Nέο “πονοκέφαλο” στην αγορά αλλά και συγκρούσεις ανάμεσα στους παραγωγούς ΑΠΕ από τη μία πλευρά και τη βιομηχανία και τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας από την άλλη, προκαλεί ο αναμενόμενος σχηματισμός ελλείμματος στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Πρόσφατα ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταικά (ΣΠΕΦ) πρότεινε την επαναφορά του ΠΧΕΦΕΛ προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα, πράγμα που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της βιομηχανίας αλλά και την αντίθεση των προμηθευτών ηλεκτρισμού.
Το ΠΧΕΦΕΛ ήταν μία ειδική χρέωση που πλήρωναν στο παρελθόν οι προμηθευτές ηλεκτρισμού υπέρ των ΑΠΕ.
Οι εκτιμήσεις του ΣΠΕΦ ανεβάζουν το έλλειμμα του Ειδικού Λογαιρασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) στα 423 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού . Παράλληλα ο ΣΠΕΦ θεωρεί ότι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα έχουν συνολικό όφελος της τάξης του 1 δισ. ευρώ, από την πτώση της Οριακής Τιμής Συστήματος, της τιμής των CO2 και των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Στο πλαίσιο αυτό ο Σύνδεσμος προτείνει την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ από τους προμηθευτές, ως την πλέον δίκαιη λύση αφού σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) κατά 9,2 ευρώ ανά MWh, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές.
Πρόκειται για μία πρόταση που συνάντησε την κάθετη αντίθεση του προέδρου της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας κ.Αντώνη Κοντολέοντα, ο οποίος δήλωσε ότι η βιομηχανία και το σύνολο των καταναλωτών αδυνατούν να αντιληφθούν τη λογική των εγγυημένων επιδοτήσεων προς τις ΑΠΕ, όπως για παράδειγμα το ΠΧΕΦΕΛ .
Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ χαρακτήρισε «θράσος» υπό τις σημερινές συνθήκες να προτείνεται η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ ή η ασύμμετρη επιβάρυνση των προμηθευτών μέσω εντός νέου ΠΧΕΦΕΛ. Πρόσθεσε ότι πολλές βιομηχανίες αυτή την περίοδο αυτοτροφοδοτούνται από την spot αγορά ως μια τελευταία ελπίδα εξασφάλισης ικανοποιητικών τιμών ρεύματος και κατ’ επέκταση επιβίωσης. Παράλληλα δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού παραμένουν 50% υψηλότερες από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, σημειώνοντας ότι διατηρείται αυτή η διαφορά και σήμερα παρά τις χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου και της χαμηλής ζήτησης.
«Είναι γνωστό ότι η παραγωγή των ΑΠΕ αποζημιώνεται όχι στην ΟΤΣ αλλά στο μεσοσταθμικό κόστος των θερμικών μονάδων, ρύθμιση που αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία. Δηλαδή ήδη η αγορά επιδοτεί τις υψηλές αποζημιώσεις των ΑΠΕ». ανέφερε ο κ. Κοντολέων, υπενθυμίζοντας και την επί 15 μήνες καθυστέρηση από την πολιτεία για την έκδοση της υπουργικής απόφασης με την οποία θα μειωθεί το ΕΤΜΕΑΡ για τους επιλέξιμους βιομηχανικούς κλάδους.