Υπέρ της υιοθέτησης κατώτατης τιμής για τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα τάσσονται δεκαέξι από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρίες ενέργειας, ανάμεσα στις οποίες όμιλοι όπως η γαλλική ΕDF, η γερμανική E.ON και η δανέζικη Ørsted, προκειμένου να επιταχυνθεί η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών CO2.
«Η κατώτατη τιμή CO2 για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και μια ελάχιστη τιμολόγηση του CO2 στις μεταφορές και τα κτίρια μπορούν να επιφέρουν σημαντική πρόσθετη μείωση των εκπομπών CO2 και να επιτρέψουν στην Ευρώπη να επιτύχει τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα» αναφέρουν οι 16 εταιρίες σε χθεσινή ανακοίνωση τους, προσθέτοντας ακόμα ότι το μέτρο μπορεί να ισχύει είτε σε ευρωπαϊκό, είτε σε περιφερειακό επίπεδο.
Η πρόταση δημοσιοποιήθηκε χθες δ(28/11), λίγες ώρες πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάσει τη στρατηγική της για τη μετάβαση στην οικονομία μηδενικού άνθρακα έως το 2050.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ εμφανίζονται πάντως διχασμένα ως προς την υιοθέτηση ελάχιστης τιμής CO2, καθώς χώρες όπως η Πολωνία αντιδρούν λόγω του υψηλού κόστους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των “16” η ελάχιστη τιμή CO2 θα μπορούσε να εφαρμοστεί στον τομέα της ενέργειας από μια "ομάδα πρωτοπόρων", εμπνευσμένη από τα παραδείγματα του Ηνωμένου Βασιλείου και των Κάτω Χωρών.
Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν οι εταιρίες Drax, EDF, EHPA, EnBW, Eneco, Enercon, Engie, E.On, Nordex, Acciona, Ørsted, Simens Gamesa, SSE, Stiebel Eltron, Verbund και Vestas.
Το κατώφλι στην τιμή του CO2 πρέπει να συμπληρώνει το υφιστάμενο σύστημα εμπορίας ρύπων, ώστε να δοθεί ισχυρό σήμα γιατη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αναφέρει η ανακοίνωση που εστάλη στη Κομισιόν.
Οι “16” υποστηρίζουν ότι τα προβλέψιμα και σταθερά σήματα για τις τιμές άνθρακα είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για να τονωθεί η λήψη, φιλικών προς το περιβάλλον, αποφάσεων από τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και υπογραμμίζουν ότι πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για την μείωση των εκπομπών στις μεταφορές και τα κτίρια, τα οποία επί του παρόντος δεν καλύπτονται από το ETS, αν και καταναλώνουν τεράστια ποσά ενέργειας.
Τα κτίρια αντιπροσωπεύουν σήμερα το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ, ενώ οι εκπομπές από τις μεταφορές έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια υπονομεύοντας τις προσπάθειες αποσύνδεσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την οικονομική ανάπτυξη.
«Οι εκπομπές προέρχονται όλο και περισσότερο από τομείς που δεν καλύπτονται από το ETS», δήλωσε ο Johannes Teyssen, Διευθύνων Σύμβουλος της E.ON. «Είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσει η Ευρώπη προς μια κατώτατη τιμή άνθρακα σε όλους τους τομείς κατανάλωσης ενέργειας. Αυτό θα δημιουργήσει ένα πραγματικό κίνητρο για λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε ολόκληρη την οικονομία και θα περιορίσει τον ανταγωνισμό μεταξύ ηλεκτρικής ενέργειας και άλλων καυσίμων».
Η ελάχιστη τιμή άνθρακα θα ενθάρρυνε επίσης τις επενδύσεις στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, όπου η Ευρώπη έχει ακόμα «τεράστιο αναξιοποίητο δυναμικό», δήλωσε ο Martin Neubert, Διευθύνων Σύμβουλος της Ørsted Offshore. «Η τιμή του άνθρακα θα μειώσει την αστάθεια και την αβεβαιότητα για κάθε επενδυτή» ανέφερε.
Εξάλλου έκθεση της FTI Consulting, που συνοδεύει τη κοινή ανακοίνωση των 16 εταιριών, δείχνει ότι είναι δυνατή μια ισχυρότερη πορεία προς τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον τομέα της ενέργειας εάν περισσότερες χώρες ενώσουν τις δυνάμεις τους. Με την υιοθέτηση κατώτατης τιμής άνθρακα, οι εκπομπές CO2 από τον τομέα της ενέργειας θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 20% έως το 2030, ενώ οι συνολικές εκπομπές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ μειώνονται κατά 17%. Οι μέσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μακροπρόθεσμα δεν θα αυξηθούν, ενώ βραχυπρόθεσμα, οι πιθανές επιπτώσεις στις βιομηχανίες έντασης ενέργειας μπορούν να μετριαστούν με κρατική χρηματοδότηση από τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται λόγω της κατώτατης τιμής του CO 2.