Mε τον τομέα της Ενέργειας να βρίσκεται στο επίκεντρο των επενδυτικών επαφών κάτω όμως από τη σκιά των εξελίξεων όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, το μεταναστευτικό, τα γεγονότα στον Εβρο και βέβαια τον κορωνοϊό πραγματοποιείται σήμερα στο Βερολίνο το ελληνο-γερμανικό οικονομικό φόρουμ παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
Ηδη από χθες στη γερμανική πρωτεύουσα βρίσκονται ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς και η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, καθώς και πολυάριθμοι εκπρόσωποι εταιριών, κυρίως του ενεργειακού κλάδου, όπως η ΔΕΗ, η οποία μάλιστα είναι και “πλατινένιος” χορηγός του συνεδρίου, τα ΕΛΠΕ κά.
Πληροφορίες μάλιστα φέρουν τη ΔΕΗ να υπογράφει στο πλαίσιο της εκδήλωσης μνημόνιο κατανόησης (MOU) με τη γερμανική RWE για την ανάπτυξη στις ΑΠΕ, καθώς και για την παροχή τεχνογνωσίας για την υλοποίηση της απόσυρσης των λιγντιτικών της μονάδων ως το 2023. Στο επίκεντρο της συνεργασίας φαίνεται να είναι το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 2,5 GW της ΔΕΗ σε εγκαταλελειμένες εκτάσεις ορυχείων, καθώς και της μετατροπής λιγντικών μονάδων σε καύση βιομάζας.
Ας σημειωθεί ότι ο ο διευθύνων σύμβουλος της RWE κ. Rolf Martin Schmitz και στελέχη της εταιρείας στα τέλη του προηγούμενου χρόνου είχαν επισκεφθεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και είχαν δείξει το ενδιαφέρον τους για τη ΔΕΗ, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των εξαγγελιών που είχαν γίνει την εποχή εκείνη για τη στροφή της εταιρίας στις ΑΠΕ, την απολιγνιτοποίηση και το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Αλλά γενικότερα οι προοπτικές στο χώρο των ΑΠΕ, στην ψηφιοποίηση των δικτύων, στις οπτικές ίνες, ακόμη και στην ηλεκτροκίνηση είναι τομές που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των Γερμανών, συμπεριλαμβανομένου του πρότζεκτ για τον ΔΕΔΔΗΕ
Τη διεξαγωγή του Φόρουμ αποφάσισαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του κ. Κ. Μητσοτάκη, πέρυσι το καλοκαίρι, στο Βερολίνο, ενώ η διοργάνωση υποστηρίζεται από τις κυβερνήσεις και των δύο χωρών, τελώντας υπό την εποπτεία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και του Ομοσπονδιακού Υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Peter Altmaier.
Οι ηγέτες των δύο χωρών θα απευθύνουν ομιλία στο συνέδριο, ενώ τις εργασίες το πρωί θα ανοίξουν οι υπουργοί Οικονομίας Ελλάδας και Γερμανίας.
Τη διοργάνωση ανέλαβε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK e.V.) και με την υποστήριξη του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων (BDI e.V.). Το φόρουμ «Όραμα και ευκαιρίες επενδύσεων» πραγματοποιείται στο «Μέγαρο της Γερμανικής Οικονομίας – Haus der Deutschen Wirtschaft».
Στους βασικούς ομιλητές, πέραν όσων προαναφέρθηκαν, συγκαταλέγονται επίσης ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννης Τσακίρης και Χρήστος Δήμας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήσος Μεγάλου, ο πρόεδρος της ΓΕΚ Τερνα Γιώργος Περιστέρης κά, ενώ από γερμνανικής πλευράς συμμετέχουν επίσης ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Andreass Feicht, o διευθύνων σύμβουλος της RWE Δρ Rolf Martin Schmitz και άλλοι.
Ας σημειωθεί ότι οι γερμανικές επενδύσεις μεταξύ 2008 – 2018 έφθασαν τα 6 δισ ευρώ.
Το φόρουμ αναμένεται να παρακολουθήσουν 555 σύνεδροι εκ των οποίων 235 Έλλήνες και 320 Γερμανοί ενώ θα εκπροσωπηθούν 198 γερμανικές και 125 ελληνικές επιχειρήσεις. Οι εργασίες του φόρουμ έχουν κατανεμηθεί σε 4 πάνελ με τη συμμετοχή στελεχών και εμπειρογνωμόνων από βασικούς κλάδους του επιχειρείν καθώς και τρία πάνελ, στα οποία θα τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι των των κυβερνήσεων των δύο χώρων, ανώτατα στελέχη των επιχειρηματικών κοινοτήτων της Ελλάδας και της Γερμανίας, όπως και εκπρόσωποι εθνικών και διεθνών φορέων χρηματοδότησης.