Το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων ΑΠΕ, άνω των 250 MW, τα οποία δεν μπορούν να συμμετέχουν στις ανταγωνιστικές διαδικασίες της ΡΑΕ, προωθεί, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για την ενέργεια.
Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς οι επενδύσεις της κατηγορίας αυτής θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τη δυνατότητα που παρέχει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και να απευθύνονται στη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ ζητώντας μεμονωμένη ενίσχυση, μέτρο που αφορά στον καθορισμό της τιμής διάθεσης της ενέργειας που θα παράγουν,
Επίσης το νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στο 1% της γης υψηλής παραγωγικότητας, η οποία θα προσδιορίζεται συνολικά σε επίπεδο νομού. Μέχρι σήμερα δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση Φ/Β σε γη υψηλής παραγωγικότητας.
Παράλληλα το σχέδιο νόμου διευθετεί το θέμα της αποζημίωσης των κατόχων σταθμών ΑΠΕ από 1/7/2019, ενώ από σήμερα 1 Νοεμβρίου 2019 επιλύεται και το θέμα της συμμετοχής των ΑΠΕ που δεν λαμβάνουν επιδότηση στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό (ΗΕΠ).
Για τις υβριδικές μονάδες, για τις οποίες εκκρεμούν 170 αιτήσεις στη ΡΑΕ, προωθείται ο διαχωρισμός της τιμολόγησης από την αδειοδότηση. Το σκέλος της τιμολόγησης θα οριστικοποιηθεί μετά από διαβούλευση με τους φορείς για την τιμολογιακή πολιτική με την έκδοση υπουργικής απόφασης.
Επίσης για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων μέσω του προγράμματος “Ηλέκτρα” θα δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, μέσω των εταιριών παροχής ενεργειακών υπηρεσιών (ESCO).
To νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την ηλεκτροκίνηση.
Συνολικά, οι νομοθετικές παρεμβάσεις για τις ΑΠΕ θα ολοκληρωθούν με δύο ακόμα πακέτα ρυθμίσεων, εκ των οποίων το πρώτο αναμένεται στα τέλη του χρόνου και το δεύτερο την άνοιξη του 2020
Ειδικότερα, τα μέτρα για τις ΑΠΕ έχουν ως εξής :
1.Αποζημίωση Σταθμών ΑΠΕ με ΣΕΔΠ (Feed In Premium)
Ø Η ρύθμιση αφορά σε 103 σταθμούς ΑΠΕ ισχύος 560MW
Ø Επιλύεται μόνιμα πλέον η αποζημίωση των σταθμών ΑΠΕ με ΣΕΔΠ
Ø Παράλληλα ρυθμίζεται η αποζημίωση αυτών των σταθμών ΑΠΕ:
§ άμεσα για την παραγωγή από τον Ιούλιο του έτους 2019 μέχρι σήμερα,
§ εντός δύο μηνών από το νόμο για το υπόλοιπο 10% από την έναρξη λειτουργίας τους έως σήμερα
2.Δυνατότητα απευθείας συμμετοχής ΑΠΕ στην αγορά
Δίνεται η δυνατότητα ταχύτερης υλοποίησης έργων ΑΠΕ χωρίς την αναγκαιότητα επιλογής τους μέσω δημοπρασιών της ΡΑΕ και χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω του ΕΤΜΕΑΡ.
3. Σταθμοί ΑΠΕ ισχύος >250MW
Ø Δίνεται διέξοδος σε πολύ μεγάλα έργα ΑΠΕ, πάνω από 250 MW, να προχωρήσουν, καθώς λόγω της μεγάλης ισχύος, εκ των πραγμάτων, δεν επιλέγονται στις ανταγωνιστικές διαδικασίες.
Ø Το κάθε ένα έργο από αυτά εκτιμάται ότι αποτελεί επένδυση μεγαλύτερης των 200 εκ. €.
Ø Αυξάνεται σημαντικά η διείσδυση των ΑΠΕ στη χώρα προς επίτευξη των ιδιαίτερα φιλόδοξων στόχων που έχουν τεθεί για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα το 2030
4.Εγκατάσταση ΑΠΕ σε Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας
Με την ρύθμιση επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας μέχρι ποσοστού 1%,
5. Άδειες Υβριδικών Σταθμών στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά
Ø «Ξεμπλοκάρονται» περίπου 170 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ για χορήγηση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υβριδικούς σταθμούς, χωρίς να αναγράφεται στις άδειες η τιμής αποζημίωσης των σταθμών αυτών.
Ø Ήδη λειτουργεί ομάδα εργασίας, σε συνεργασία με την αγορά για τον καθορισμό του πλαισίου των υβριδικών σταθμών.
Ø Το καθεστώς ενίσχυσης νέων υβριδικών σταθμών θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση
6. Επιτάχυνση υλοποίησης έργων βιοαερίου από ΦΟΔΣΑ
Ø Επιταχύνονται έργα ηλεκτροπαραγωγής από το παραγόμενο βιοαέριο από μονάδες διαχείρισης αποβλήτων κατά προσέγγιση της τάξεως 1 MW και μεγίστης ισχύος 4 MW και υλοποιείται πληρέστερα το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων.
Ø Με τα έργα αυτά μειώνονται οι αέριοι ρύποι και οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων για τους ΟΤΑ λόγω του πρόσθετου εσόδου από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο.