Πώς θα μπορέσουν οι Βρυξέλλες να διατηρήσουν ζωντανό το νέο “Green Deal”; Πρόκειται για ένα ερώτημα που απασχολεί ιδιαίτερα την ηγεσία του τομέα ενέργειας της Ευρώπης, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, των έκτακτων οικονομικών μέτρων και δαπανών στις οποίες υποβάλλονται όλες οι κυβερνήσεις και της επερχόμενης ύφεσης της οικονομίας, σε συνδυασμό με την μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου (και του αερίου) καθώς και της τιμής των ρύπων.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο οξύ αν συνεκτιμήσει κανείς ότι ο μακροχρόνιος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, ο οποίος αναμενόταν να συγχρηματοδοτήσει τις απαραίτητες πράσινες επενδύσεις, βρισκόταν ακόμα υπό διαπραγμάτευση όταν ξέσπασε η πανδημία του Covid-19, τις συνέπειες της οποίας κανείς ακόμα δεν μπορεί να υπολογίσει.
Παρότι ακόμα οι επιπτώσεις στον τομέα των ΑΠΕ δεν είναι ορατές, πέραν ίσως της εκτιμώμενης καθυστέρησης στις παραδόσεις παραγγελιών εξοπλισμού από την Κίνα, είναι εμφανής σε παγκόσμιο επίπεδο πλέον, η επενδυτική αβεβαιότητα και ανασφάλεια, που πολλοί φοβούνται ότι θα οδηγήσει σε καθυστέρηση, αναβολή ακόμα και ματαίωση επενδυτικών σχεδίων. Ηδη υπάρχουν εκτιμήσεις για πτώση 8% στην αγορά φωτοβολταϊκών, ενώ ήδη αναθεωρούνται αρκετές προβλέψεις για τα αιολικά.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, σε πρόσφατη ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, επεσήμανε πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να μην ξεχνούν την καθαρή ενέργεια ως προτεραιότητα καθώς λαμβάνουν τα μέτρα για την προστασία των πολιτών από την πανδημία και των οικονομιών από την ύφεση. ¨Ομως πόσο εφικτό είναι αυτό στην παρούσα συγκυρία, όταν ολόκληροι τομείς της οικονομίας μοιάζουν να καταρρέουν, επιχειρήσεις περιορίζουν ή αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους και τα σύνορα μεταξύ των χωρών- μελών σταδιακά κλείνουν απειλώντας να διαταράξουν αλυσίδες παραγωγής προϊόντων, από την αυτοκινητοβιομηχανία ως τη γεωργία και τη βιομηχανία τροφίμων. Και ότι ισχύει για του κλάδους αυτούς ισχύει και για τα αιολικά, τα φωτοβολταϊκά και τις τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας.
Στέλεχος της Ευρωπαικής Επιτροπής παραδέχθηκε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου την πολυπλοκότητα της κατάστασης για τις ΑΠΕ, προσθέτοντας ότι είναι πολύ νωρίς για συστάσεις προς τα κράτη- μέλη στην παρούσα συγκυρία για ενδεχόμενα μέτρα στήριξης των καθαρών τεχνολογιών.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σε ανάρτησή του το περασμένο Σαββατοκύριακο επισήμανε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ανάπτυξη των ΑΠΕ η μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και κάλεσε τις κυβερνήσεις, οι οποίες αυτή τη φάση προσπαθούν να σχεδιάσουν μέτρα για να αναχαιτίσουν την ελεύθερη πτώση της οικονομίας να μην ξεχάσουν τις δράσεις για την α καθαρή ενέργεια.
Οι ηγέτες των περισσότερων χωρών έχουν ρίξει το βάρος της προσπάθειας στην κοινωνία και την οικονομία, πράγμα που μπορεί να φέρει πίσω τις πολιτικές για το Κλίμα αφήνει να εννοηθεί το BloombergNEF σε πρόσφατη μελέτη του
Ο τομέας των ΑΠΕ που αναμένεται να πληγεί περισσότερο, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι τα φωτοβολταϊκά, που ίσως για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του 1980 παρουσιάσουν φέτος πτώση. Η ΒΝΕF περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για τη ζήτηση φωτοβολταϊκών κατά 8% το 2020, στα 108-143 GW.
Ωστόσο πολλοί αναλυτές είναι ακόμα πιο επιφυλακτικοί, καθώς πέραν της διαταραχής που έφερε στην αγορά φωτοβολταϊκών το κλείσιμο των εργοστασίων στην Κίνα, ανησυχούν και για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων λόγω της γενικότερης κατάστασης της οικονομίας.