Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μάικ Πομπέο
Βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας και της Ευρώπης
Παρασκευή, 14/12/2018

Με την αναγνώριση της «ιστορικής προόδου» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και του ηγετικού περιφερειακού ρόλου της Ελλάδας ολοκληρώθηκε το τετ α τετ του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, με το οποίο έληξε ο εναρκτήριος στρατηγικός διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον.

Χαρακτηρίζοντας τον στρατηγικό διάλογο ως την πιο σημαντική εξέλιξη στην πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ο Αμερικανός υπουργός έκανε μια ανασκόπηση, λέγοντας ότι είχε προηγηθεί ένα έτος ιστορικής προόδου, που είχε ξεκινήσει με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Τραμπ.

«Εκείνη την περίοδο, ο πρόεδρος (Τραμπ) μίλησε για τις τεράστιες ευκαιρίες που βρίσκονταν μπροστά στις δύο χώρες μας, την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τότε που ειπώθηκαν αυτά τα λόγια, οι δύο χώρες μας έχουν μετατρέψει τις ευκαιρίες σε συγκεκριμένα επιτεύγματα, ιδιαίτερα καθώς η Ελλάδα, μετά από μια δύσκολη δεκαετία, επιστρέφει στην οικονομική ομαλότητα και ανάπτυξη».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την Ελλάδα ως έναν «κρίσιμο σύμμαχο» και αναφέρθηκε στους επιμέρους τομείς συνεργασίας, σημειώνοντας ότι οι δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κάθε πλευρά θα οδηγήσουν σε «ένα ισχυρότερο μέλλον συνεργασίας» σε καθένα από αυτά τα μέτωπα.

«Η Ελλάδα έχει υπάρξει μια κρίσιμη σύμμαχος των ΗΠΑ. Τώρα περισσότερο από ποτέ, είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε ότι η Ελλάδα αναδύεται ξανά ως ηγέτιδα δύναμη της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η περιοχή αυτή είναι ένα σημαντικό στρατηγικό σύνορο. Οι ΗΠΑ εργάζονται για να ενισχύσουν τις σχέσεις μας με σταθερές δημοκρατίες και δημοκρατικούς συμμάχους εκεί. Συμμάχους όπως η Ελλάδα και η Κύπρος και το Ισραήλ», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε στη διευρυμένη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, λέγοντας ότι αυτή θα βελτιώσει την ασφάλεια και των δύο χωρών. Επιπλέον, έκανε ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και θα συμβάλει στη μείωση της «κακόβουλης ρωσικής επιρροής» στην περιοχή. Στο σημείο αυτό, ανέλυσε διεξοδικώς τις ενεργειακές εξελίξεις, σκιαγραφώντας την Ελλάδα ως μια χώρα που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο ως πυλώνας ενεργειακής σταθερότητας για την Ευρώπη.

«Υπάρχουν οι προσπάθειες της Ελλάδας να διαφοροποιηθεί ενεργειακά προς τις πηγές και τη μεταφορά. Ο αγωγός TAP που διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα θα επιτρέψει στην Ευρώπη, για πρώτη φορά στην ιστορία, να δεχθεί σημαντικούς όγκους φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα. Θα επέτρεπε επίσης σε χώρες όπως η Βουλγαρία να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία. Και όπως είδαμε αυτή την εβδομάδα, η πρώτη αγορά στην Ελλάδα αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου αποδεικνύει περαιτέρω τη δέσμευσή της να διαφοροποιήσει τις προμήθειες και να ενισχύσει τους κοινούς οικονομικούς δεσμούς».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε τον στρατηγικό διάλογο ως «ορόσημο» για τη σχέση των δύο χωρών, οι οποίες, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, έχουν μια ταύτιση στρατηγικών συμφερόντων.

