Eνα σύνολο 1.800 αιτήσεων για έργα ΑΠΕ ισχύος 29 GW καλείται να εκκαθαρίσει η η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ως τον Ιούνιο, οπότε αναμένεται να ανοίξει ο νέος κύκλος υποβολής για νέες μονάδες ΑΠΕ.
Πρόκειται για αιτήσεις που λιμνάζουν χρόνια στα γραφεία της Αρχής και οι οποίες τώρα θα εξεταστούν με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο αδειοδότησης των ΑΠΕ, που παρουσίασαν χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς.
Ηδη η ΡΑΕ έχει ξεκινήσει διαδικασία αναβάθμισης των πληροφοριακών συστημάτων προκειμένου οι παλαιές αιτήσεις να ψηφιοποιηθούν και να εξεταστούν με βάση τις νέες παραμέτρους που εισάγει το νομοσχέδιο.
Οι υποψήφιοι επενδυτές δεν θα χρειαστεί να επανυποβάλουν τις αιτήσεις.
Σε περίπτωση πάντως που οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες της ΡΑΕ δεν καταφέρουν να εκκαθαρίσουν τις παλαιές αιτήσεις ως τον Ιούνιο είναι πολύ πιθανόν να ακυρωθεί ο κύκλος υποβολής του Ιουνίου, όπως συνέβη και με τον κύκλο του Μαρτίου και να ανοίξει πάλι τον Σεπτέμβριο.
Στόχος του νομοσχεδίου, που τέθηκε από χθες σε δημόσια διαβούλευση είναι να συντμήσει σημαντικά τους χρόνους που απαιτούνται για την αδειοδότηση έργων ΑΠΕ. Σήμερα, όπως δήλωσε ο κ. Θωμάς, η διαδικασία αδειοδότησης διαρκεί για τα φωτοβολταϊκά 3 έως 4 έτη και για τα αιολικά από 6 έως 8 χρόνια με τον μέσο όρο χρόνου αδειοδότησης να διαμορφώνεται στα 7 χρόνια. Μόνον για το πρώτο βήμα της διαδικασίας, τη λήψη της άδειας παραγωγής απαιτούνται 18 ως 24 μήνες μέχρι η ΡΑΕ να εκδώσει την απόφαση
Η καινοτομία του νομοσχεδίου είναι ότι καταργεί την άδεια παραγωγής και την αντικαθιστά με μία Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας, η οποία θα εκδίδεται μετά από μια σύντομη και αυτοματοποιημένη διαδικασία ελέγχου της αίτησης και μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Οι βεβαιώσεις θα αναρτώνται στο Ηλεκτρονικό Μητρώο ΑΠΕ, το οποίο θα επικοινωνεί ψηφιακά με τα πληροφοριακά συστήματα των άλλων εμπλεκόμενων φορέων που είναι αρμόδιοι για τις ΑΠΕ, όπως πχ υπηρεσίες Περιβάλλοντος, τους Διαχειριστές Δικτύων κλπ.
Ας σημειωθεί ότι όλες οι αιτήσεις που εκκρεμούν, όπως και οι νέες που θα κατατεθούν, θα εξεταστούν με το νέο σύστημα. Ειδικά για τις παλαιές θα χρησιμοποιηθεί το υπό αναβάθμιση πληροφοριακό σύστημα της ΡΑΕ
Μετά τη λήψη της βεβαίωσης, με την υφιστάμενη διαδικασία απαιτούνται 29 βήματα μέχρι ο ενδιαφερόμενος να υπογράψει με τον ΔΑΠΕΕΠ τη σύμβαση πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος.
Στόχος του υπουργείου είναι με περαιτέρω παρεμβάσεις, οι οποίες θα συμπεριληφθούν σε επόμενο νομοσχέδιο ή νομοσχέδια να συντμηθούν κατά πολύ οι χρόνοι και στο τέλος του 2021 οι επενδύσεις σε ΑΠΕ να αδειοδοτούνται σε 2 χρόνια συν ένα για εξαιρετικές περιπτώσεις, με βάση την Οδηγία 2018/2001.
Το νομοσχέδιο, που παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη τύπου, προβλέπει επίσης την κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής Τέλους Διατήρησης από 1.1.2020. Αντ’αυτού θεσπίζεται η εφάπαξ καταβολή Ειδικού Τέλους υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Το ειδικό τέλος θα προσδιορίζεται ανά ΜW και θα καταβάλλεται για την έκδοση της Βεβαίωσης, ενώ το ύψος του θα φθίνει ανάλογα με το μέγεθος του έργου. Παράλληλα τίθενται συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες για τους κατόχους της Βεβαίωσης, ώστε όσο «γρήγορα» αποκτούν το δικαίωμα για παραγωγή ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ τόσο «γρήγορα» να το χάνουν αν δεν «τρέχουν» τις διαδικασίες για την ωρίμανση του έργου.