Το νομοσχέδιοπου φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή μέχρι τις 10 Αυγούστου δίνει ισχυρά κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Θα καθιερώνει έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. Πρακτικά, εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτου προχωρήσει σε εργασίες θερμομόνωσης ή απλούστερα αλλάξει παράθυρα στο σπίτι του, με το συνολικό κόστος στις 10.000 ευρώ, θα έχει έκπτωση φόρου 4.000 ευρώ. Η έκπτωση αυτή θα συμψηφίζεται με δικές του υποχρεώσεις προς την εφορία, είτε αφορούν φόρο εισοδήματος είτε ΕΝΦΙΑ. Η καθιέρωση τόσο μεγάλων εκπτώσεων, σύμφωνα με φοροτεχνικούς, συνιστά το καλύτερο κίνητρο προκειμένου οι φορολογούμενοι να ζητούν και να λαμβάνουν αποδείξεις για κάθε εργασία επισκευής στα ακίνητά τους.
Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό σοκ επιχειρείται, όπως όλα δείχνουν, με όχημα την αγορά ακινήτων. Οι διατάξεις οι οποίες είναι ήδη έτοιμες προβλέπουν «πάγωμα» για μια τριετία του ΦΠΑ κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Σήμερα επιβάλλεται σε κάθε μεταβίβαση νεόδμητου ακινήτου ΦΠΑ με συντελεστή 24%, με εξαίρεση την πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, η επιβολή ΦΠΑ με αυτόν τον συντελεστή αποτελεί το βασικότερο αντικίνητρο αγοράς νεόδμητου ακινήτου από τους ενδιαφερόμενους.
Παράλληλα με το «πάγωμα» του ΦΠΑ στα νεόδμητα, το νομοσχέδιο θέτει ξεκάθαρους όρους στην αγορά ακινήτων σε ορίζοντα τριετίας. Η πρακτική των αλλεπάλληλων αναστολών του φόρου υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων στο παρά πέντε της εκπνοής της προηγούμενης παράτασης αίρεται και έτσι εκλείπει ένας ακόμα παράγοντας αβεβαιότητας. Για τρία χρόνια ορίζει το νομοσχέδιο, ο φόρος υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων δεν πρόκειται να επιβληθεί (πρακτικά την περίοδο 2020-22) και τον τρίτο χρόνο (το 2022) θα επανεξεταστεί το μέτρο.