Ενα πρόγραμμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για την οικονομική ενίσχυση τόσο των εργαζόμενων, των επιχειρήσεων και των περιοχών που θα πληγούν από το κλείσιμο των ανθρακικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων όσο και για την αντιστάθμιση της αύξησης της τιμής του ρεύματος για την ενεργοβόρο βιομηχανία και τους καταναλωτές ανακοίνωσε χθες η ειδική Επιτροπή Άνθρακα της Γερμανίας, στην οποία είχε αναθέσει η κυβέρνηση της χώρας να παρουσιάσει συγκεκριμένους τρόπους και μέτρα για τη μετάβαση στη μετα- ανθρακική εποχή.
Το πρόγραμμα βρίσκεται ήδη στο γραφείο της καγκελαρίου ‘Αγγελας Μέρκελ, η οποία και θα αποφασίσει αν θα το δεχθεί ή όχι. Η ίδια πάντως έχει διαμηνύσει ότι χρειάζεται ένα συστηματικό σχέδιο για την έξοδο από την ανθρακική ηλεκτροπαραγωγή
Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής ο άνθρακας θα καταργηθεί σταδιακά έως το 2038 οπότε και θα κλείσει ο τελευταίος σταθμός λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι θα σβήσει παραγωγική ισχύς περίπου 45 GW, ενώ στην πρώτη φάση έως το 2022 θα πρέπει να έχουν αποσυρθεί 12,5 GW, δηλαδή 24 μεγάλες μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού. Το 2030 θα συνεχίζουν να λειτουργούν μονάδες συνολικής ισχύος μόνο 9 GW.
Για την επίτευξη του τελικού στόχου της μηδενικής ανθρακικής παραγωγής το 2038, έχει τεθεί ως ορόσημο παρακολούθησης το 2035, με ενδιάμεσους ελέγχους προόδου το 2023, το 2026 και το 2029.
‘Ομως τόσο ο τελικός στόχος όσο και τα ενδιάμεσο χρονοδιάγραμμα πρέπει να συνδέονται με την ασφάλεια εφοδιασμού και το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία, όπως τονίζει η έκθεση, η οποία, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι η «αντιστάθμιση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας» για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι το 2030.
Ως μέτρα αντιστάθμισης προτείνει :
- Εκτεταμένη βοήθεια, ύψους 1,3 δισ. ευρώ ετησίως επί 20 χρόνια για τις γερμανικές περιοχές που παραδοσιακά εξαρτώνται από την εξόρυξη άνθρακα δηλαδή τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το Βρανδεμβούργο, τη Σαξονία και τη Σαξονία-Άνχαλτ. Επιπρόσθετα ποσό 700 εκατ. ευρώ ετησίως θα πρέπει να επενδύεται σε άλλα έργα.
- Ως τα τέλη Απριλίου θα πρέπει να διαμορφωθεί ειδικό σχέδιο για τον ακριβή τρόπο χρηματοδότησης της περιφερειακής οικονομίας. Το σχέδιο αυτό θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε υποδομές και έρευνα.
- Για τη βελτίωση των μεταφορών θα υπάρξει επιπρόσθετα ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης, που θα συνεισφέρει επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν ήδη προβλεφθεί στον γερμανικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό μέχρι το 2021.
- Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρόκειται να διαθέσει επιπλέον 2 δισ. ευρώ ετησίως από το 2023 και μετά για να ανακουφίσει τους καταναλωτές ενέργειας (ιδιώτες και επιχειρήσεις) από τις αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Η αντιστάθμιση για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες θα πρέπει να παραμείνει ως το 2030.
- Για όλους τους εργαζομένους ηλικίας 58 ετών και άνω, πρέπει να υπάρχει ταμείο προσαρμογής και αποζημίωση για τα συνταξιοδοτικά ελλείμματα. Αυτό αναμένεται να κοστίσει στη γερμανικό δημόσιο και τις εταιρίες έως και 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Για τους νεότερους εργαζομένους, πρέπει να παρέχεται κατάλληλη εκπαίδευση και κατάρτιση. Ας σημειωθεί ότι στη Γερμανία περί τα 60.000 άτομα υπολογίζεται ότι απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα στη βιομηχανία άνθρακα.
Αντίστοιχο σχέδιο, τηρουμένων των αναλογιών βέβαια, για την ελληνική μετάβαση στη μεγαλιγνιτική περίοδο δεν έχει παρουσιαστεί, παρότι η χώρα μας αντιμετωπίζει το ίδιο περίπου πρόβλημα με τη Γερμανία, καθώς σημαντικό μέρος της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής στηρίζεται στον λιγνίτη. Η γερμανική Επιτροπή ‘Ανθρακα πάντως, κατά την ανακοίνωση του σχεδίου της, το οποίο καταρτίστηκε μετά από διαβούλευση 8 μηνών, δήλωσε πως το σχέδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως πρότυπο για άλλες χώρες και περιοχές που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.