Στην κατάθεση διπλού αιτήματος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο για την προσωρινή επαναφορά της αποζημίωσης των ευέλικτων μονάδων όσο και για την παράταση της διακοψιμότητας, προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς.
Η προτεινόμενη διάρκεια ισχύος και των δύο μηχανισμών, ευελιξίας και διακοψιμότητας, είναι 18 μήνες.
Κατά τις ίδιες πηγές, το υπουργείο ζήτησε ήδη από τον ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει στην μελέτη για την επάρκεια του συστήματος, η οποία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να κριθεί η αναγκαιότητα λειτουργίας αυτών των μηχανισμών. Στο πλαίσιο αυτό ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να επικαιροποιήσει την προηγούμενη μελέτη επάρκειας ηλεκτρισμού, του 2018, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, καθώς και τις εξαγγελίες για την απολιγνιτοποίηση.
Ο προσωρινός Μηχανισμός Αποζημίωσης της Ευελιξίας, ένα σύστημα οικονομικής αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων για την ισχύ που παρέχουν στο σύστημα, είχε λειτουργήσει μόνο για λίγους μήνες στις αρχές του 2019 (έως τις 31 Μαρτίου 2019) και κατόπιν «πάγωσε», καθώς η Κομισιόν έκρινε ότι ήταν εκτός ευρωπαϊκών προδιαγραφών γιατί δεν προέβλεπε συμμετοχή της ζήτησης ή -για να ακριβολογούμε- , με τον τρόπο που προβλεπόταν η συμμετοχή της ζήτησης δεν μπορούσε να εφαρμοστεί από τις μεγάλες βιομηχανίες-καταναλωτές ηλεκτρισμού. Στον μηχανισμό αυτό, δικαίωμα συμμετοχής είχαν οι μονάδες φυσικού αερίου και τα υδροηλεκτρικά.
Οσον αφορά στη “διακοψιμότητα”, ο υφιστάμενος μηχανισμός, με βάση την εγκριτική απόφαση της ΕΕ, εκπνέει τον Φεβρουάριο του 2020 αλλά με βάση την υπουργική απόφαση με την οποία τέθηκε σε ισχύ, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Η τελευταία δημοπρασία διακοπτόμενου φορτίου έγινε στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου και δεν υπάρχει προγραμματισμός για άλλη δημοπρασία.
Οι βιομηχανίες έχουν εδώ και αρκετό καιρό ζητήσει την παράταση της ισχύος του μέτρου και μάλιστα για μία τριετία, προκειμένου να λειτουργήσει πλήρως το target model και να μπορεί η αγορά ηλεκτρισμού να τους παράσχει τη δυνατότητα προμήθειας ρεύματος με πραγματικά ανταγωνιστικούς όρους.
Η διακοψιμότητα αφορά στη δυνατότητα του ΑΔΜΗΕ να διακόπτει τα φορτία προς τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές όποτε κρίνει ότι είναι αναγκαίο για την ευστάθεια και την επάρκεια του συστήματος. Σε αντάλλαγμα οι βιομηχανίες για την υπηρεσία αυτή, προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια σε ανταγωνιστικότερες τιμές, όπως αυτές διαμορφώνονται στις εκάστοτε δημοπρασίες, εξασφαλίζοντας κατά τον τρόπο αυτό μείωση του ενεργειακού κόστους.