«Οι σχέσεις μας ίσως βρίσκονται στο καλύτερο σημείο και αυτό αντικατοπτρίζει, πρώτον, την ευθυγράμμιση των συμφερόντων στην περιοχή. Δεύτερον, τις κοινές αξίες. Τρίτον, την αναγνώριση των προσπαθειών σταθεροποίησης που καταβάλλει η Ελλάδα σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Δεν προσπαθούμε μόνο να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά να αποτελέσουμε παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στάθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν προωθεί απλώς τα εθνικά της συμφέροντα, αλλά ακολουθεί μια εξωτερική πολιτική με γνώμονα την εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή.

«Για τον λόγο αυτό, προχωρήσαμε στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αποτελεί μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία μαζί μας και τους βόρειους γείτονές μας, για τον ίδιο λόγο που προχωρήσαμε σε μια σειρά περιφερειακών πολυμερών πρωτοβουλιών στη Μεσόγειο. Αναφέρω μόνο τη Διάσκεψη της Ρόδου, η οποία φιλοδοξεί να είναι ένα περιφερειακό σύστημα ασφάλειας και συνεργασίας. Η πρωτοβουλία μας για τον διαθρησκειακό διάλογο και την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή και φυσικά μια σειρά τριμερών συνεργασιών όπως με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και άλλες χώρες της περιοχής. Και χαιρετίζουμε θερμά τη μελλοντική παρουσία των ΗΠΑ σε τριμερή σχήματα, ειδικά όσον αφορά το Ισραήλ και την Κύπρο».

Κλείνοντας, ο κ. Κατρούγκαλος επικεντρώθηκε στο θέμα της εμβάθυνσης της οικονομικής συνεργασίας, σημειώνοντας πως η Ελλάδα προχώρησε σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της οικονομίας της.

«Ως εκ τούτου, θέλουμε να αναπτύξουμε συνεργασία με τις ΗΠΑ, ιδίως στους τομείς της πληροφορικής, των νέων τεχνολογιών και των μέσων ενημέρωσης. Πρέπει λοιπόν να ευχαριστήσω και πάλι τον υπουργό Πομπέο και την ομάδα του γι' αυτή τη σημαντική και ιστορική πρωτοβουλία, την οποία και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν στο μέλλον».

Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν

Ως απεικόνιση της δύναμης της διμερούς σχέσης, αλλά και επιστέγασμα της αμοιβαίας δέσμευσης για την εμβάθυνση της συνεργασίας, περιγράφεται ο στρατηγικός διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση του.

Συμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν, «ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, εγκαινίασαν τον διάλογο, ο οποίος περιελάμβανε υψηλού επιπέδου εκπροσώπηση και από τις δύο χώρες».

Ειδικότερα, ο εναρκτήριος στρατηγικός διάλογος απαρτιζόταν από έξι θεματικές ενότητες, στις οποίες αναφέρεται ξεχωριστά το κοινό ανακοινωθέν:

* Περιφερειακή Συνεργασία

* Άμυνα και Ασφάλεια

* Κράτος Δικαίου και Αντιτρομοκρατία

* Εμπόριο και Επενδύσεις

* Ενεργειακή Συνεργασία

* Επαφές των Πολιτών

Περιφερειακή Συνεργασία

Όπως σημειώνει το κοινό ανακοινωθέν, «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα αντάλλαξαν απόψεις για την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, σημειώνοντας το κοινό τους όραμα για μια ειρηνική και ευημερούσα περιοχή, την ανάγκη ενσωμάτωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς, σύμφωνα με την επιλογή του λαού τους, και τον στόχο της περαιτέρω σύνδεσης των εταίρων στην Ανατολική Μεσόγειο σε ένα πλαίσιο πολιτικών και οικονομικών δεσμών». Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο χώρες υπογράμμισαν τη σημασία του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών ως κατευθυντήρια αρχή για τις σχέσεις καλής γειτονίας και ως μέσο για την επίλυση των προβλημάτων.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον ηγετικό περιφερειακό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα, μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών που συμβάλουν στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και συνεργασίας.

«Η Ελλάδα συζήτησε τις τριμερείς της συμπράξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την αύξηση της υποστήριξής τους στον τριμερή διάλογο Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου, όπου έχουν προσκληθεί», σημειώνει η ανακοίνωση.

