Επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέστειλε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Reuters.
Η Τερέζα Μέι προτείνει στον Ντόναλντ Τουσκ καθυστέρηση του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019, έτσι ώστε να επιτραπεί στο διχασμένο βρετανικό κοινοβούλιο να καταλήξει στη συμφωνία αποχώρησης.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο προτείνει ότι η περίοδος πρέπει να ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου 2019», γράφει η Μέι.
Εάν τα κόμματα καταφέρουν να εγκρίνουν μία συμφωνία αποχώρησης πριν από αυτή την ημερομηνία, η περίοδος παράτασης θα πρέπει να τερματιστεί νωρίτερα, σημειώνεται.
Στην επιστολή, η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναφέρει επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει προετοιμασίες για να διεξαγάγει ευρωεκλογές.
«Επιθυμία της κυβέρνησης είναι να συμφωνήσει σε ένα χρονοδιάγραμμα για επικύρωση, που θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση πριν τις 23 Μαΐου 2019 και να ακυρώσει για τον λόγο αυτό τις ευρωεκλογές, αλλά θα συνεχίσει να κάνει υπεύθυνες προετοιμασίες για να διεξαγάγει τις εκλογές, εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό».
Η Τερέζα Μέι και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης των Εργατικών δίνουν «μάχη» στα κόμματά τους, όσον αφορά το ενδεχόμενο ακόμη ενός δημοψηφίσματος.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, αξιωματούχοι που έχουν αναλάβει δράση για τους δύο ηγέτες θα συνεχίσουν τις εντατικές συνομιλίες την Παρασκευή, μετά από τέσσερις ώρες συνομιλιών την Πέμπτη.
Και ενώ το υπουργικό της Βρετανίδας πρωθυπουργού είναι διχασμένο για το αν πρέπει να παραμείνει ανοιχτή στην πιθανότητα να ψηφίσει ο κόσμος για τη Συμφωνία Αποχώρησης, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δέχεται πιέσεις από το κόμμα του να σταματήσει να υποστηρίζει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.
Με τις επιλογές σιγά σιγά να μειώνονται, η Μέι αναζητά απελπισμένα να περάσει τη συμφωνία από το κοινοβούλιο για να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ και να μη χρειαστεί να συμμετέχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Χωρίς να έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να πείσει τους συμμάχους της να υποστηρίξουν τη Συμφωνία της -η Βουλή την έχει απορρίψει σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις-, έχει στραφεί στον Κόρμπιν για βοήθεια.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, ο Τουσκ προτείνει να δοθεί «ευέλικτη» παράταση ενός έτους, με την επιλογή αποχώρησης νωρίτερα, εάν εγκριθεί μία συμφωνία.
Σύμφωνα με δεύτερο αξιωματούχο της ΕΕ, ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των κρατών-μελών σχετικά με τη διάρκεια της καθυστέρησης που πρέπει να δοθεί.