Μέχρι 5 λεπτά το λίτρο σε διάστημα μόλις τεσσάρων ημερών είναι πιθανό να πάρουν οι τιμές των καυσίμων, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς καυσίμων στη χώρα μας. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, σήμερα οι τιμές των υγρών καυσίμων θα είναι υψηλότερες κατά 0,6%, ή 1 λεπτό το λίτρο και σταδιακά σε τέσσερις μέρες -αν δεν μεταβληθούν επί τα χείρω οι διεθνείς τιμές του αργού-, βενζίνη και ντίζελ κίνησης θα ανέβουν συνολικά πάνω από 5 λεπτά το λίτρο.
Πάντως, η ελληνική πετρελαϊκή αγορά εμφανίζεται καθησυχαστική ως προς την επάρκεια και ασφάλεια εφοδιασμού. Οι παραδόσεις από τη Σαουδική Αραβία εκτελούνται κανονικά, λένε αρμόδιες πηγές, ενώ συνολικά η Ευρώπη δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα.
Πλην όμως, το ερώτημα που τίθεται είναι σε ποιες τιμές θα καλύπτεται η επάρκεια αυτή…
Επιπλέον, τα διυλιστήρια της Aramco που χτυπήθηκαν εκτιμάται ότι θα είναι σε πλήρη λειτουργικότητα μετά από τουλάχιστον έναν μήνα, αναφέρουν στελέχη της ελληνικής αγοράς πετρελαιοειδών, ενώ πέραν αυτού, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία, αν παραστεί μεγαλύτερη ανάγκη, θα καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς αυξάνοντας την παραγωγή τους.
Και μπορεί η υπόλοιπη οικονομία να ζορίζεται… με ένα ενδεχόμενο ράλι των τιμών του αργού και των καυσίμων, ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, τα διυλιστήρια βγαίνουν κερδισμένα ως προς την αξία των αποθεμάτων που τηρούν. Αν και οι επιχειρήσεις εξαιτίας των αυξήσεων καλούνται να ανεβάζουν τις δαπάνες τους για αγορές πετρελαίου, εντούτοις τα περιθώρια διύλισης αυξάνονται.
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στην οικονομία και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, αυτές εξαρτώνται από τη διάρκεια και την ένταση (ύψος αυξήσεων) που θα έχει η κρίση.
Μία από τις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας που είναι εκτεθειμένη στα προϊόντα του «μαύρου» χρυσού είναι η ΔΕΗ. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ετήσια οικονομική έκθεση της ΔΕH, για κάθε ένα ευρώ ανά τόνο αύξησης της τιμής του μαζούτ, η επίπτωση είναι κοντά στο 1 εκατ. ευρώ και για κάθε ένα ευρώ στο χιλιόλιτρο του ντίζελ, η επιβάρυνση είναι της τάξης των 300.000 ευρώ.
Πάντως, σγτη κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός, καθώς το απόγευμα της Τρίτης έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο υπουργείο Ενέργειας υπό την προεδρία του υφυπουργού κ. Γ. Θωμά.
Θα συμμετάσχουν ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, η γενική διευθύντρια Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου, καθώς και εκπρόσωποι των εταιρειών διύλισης, του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) και των βενζινοπωλών.
Λίγο νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προανήγγειλε εκτεταμένους ελέγχους από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου προκειμένου να μην υπάρξει αισχροκέρδεια στην τιμή της βενζίνης λόγω της ανόδου της τιμής του πετρελαίου μετά την νέα κρίση στον Κόλπο προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όπως είπε ο κ. Πέτσας στόχος είναι να εντοπιστούν οι επιτήδειοι προκειμένου «να μην αυξήσουν ορισμένοι πονηροί τις τιμές ενώ είχαν προμηθευτεί καύσιμα σε προγενέστερη περίοδο».
Σύμφωνα με τα στοιχεία σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης παρέμεινε χθες σταθερή στο 1,589 ευρώ το λίτρο, όσο ήταν και την περασμένη Παρασκευή. Οι τιμές διϋλιστηρίου στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κοντά στο 1 λεπτό το λίτρο, διαφορά η οποία αναμένεται να μετακυλισθεί στις τιμές αντλίας, αλλά κυμαίνεται ωστόσο στις συνήθεις διακυμάνσεις της αγοράς. Σημειώνεται ότι οι τιμές διϋλιστηρίου διαμορφώνονται καθημερινά με βάση την εξέλιξη των διεθνών τιμών των προϊόντων (βενζίνη, ντήζελ κλπ.) και την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου των προηγούμενων 5 ημερών. Συνεπώς αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι οι επιπτώσεις στην εσωτερική αγορά θα φανούν τις επόμενες 1 – 2 ημέρες και θα εξαρτηθούν βέβαια από το κατά πόσο οι διεθνείς τιμές θα παραμείνουν σε ανοδική τροχιά ή όχι.