Τέλος, οι δύο πλευρές εξέτασαν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη υποδομών στα Δυτικά Βαλκάνια,καθώς και τις συνεχείς προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.

Άμυνα και Ασφάλεια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συζήτησαν κοινές ανησυχίες για την ασφάλεια, όπως η διεθνής τρομοκρατία και η αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Υπό αυτό το πρίσμα, επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω την εταιρική τους σχέση για την άμυνα και την ασφάλεια, έχοντας ως βασικό στόχο την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή, καθώς και την ενδυνάμωση του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, οι δυο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία τους να επεκτείνουν τις πολύπλευρες αμυντικές τους σχέσεις, προκειμένου να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες των δύο χωρών και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας.

Κράτος Δικαίου και Αντιτρομοκρατία

Και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη σημασία της συνεργασίας τους σε ζητήματα επιβολής του νόμου και αντιτρομοκρατίας. Όπως σημειώθηκε, αυτή η συνεργασία έχει οδηγήσει σε πολλές σημαντικές επιτυχίες σε τομείς όπως η κατάσχεση όπλων και μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, ο επαναπατρισμός αρχαιοτήτων και η εξάρθρωση διεθνών εγκληματικών οργανώσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τόνισαν τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Απαλλαγής Βίζας και τη θετική πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων της. Τέλος, οι δύο κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της επιβολής του νόμου, της ανταλλαγής πληροφοριών, της συνεργασίας για την ασφάλεια των συνόρων και της καταπολέμησης των παράνομων δραστηριοτήτων.

Εμπόριο και Επενδύσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχάρησαν την Ελλάδα για την έξοδο από τα προγράμματα οικονομικής στήριξης και για το άνοιγμα ενός νέου οικονομικού κεφαλαίου, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς συνεχίζει την πορεία της προς την ανάκαμψη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τόνισαν τον αυξανόμενο ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού, μεταφορικού και εμπορικού κόμβου στην περιοχή, λέγοντας ότι σκοπεύουν να συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση αυτού του ρόλου. Επιπλέον, η αμερικανική πλευρά επαναβεβαίωσε την υποστήριξή της στις ελληνικές προσπάθειες για την πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, με τις δύο κυβερνήσεις να δεσμεύονται για τη συνέχιση της συνεργασίας στον συγκεκριμένο τομέα μέσω της Ομάδας Εργασίας για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις.

Ενέργεια

Οι δύο κυβερνήσεις σημείωσαν την ανάγκη βελτίωσης της ενεργειακής ασφάλειας και της ενεργειακής διαφοροποίησης της Ευρώπης. Στο σημείο αυτό, υπογράμμισαν την πρόσφατη άμεση αγορά αμερικανικού φυσικού αερίου από την Ελλάδα και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι ΗΠΑ επαίνεσαν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε ενεργειακά έργα που σχετίζονται με την διεύρυνση του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, τον Διαδριατικό Αγωγό φυσικού αερίου (TAP) και τον αγωγό διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας. Επιπλέον, οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη στήριξη τους στην ενίσχυση του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούποληκαι στον αγωγό EastMed με έναν εμπορικά εφικτό τρόπο.

Επαφές των Πολιτών

Οι δύο πλευρές αναγνώρισαν τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς, καθώς και τον ζωτικό ρόλο που αυτές οι σχέσεις διαδραματίζουν για την ενίσχυση της διμερούς σχέσης. Ειδικότερα, οι δύο κυβερνήσεις συζήτησαν τρόπους για την αύξηση της συνεργασίας μεταξύ μουσείων, προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών και προγραμμάτων αγγλικής γλώσσας και χαιρέτισαν την έναρξη του προγράμματος ανταλλαγής FLEX το καλοκαίρι του 2019.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν επίσης τη δέσμευσή τους για το πρόγραμμα Fulbright στην 70ή του επέτειο, τονίζοντας ότι αυτές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν καθ 'όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους, με στόχο την ανασκόπηση της προόδου στον επόμενο διάλογο που θα γίνει στην Ελλάδα το 2019.

