Τον κίνδυνο οι πετρελαϊκοί όμιλοι αλλά και άλλες εταιρίες ορυκτών καυσίμων να μείνουν με έναν τεράστιο όγκο απαξιωμένων υποδομών μετά το 2025, όοο δεν αναλαμβάνονται εγκαίρως, σαφείς πολιτικές για το Κλίμα επισημαίνει μελέτη του Carbon Τracker, τονίζοντας ότι τα μέτρα για την ενεργειακή μετάβαση πρέπει να ληφθούν έγκαιρα και προοδευτικά για να αποτραπεί μία «βεβιασμένη, απότομη και άτακτη» απάντηση της αγοράς πετρελαίου
Η έκθεση του Carbon Tracker προειδοποιεί ότι αν η πολιτική για το Κλίμα εντατικοποιηθεί απότομα στο μέλλον, τότε θα μπορούσε να μειωθεί κατά το ήμισυ η αξία των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα, τονίζοντας ότι η πετρελαϊκή βιομηχανία κινδυνεύει από μια παγκόσμια κρίση, αν οι κυβερνήσεις καθυστερήσουν και δεν θέσουν από τώρα σαφείς πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης,
Σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή της Carbon Tracker , η εκ των προτέρων προετοιμασία και η ευθυγράμμιση των επενδύσεων των πετρελαϊκών εταιριών με τους στόχους για το Κλίμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσουν την υψηλότερη δυνατή απόδοση κάτω από οποιοδήποτε σενάριο.
Η έκθεση καλεί τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν πολιτικές που θα περιορίζουν τις νέες επενδύσεις σε επιχειρηματικά σχέδια ορυκτών καυσίμων , προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή και να μην υπάρξουν απότομες διακυμάνσεις στις τιμές.
Η Carbon Tracket για τις ανάγκες της έρευνάς της «έτρεξε» μοντέλο προσομοίωσης της επίδρασης που θα είχε μία απότομη αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής το 2025, προκειμένου να ληφθούν εντονότερα μέτρα αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής. Το συμπέρασμα ήταν πολύ αρνητικό για τς πετρελαϊκές εταιρίες, αφού θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, εξανεμίζοντας επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε ορυκτά καύσιμα.
Στο πλαίσιο αυτό το βρετανικό think tank προειδοποιεί τις πετρελαϊκές εταιρίες για τον κίνδυνο να μείνουν με πολλά απαξιωμένα περιουσιακά στοιχεία και τις κάλεσε να περιορίσουν τις νέες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, ειδικά αυτά που μπορούν να απαξιωθούν λόγω της πολιτικής για το Κλίμα.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες προβλέψεις, η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,6% ετησίως κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά η έκθεση εκτιμά ότι η περιστολή των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου θα μπορούσε να προκαλέσει συρρίκνωση της ζήτησης κατά 2,6% ετησίως μεταξύ του 2025 και του 2040.
"Το επενδυτικό πρόβλημα ξεκινά από τα μηνύματα που στέλνει η τιμή του πετρελαίου", ανέφερε η έκθεση, καθώς οι τιμές δημιουργούν μία λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας, την οποία αναπαράγουν τα διάφορα σενάρια της πετρελαϊκής βιομηχανίας, που συνεχίζει να θεωρεί ότι θα υπάρχει σταθερή αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στο μέλλον.
Το Carbon Tracker μάλιστα, δεν διστάζει να δηλώσει καθαρά τη διαφωνία του με τα τις εκτιμήσεις και τα σενάρια του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, τα οποία προβλέπουν σταθερή μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο και όχι ξαφνική κατάρρευση της αγοράς.
Σύμφωνα με το Carbon Tracker, οι πετρελαϊκές εταιρίες των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας είναι πιο εκτεθειμένες σε ένα ξαφνικό κραχ των τιμών του πετρελαίου, σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εταιρίες του κλάδου, επειδή οι τελευταίες έστω και με βραδείς ρυθμούς έχουν εντάξει στα παραγωγικά τους χαρτοφυλάκια τις καθαρές πηγές ενέργειας. Οι τρεις παγκόσμιοι πετρελαϊκοί κολοσσοί, η ExxonMobil, η ConocoPhillips και η Chevron είναι οι πιο εκτεθειμένοι στο ενδεχόμενο κατάρρευσης της τιμής του πετρελαίου
Στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση, η πιο ευάλωτη πετρελαϊκή εταιρεία είναι η BP, ακολουθούμενη από την Equinor της Νορβηγίας, τη γαλλική Total, την ιταλική Eni και την αγγλο-ολλανδική Shell.
Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να αποδειχθεί σχετικά ανθεκτική, επειδή τα αποθέματά της είναι μακράν τα φθηνότερα προς παραγωγή στον κόσμο.