Ένα μεγάλο πλοιογεωτρύπανο, το DrillMAX της εταιρείας Stena Drilling βρίσκεται νότια της Κρήτης, όπως δείχνει η γνωστή πλατφόρμα Marine Traffic που απεικονίζει την πορεία πλωτών μέσων ανά την υφήλιο!
Τί δουλειά έχει, όμως, το πλοιογεωτρύπανο στην συγκεκριμένη περιοχή; Το DrillMAX βρίσκεται καθ΄οδόν γιο τα θαλάσσιο πεδίο Karish, όπου τις αμέσως επόμενες ημέρες πρόκειται να ξεκινήσει το γεωτρητικό πρόγραμμα της Energean, της εταιρείας που διατηρεί και τη μοναδική παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, στα κοιτάσματα Πρίνου και Βόρειου Πρίνου, στον Κόλπο της Καβάλας.
Η Energean προγραμματίζει για το 2019 τέσσερις γεωτρήσεις στο Ισραήλ, αρχής γενομένης από την δομή Karish North, όπου η εταιρεία στοχεύει σε 36 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου με γεωλογικές πιθανότητες ανακάλυψης περί το 70%. Σε περίπτωση ανάκλάλυψης, τα νέα κοιτάσματα θα προστεθούν στα 67 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου βεβαιωμένα αποθέματα που διαθέτουν τα πεδία Karish και Tanin, η ανάπτυξη των οποίων ξεκινά με τις υπόλοιπες τρεις γεωτρήσεις που έχει προγραμματίσει η Energean στο Karish φέτος.
Το γεωτρητικό πρόγραμμα της Energean στο Ισραήλ έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται σε "οργασμό" δραστηριότητας στον τομέα των υδρογονανθράκων, καθώς:
-Αύριο Πέμπτη αναμένονται οι ανακοινώσεις της ExxonMobil για τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο οικόπεδο 10 της ΑΟΖ της Κύπρου, με τις πληροφορίες να παραπέμπουν σε νέα ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου.
-Στην αρχή του μήνα, η αμερικανική Noble εγκατέστησε σε θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ την βάση για την τοποθέτηση της εξέδρας που θα αναπτύξει το κοίτασμα Λεβιάθαν, το οποίο διαθέτει πάνω από 600 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
-Η Αίγυπτος αυξάνει συνεχώς την παραγωγή φυσικού αερίου, η οποία αγγίζει πλέον τα 7 δισεκ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου ημερησίως, συμπεριλαμβανομένης και της παραγωγής από το γιγάντιο κοίτασμα Ζορ που αναπτύσσει η ιταλική ΕΝΙ με τη συμμετοχή και άλλων κολοσσών, όπως η BP, η Rosneft και η Mubadala.
-Λίβανος και Ισραήλ έχουν προκηρύξει νέους διαγωνισμούς για παραχωρήσεις θαλάσσιων περιοχών προς έρευνα.
Η Ελλάδα, λοιπόν, είναι παρούσα σε αυτήν την φάση έντονης κινητικότητας στη ΝΑ. Μεσόγειο μέσω της Energean και, βεβαίως, τελεί εν αναμονή της υπογραφής και έγκρισης από τη Βουλή των συμβάσεων για να ξεκινήσουν νέες έρευνες υδρογονανθράκων σε περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης καθώς και του Ιονίου.