Πηγή: euro2day.gr

Συναφείς αναρτήσεις
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία είναι πολύ κοντά στο να εμπλακούν σε «άμεση στρατιωτική σύγκρουση», προειδοποίησε ο Ρώσος ...
Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με την Ευρωζώνη, τόσο εφέτος όσο και το ...
Στο 3,1% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της Eurostat. Στην ...
Κωστής Χατζηδάκης, Χρίστος Δήμας και Θάνος Πετραλιάς παρουσίασαν σήμερα τα μέτρα τα οποία ενσωματώνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται ...
Δέκα ευρωπαϊκές πρωτιές της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή ...
Η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι, πιστή στο όραμά της να προβάλλει δυναμικά την ελληνική διατροφική κληρονομιά σε ολόκληρο τον κόσμο, ...
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρότρυνε άλλες να επιδώσουν μέσω διπλωματικών διαύλων στο Ιράν το μήνυμα ότι η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δεν ...
Άλμα 3% για την τιμή του μαύρου χρυσού την Τετάρτη που κινείται μεταξύ 77 – 80 δολάρια το βαρέλι ...
Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σήμερα, οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμου θυμίζουν τα επίπεδα της ενεργειακής κρίσης, καθώς οι ...
 
 
Στην ανάγκη υιοθέτησης μίας νέας προσέγγισης στη χορήγηση όρων πρόσβασης στο ηλεκτρικό δίκτυο για τα νέα έργα ΑΠΕ, λόγω του επενδυτικού ενδιαφέροντος, αναφέρθηκε ...
Η Eldorado Gold Corporation δημοσίευσε σήμερα τα οικονομικά και επιχειρησιακά αποτελέσματα της εταιρείας για το τρίτο τρίμηνο του 2024. Τα κυριότερα γεγονότα τρίτου ...
Σε μείωση 5,9% στο πράσινο τιμολόγιο για το μήνα Νοέμβριο, όπου και η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, προχωρά η ΔΕΗ, με τη χρέωση να ...
  Ενα νέο αιολικό πάρκο στη Ρουμανία άρχισε να κατασκευάζει η ΔΕΗ,  διευρύνοντας σταθερά το πράσινο χαρτοφυλάκιό της στη χώρα. Πρόκειται για πάρκο Deleni, ισχύος ...
Το πλαίσιο Εφαρμογής των Συμβάσεων Δυναμικής Τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας έθεσε η ΡΑΑΕΥ, ανοίγοντας το δρόμο για την εφαρμογή και στη χώρα μας των ...
Στη διαχείριση της νέας πραγματικότητας που φέρνει η υψηλή διείσδυση ΑΠΕ, η οποία πλέον φτάνει το 60% στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα, εστίασε κατά ...
Σε μια περίοδο διεθνούς αβεβαιότητας και πληθωριστικών πιέσεων, και με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών από το υψηλό κόστος ενέργειας, ο ΗΡΩΝ μειώνει ...
Ο ΔΕΔΔΗΕ υπενθυμίζει ότι για τους πελάτες που εφαρμόζεται οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση (μειωμένο νυχτερινό) τμηματικού ωραρίου θα ισχύσει και φέτος, όπως κάθε ...
Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, συμμετείχε, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, στην Υπουργική Διάσκεψη της Πρωτοβουλίας ...
Mνημόνιο Κατανόησης υπέγραψαν ο ΔΕΣΦΑ, ο ICGB, ο φορέας που διαχειρίζεται τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό (IGB) και οι Διαχειριστές Μεταφοράς Αερίου 8 ακόμα χωρών ...
Aλλαγές από τον Ιανουάριο του 2025 στον τρόπο λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας  Αγοράς εισηγείται το Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ), καθώς ...
Ο ΔΕΔΔΗΕ προσηλωμένος στο στόχο του πελατοκεντρικού χαρακτήρα λειτουργίας του και της ψηφιοποίησης όλων των λειτουργιών του, ανακοινώνει ότι από τη Δευτέρα 4 ...