELFE, το οποίο για την κυβέρνηση σημαίνει εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και βιώσιμη λύση ρύθμισης των χρεών προς όλους τους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών. Διαφορετικά σχέδια συζητήθηκαν κατά καιρούς με τους πιστωτές, χωρίς να προκύψει για κάποιο συναίνεση.
Για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ η πολιτική της κυβέρνησης αποτυπώθηκε στη συμφωνία με τους Θεσμούς, που προβλέπει την εξαγορά του μεριδίου της Shell στην Αττική από τη ΔΕΠΑ, την αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τη λιανική Θεσσαλονίκης και τον διαχωρισμό στη συνέχεια της ΔΕΠΑ, σε ΔΕΠΑ εμπορίου, η οποία θα ιδιωτικοποιηθεί και ΔΕΠΑ υποδομών, η οποία περιλαμβάνει το σύνολο των δικτύων φυσικού αερίου της χώρας και θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο.»