Σε διαγωνισμό για την εκπόνηση μελέτης αναθεώρησης του Ειδκού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ προχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά όπως όλα δείχνουν ο εκσυγχρονισμός του χωροταξικού πλαισίου έχει μπροστά του ακόμα πολλά χρόνια για να υλοποιηθεί.
Η προκήρυξη του ΥΠΕΝ καλεί τις ενδιαφερόμενες μελετητικές εταιρίες να υποβάλουν ως τις 29 Μαρτίου 2019 τις προτάσεις για την ανάληψη του έργου της εκπόνησης μελέτης για την αξιολόγηση και αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου (Ε.Χ.Π.) για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και στην εκπόνηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.).
Ο χρόνος ολοκλήρωσης της μελέτης είναι 18 μήνες, όπως αναφέρει η προκήρυξη, ενώ το ύψος της σύμβασης για τη μελέτη ανέρχεται σε σε περίπου 130.000 ευρώ, συν 17.000 ευρώ για ενδεχόμενες απρόβλεπτες δαπάνες. Η χρηματοδότηση του έργου έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 -2020» από τον περασμένο Νοέμβριο.
Στόχος της αναθεώρησης είναι η βελτίωση και επικαιροποίηση των στρατηγικών κατευθύνσεων χωροθέτησης έργων Α.Π.Ε. ανά κατηγορία δραστηριότητας και κατηγορία χώρου, μέσα από κανόνες και κριτήρια χωροθέτησης που θα επιτρέπουν την ανάπτυξη βιώσιμων εγκαταστάσεων ΑΠΕ και οι οποίες θα ανταποκρίνονται μεταξύ άλλων στους σύγχρονους στόχους των εθνικών και κοινοτικών πολιτικών για την ενέργεια και το περιβάλλον.
Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά Ειδικό Χωροταξικό, δεδομένου ότι εκπονείται μελέτη αναθεώρησης του Χωροταξικού για τον τουρισμό, ενώ τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να υπογραφεί και η σύμβαση για την κατάρτιση Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ορυκτές πρώτες ύλες.
Ανά κατηγορία εγκατάστασης ΑΠΕ προβλέπεται η αξιολόγηση βάσει δεικτών, π.χ. η αξιολόγηση των κατευθύνσεων σχετικά με τις ζώνες αποκλεισμού με ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή του άρθρου 6 της Οδηγίας 92/43 σε ό,τι αφορά το Δίκτυο Natura 2000 και τα προστατευόμενα είδη χλωρίδας, πανίδας και ορνιθοπανίδας. Και αυτό να περιέχει ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη εναρμόνισης με την Εθνική Στρατηγική Βιοποικιλότητας και τη διατήρηση του Δικτύου Natura 2000 ως εθνική προτεραιότητα και ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας, αλλά και την κατάλληλη ενσωμάτωση των ΑΠΕ σε αυτές.