Η Τουρκία ναι μεν προχωρά σε γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ με τον «Πορθητή», αλλά αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα που συνεχώς αυξάνονται, λόγω της αποχώρησης των σημαντικότερων διεθνών εξειδικευμένων εταιρειών.
Σύμφωνα με στοιχεία του Φιλελεύθερου, τις τελευταίες μέρες αποχώρησε, με επίκληση παράνομης δραστηριότητας που δεν προβλέπεται στη σύμβασή της με την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων (TPAO), και η Baker Hughes, μία από τις τρεις εναπομείνασες διεθνείς εταιρείες που συμμετείχαν στην πρώτη γεώτρηση του «Πορθητή» στην Αττάλεια και στα πρώτα στάδια της παράνομης γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η εν λόγω εταιρεία παρείχε εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη σε σχέση με τη γεώτρηση, όσον αφορά στις κεφαλές του γεωτρύπανου και τις μηχανολογικές διαδικασίες. Λίγες μέρες νωρίτερα αποχώρησε και άλλη ξένη εταιρεία, που παρείχε υπεργολαβικά υπηρεσίες στο γεωτρύπανο.
Παραμένουν σε συνεργασία με την TPAO και τον «Πορθητή» και στην πραγματοποίηση της γεώτρησης δυτικά της Πάφου δύο ξένες εταιρείες. Πρόκειται για τη Weatherford International, που βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης. Επίσης, από τον Νοέμβριο 2013, της έχει τεθεί σειρά περιορισμών και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), για συμβόλαια με Ιράκ, Σουδάν, Συρία κ.τ.λ., για τα οποία η SEC αναφέρει σε δημόσια ανακοίνωση ότι εξετάζει υποθέσεις διαφθοράς, παραποίησης λογιστικών βιβλίων με σκοπό την απόκρυψη των παράνομων συναλλαγών, για παράνομες πληρωμές κ.λπ.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, το 2013 είχε επιβάλει πρόστιμο $65 εκατ. στην εν λόγω εταιρεία και αναφέρεται επίσης σε λογαριασμούς στην Αλβανία, για εξαγορά κυβερνητικών αξιωματούχων της Αγκόλα και του Κογκό. Η εταιρεία έχει προηγουμένως υποστεί και ποινές με αποφάσεις δικαστηρίων του Τέξας -το 2002 και το 2011.
Η δεύτερη εταιρεία που παραμένει σε συνεργασία με την ΤΡΑΟ στην παράνομη γεώτρηση είναι εταιρεία που, μέσω θυγατρικής της στην Τουρκία, παρέχει πολύ περιορισμένο μέρος των υπηρεσιών που απαιτούνται για τη γεώτρηση και κυρίως υποβρύχιες τεχνικές εργασίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία της εν λόγω εταιρείας έχει στείλει τις τελευταίες μέρες σειρά μηνυμάτων ότι εξετάζει την αποχώρησή της.
Τσίπρας
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού OPEN είπε ότι οι κινήσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια της Ελλάδας και της Κύπρου και οι συμμαχίες, την έχουν οδηγήσει σε στρατηγικό αδιέξοδο, προσέθεσε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε: «Η Τουρκία δεν έχει ισχυρές συμμαχίες. Βλέπει ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι ένα διμερές ζήτημα οι διαφορές της με την Κύπρο, όπως και με την Ελλάδα. Η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της Ευρώπης, τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης».
Σχετικά με ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι πάντα υπαρκτό και το λαμβάνει υπόψη η ελληνική κυβέρνηση. «Αντιμετωπίζουμε αυτό το ενδεχόμενο πρώτα με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Το προσωπικό όπως και η υποδομή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι άριστα. Από αυτή την άποψη μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Δεν αρκεί όμως αυτό, χρειάζονται ισχυρές συμμαχίες,τις οποίες η Ελλάδα έχει αναπτύξει. Το αποδεικνύει αυτό η αντίδραση των ΗΠΑ και της ΕΕ και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας».
Ο κ. Τσίρπας εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν θα βάλει το δεύτερο γεωτρύπανο στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου. «Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα έχει σχέδιο αποτροπής. Η Ελλάδα δεν θα κάνει βήμα πίσω», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση και συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατίακαι στηρίζει τις αποφάσεις της. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία είναι ανοικτοί και πρόσθεσε ότι εάν χρειαστεί, μπορεί να μιλήσει και με τον Ταγίπ Ερντογάν.