Aνοδικές τάσεις κυριάρχησαν χθες στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, με τις τιμές του brent να διαμορφώνονται πάνω από τα 60 δολ/βαρέλι, εν όψει των προσδοκιών για νέα μείωση της παραγωγής αργού του ΟΠΕΚ αλλά και του θετικού μομέντουμ που προκάλεσε τόσο η είδηση για τη διμερή συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας να ξεκινήσουν εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Η απόφαση του Κατάρ να εγκαταλείψει από το 2019 τον ΟΠΕΚ για να επικεντρωθεί στην παραγωγή φυσικού αερίου, δεν φάνηκε να έχει ιδιαίτερη επίδραση.
Αρκετοί traders παραμένουν επιφυλακτικοί, διατηρώντας τις αμφιβολίες τους για τη διάρκεια που μπορεί να έχει η τρέχουσα άνοδος. Αλλωστε ο φετινός Νοέμβριος αποδείχθηκε ο χειρότερος μήνας από 2008, καθώς οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχασαν περίπου 30% από τα υψηλά που είχαν καταγράψει στις αρχές του Οκτωβρίου, που ήταν και τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας.
Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με εκτιμήσεις αναλυτών πως υπάρχει υπερπροσφορά εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία. Αρνητικά έχει επιδράσει και η δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ πως το τρέχον εύρος τιμών του πετρελαίου είναι ικανοποιητικό τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές.
Έτσι, οι πληροφορίες πως η Ρωσία συναίνεσε στην ανάγκη μείωσης της παραγωγής πετρελαίου και προσχώρησης στην κίνηση για νέα περικοπή της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ- μία πρωτοβουλία της οποίας ηγείται η Σαουδική Αραβία- δεν είχε αρχικά παρά εφήμερη επίδραση στις τιμές του πετρελαίου.
Προς την κατεύθυνση αυτή συνέτεινε και η μάλλον ασαφής θέση που διατύπωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο κ. Νόβακ σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, σχετικά με νέα μείωση της παραγωγής πετρελαίου, καθώς δήλωσε πως η Μόσχα θα παρουσιάσει επίσημα τη θέση της στη σύνοδο των πετρελαιοπαραγωγών χωρών-μελών του ΟΠΕΚ , στις 6-7 Δεκεμβρίου.
Χθες πάντως το σκηνικό αυτό φάνηκε να ανατρέπεται όταν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε από το Μπουένος Άιρες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των 20 πιο αναπτυγμένων χωρών G -20,
ότι συμφώνησε με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας
Mohammed Bin Salman να παρατείνουν τη περικοπή της παραγωγής. Θετικά στην αγορά επέδρασε και η είδηση ότι η πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία της Αλμπέρτα στον Καναδά θα προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής, λόγω τοπικών προβλημάτων.
Ωστόσο, μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος ηγέτης είχε δηλώσει ότι η Μόσχα είναι «άνετη» με το πετρέλαιο να κινείται γύρω στα 60 δολ/βαρέλι. Η δήλωση έγινε πριν την έναρξη της συνόδου των G -20.
Τέλος χθες το Κατάρ ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τον ΟΠΕΚ από τον Ιανουάριο του 2019 και ότι θα επικεντρωθεί στο φυσικό αέριο. Θα είναι η πρώτη χώρα της Μέσης Ανατολής που αποχωρεί από το καρτέλ, σε μία κίνηση που απειλεί να φέρει τριγμούς στην ενότητα του οργανισμού.
Το εμιράτο είναι μέλος του ΟΠΕΚ από το 1961 και είναι ο 11ος μεγαλύτερος παραγωγός από τις χώρες του Οργανισμού και αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 2% της συνολικής παραγωγής των χωρών- μελών. . Δεδομένου του σχετικά περιορισμένου μεριδίου του και της ελάχιστης πλεονάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας που διαθέτει, εκτιμάται ότι η έξοδός του από τον ΟΠΕΚ δεν θα επηρεάσει την προσφορά πετρελαίου το 2019 , ούτε θα θέσει σε κίνδυνο τον στόχο του Οργανισμού για περικοπή της παραγωγής τον επόμενο χρόνο.
Χθες στις 12.00 το μεσημέρι Νέας Υόρκης το πετρέλαιο brent διαπραγματευόταν στα 60,84 δολ/βαρέλι, κερδίζοντας 3,73% ή 2,19 δολ. σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει ως τα 62,60 δολ/βαρέλι.