Δεύτερη τηλεδιάσκεψη των κλιμακίων των θεσμών, δίκην μεταμνημονιακής αξιολόγησης, πραγματοποιείται σήμερα με τους εκπροσώπους του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ηλεκτρισμού και των αποκρατικοποιήσεων των ενεργειακών εταιριών.
Στην ατζέντα της σημερινής ημέρας περιλαμβάνονται το πρόγραμμα απολιγντιτοποίησης της ΔΕΗ, τα μέτρα για την ικανοποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έχει καταδικάσει τη ΔΕΗ για το μονοπώλιο στο λιγνίτη αλλά και οι δύο μηχανισμοί της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, της ευελιξίας και της διακοψιμότητας, που έχουν κοινοποιηθεί από την ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες εδώ και καιρό, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής αφού οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές εξακολουθούν να ζητούν διευκρινίσεις και να ανταλλάσσουν επιστολές.
Επικεφαλής των στελεχών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη τηλεδιάσκεψη θα είναι η γενική γραμματέας Αλεξάνδρα Σδούκου, καθώς η σημερινή διαπραγμάτευση επέχει τη θέση της καθιερωμένης- από το παρελθόν-επίσκεψης των ευρωπαϊκών κλιμακίων, η οποία βέβαια υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με τη φυσική τους παρουσία.
Κάτω από τις εξαιρετικές περιστάσεις υπό τις οποίες πραγματοποιείται η τηλεδιάσκεψη και την τεράστια αβεβαιότητα για τις εξελίξεις που έχει προκαλέσει η πρωτοφανής κρίση του κορονοϊού, είναι πάντως εξαιρετικά δύσκολο ως απίθανο να τηρηθούν δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα και να υλοποιηθούν προγράμματα, που σχεδιάστηκαν με τα δεδομένα μίας άλλης εποχής.
Αυτό φάνηκε και κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τα κλιμάκια των θεσμών, που αφορούσε στο target model. Παρότι η ελληνική πλευρά έδειξε την προετοιμασία που έχει κάνει και την απόφασή της να προχωρήσει όσο είναι δυνατόν, οι αντικειμενικές δυσκολίες που παρουσιάζονται - από την αδυναμία των εξειδικευμένων τεχνικών συμβούλων να έλθουν στη χώρα μας ως τις ελλείψεις προσωπικού- καθιστούν στην πράξη σχεδόν αδύνατο να τηρηθεί η προθεσμία της 30ης Ιουνίου, για την έναρξη του μοντέλου- στόχου.
‘Ετσι αν και η ελληνική πλευρά παρέμεινε στη δέσμευσή της αυτή, φαίνεται πως θα υπάρξει παράταση της προθεσμίας. Στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Κομισιόν, του ΥΠΕΝ, του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του ΑΔΜΗΕ και της ΡΑΕ.
Πλέον η αβεβαιότητα εκτείνεται σε όλο το φάσμα της αγοράς ηλεκτρισμού. Από τα έσοδα των εταιριών του κλάδου, της ΔΕΗ και των ιδιωτικών, ως τα ελλείμματα που αναμένεται να εμφανίσουν διάφοροι λογαριασμοί, όπως ο Ειδικός Λογαριασμός των ΑΠΕ λόγω της κατάρρευσης των τιμών των ρύπων και την κάθετη πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, που αναμένεται να δοκιμάσει τις τεχνικές αντοχές του συστήματος, ειδικά σε σχέση με τη διείσδυση των ΑΠΕ.
Είναι προφανές ότι το επόμενο χρονικό διάστημα η ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις των χωρών- μελών θα πρέπει να επικεντρωθούν σε όλα τα θεμελιώδη μεγέθη του συστήματος για να το κρατήσουν λειτουργικό και όχι στα technicalities και τις επιμέρους παραμέτρους, για τις οποίες η πορεία είναι σχεδόν αδύνατον να προβλεφθεί στην παρούσα φάση.