Επιβεβαιώνεται στην Αθήνα αυτό που διαπιστώθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Σαγκάη: οι σχέσεις των δύο χωρών είναι θερμότερες από ποτέ, τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον Κινέζο πρόεδρο.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στην ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των δύο χωρών με τη μακραίωνη ιστορία και τον πολιτισμό.
Οι πολιτισμοί μας αναλαμβάνουν να μεταγγίσουν δικαιοσύνη, μέτρο και αρμονία στις ταραγμένες διεθνείς σχέσεις των καιρών μας, ώστε να οδηγήσουν σε ειρηνικές και γόνιμες απαντήσεις στις προκλήσεις του αιώνα μας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στον Κινέζο πρόεδρο τις ευχαριστίες του για τη στήριξη της χώρας του στην Ελλάδα, τα χρόνια της κρίσης.
Διευρύνουμε τους κοινούς μας στόχους, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας για τις 16 συμφωνίες που υπογράφηκαν σήμερα. «Ο δρόμος που ανοίγουμε σύντομα θα γίνει λεωφόρος», τόνισε. Είπε πως χαίρεται ιδιαίτερα για την καλή εικόνα που έχει το Πεκίνο για τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας.
Εθεσε στόχο να γίνει ο Πειραιάς το μεγαλύτερο λιμάνι όχι μόνο της Μεσογείου αλλά και της Ευρώπης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτησε την ίδρυση γραφείου και υποκαταστήματος από κινεζικές τράπεζες.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί ξανά στην Κίνα τον Απρίλιο, για την πρωτοβουλία 17+1 και χαιρέτισε την προστασία έξι κρίσιμων προϊόντων στην αχανή αγορά της Κίνας.
Σι Τζινπίνγκ: Προσβλέπουμε σε ενίσχυση της συνεργασίας
Η Ελλάδα είναι χώρα πανάρχαιου πολιτισμού, τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ιστορία. «Η χώρα έγινε κυρίαρχη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο, ενώ τα τελευταία χρόνια οι Ελληνες έδειξαν μεγάλη αντοχή για να αποκαταστήσουν την οικονομική ανάπτυξη. Είμαι ευτυχής που τα διαπιστώνω αυτά. Τα έθνη που έφτιαξαν θαυμάσιους πολιτισμούς μπορούν να οικοδομήσουν μια ευημερούσα χώρα», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ.
«Οι λαοί μας ζητούν πιο στενές και φιλικές ανταλλαγές και αμοιβαία οφέλη. Αυτή είναι η τάση των καιρών μας» συμπλήρωσε.
Χαρακτήρισε παραγωγική τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η σχέση μας θα προχωρήσει προς το μέλλον. Θέλουμε να διατηρηθεί το επίπεδο των επαφών σε υψηλό επίπεδο.
Σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά συμφέροντα των δύο χωρών, εκτίμησε ότι θα συνεχίσουν οι δύο πλευρές να δείχνουν κατανόηση. Κίνα και Ελλάδα είναι εκ φύσεως εταίροι για την πρωτοβουλία «Μια ζώνη, ένας Δρόμος», τόνισε. Προσβλέπουμε στη συνεργασία και θέλουμε να ενισχύσουμε τον διακομιστικό ρόλο του Πειραιά αλλά και τη γραμμή ταχείας επικοινωνίας ξηράς-θάλασσας. Θέλουμε να υπάρξουν επενδύσεις στην ενέργεια αλλά και στον τραπεζικό τομέα, συμπλήρωσε.