Στη σημασία της βιωσιμότητας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στην ανάγκη επίσπευσης των απαιτούμενων διαδικασιών για αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στη χώρα, εστίασε ο επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power, κύριος Αριστοτέλης Χαντάβας, στη συμμετοχή του στο «Athens Energy Dialogues». Πιο συγκεκριμένα, στην αρχική εισήγηση του, αναφέρθηκε στην ιστορία της Enel, η οποία δεκαπέντε χρόνια πριν αποφάσισε στρατηγικά να επενδύσει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ιδρύοντας την Enel Green Power. Σήμερα, παρότι αποτελεί τον παγκόσμιο ηγέτη στις ΑΠΕ, με εγκατεστημένη ισχύ άνω των 45.000 MW, η εταιρεία συνειδητοποίησε ότι το να ηγείσαι στην εξάπλωση των ΑΠΕ δεν αρκεί. «Οραματιζόμαστε έναν πλανήτη χωρίς συμβατικές μορφές ενέργειας. Αυτό το όραμα μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε το DNA μας. Για αυτό, πρόσφατα ξεκινήσαμε τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης των μονάδων μας και την επένδυση στη βιωσιμότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε σχετικά ο κύριος Α. Χαντάβας.
Ο Καφηρέας, το μεγαλύτερο σύμπλεγμα αιολικών πάρκων της χώρας, αποτελεί ένα επιτυχές παράδειγμα της ολιστικής προσέγγισης της βιωσιμότητας στις ΑΠΕ. «Θα ήταν ανούσιο το έργο αυτό αν συνοδευόταν από ανεπανόρθωτη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον και στην τοπική κοινωνία. Για αυτό το έργο κατασκευάστηκε με βάσει τις αρχές του βιώσιμου εργοταξίου. Περιλάμβανε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μελέτης και δράσεων για το φυσικό περιβάλλον και την τοπική κοινωνία που, μεταξύ άλλων, είχαν ως αποτέλεσμα την αναδάσωση ενός υπεραιωνόβιου δάσους, την ανακύκλωση 550.000 τόνων δομικών υλικών, και φυσικά τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των τοπικών παραγωγών, όπως των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων», υποστήριξε ο επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power.
Όταν ρωτήθηκε από τον συντονιστή του πάνελ, κύριο Γιάννη Τσιπουρίδη, για την τεχνολογία αποθήκευσης, ο κύριος Α. Χαντάβας σημείωσε ότι «είναι μια τεχνολογία που πλέον συνοδεύει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Enel Green Power στην πλειοψηφία των καινούργιων της έργων χρησιμοποιεί μπαταρίες. Σήμερα στη χώρα υπάρχει ένα ρυθμιστικό κενό σχετικά με την αποθήκευση, και ειδικά με την τιμολόγηση των έργων αυτών. Όσο πιο γρήγορα λυθεί το ζήτημα, τόσο πιο άμεσα θα ανοίξει ο δρόμος για αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα».
Συμπερασματικά, σήμερα υπάρχει ένα πολύ ευνοϊκό κλίμα για τις ΑΠΕ στη χώρα. Για να αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό, θα πρέπει να επιταχυνθεί η απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας και να δημιουργηθεί το πλαίσιο για την αξιοποίηση των τεχνολογιών αποθήκευσης. Είναι καθοριστικό οι πρωτοβουλίες να αναληφθούν εγκαίρως, καθώς η απολιγνιτοποίηση που έχει ήδη εξαγγελθεί είναι μια σημαντική πρόκληση. Σε περίπτωση καθυστερήσεων, διαφαίνεται ο κίνδυνος να μονιμοποιηθούν συμβατικές λύσεις που στον υπόλοιπο κόσμο έχουν μεταβατικό χαρακτήρα, όπως λόγου χάριν το φυσικό αέριο, αντί να ενισχυθεί η διείσδυση των ΑΠΕ.