Για τις αρχές του 2020 μετατίθεται η συμφωνία για τον κλιματικό στόχο της ΕΕ περί ανθρακικής ουδετερότητας ως το 2050, καθώς η διαφωνία των τεσσάρων χωρών του Βίζεγκραντ να συμπεριληφθεί το χρονικό ορόσημο του 2050 στο κείμενο των συμπερασμάτων της πρόσφατης συνόδου κορυφής, είχε ως αποτέλεσμα τη χρονική μετατόπιση του όλου ζητήματος.
Κύκλοι των Βρυξελλών ανέφεραν πως το θέμα θα τεθεί εκ νέου το φθινόπωρο, με στόχο ως το τέλος του χρόνου οι 28 χώρες-μέλη να καταλήξουν σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία, η οποία θα επισημοποιηθεί στις αρχές του επόμενου χρόνου.
Οι τέσσερις χώρες που μπλόκαραν τώρα τη συμφωνία είναι η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία και η Πολωνία, χώρες των οποίων σημαντικό μέρος της ηλεκτροπαραγωγής στηρίζεται στον άνθρακα και ακόμα δεν θεωρούν ότι έχουν εξασφαλίσει τους καλύτερους τρόπους και πόρους για τη μετάβαση στη μετανθρακική εποχή.
Ετσι, παρά τις προσπάθειες της Γαλλίας και της Γερμανία να τις μεταπείσουν οι τέσσερις χώρες αρνήθηκαν σθεναρά να μπει στο κείμενο των συμπερασμάτων συγκεκριμένο έτος μέχρι το οποίο θα έχει μειωθεί το CO2 σε επίπεδο τέτοιο, που να επιτυγχάνεται ανθρακική ουδετερότητα, δηλαδή όσο CO 2 εκλύεται στην ατμόσφαιρα, τόσο και να απορροφάται.
Η επόμενη ευκαιρία για να επανέλθει το θέμα στην ατζέντα είναι τον Οκτώβριο, στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στο τέλος του μήνα και θα είναι και η τελευταία για τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Ωστόσο το θέμα που θα κυριαρχήσει σε εκείνη τη σύνοδο θα είναι λογικά το Brexit, καθώς, σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα, η Βρετανία εγκαταλείπει την ΕΕ τα μεσάνυχτα της 31ης Οκτωβρίου.
Ας σημειωθεί ότι το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της πρόσφατης συνόδου κορυφής αναφέρει ότι η ΕΕ θα “διασφαλίσει τη μετάβαση στην κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη, όπως προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού”, χωρίς να προσδιορίζει το ακριβές έτος, εξαλείφοντας την αναφορά στο έτος 2050, που αναγραφόταν στο αμέσως προηγούμενο σχέδιο συμπερασμάτων.