Ορατές είναι οι επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού με τις τιμές να υποχωρούν σημαντικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την προημερήσια αγορά, σήμερα η Οριακή Τιμή Συστήματος αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 16 ευρώ/MWh ως περίπου περίπου 31 ευρώ/MWh κατά τις περισσότερες ώρες της ημέρας, με μόνη εξαίρεση τις βραδυνές ώρες, όταν η ζήτηση για λόγους θέρμανσης και ….τηλεθέρμανσης, γύρω στις 10.00 μμ, κορυφώνεται και η τιμή σκαρφαλώνει στα 46,4 ευρώ/mWh.
Η σχετικά βραδεία πορεία της πτώσης της ΟΤΣ που είχε παρατηρηθεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες του προηγούμενου μήνα, από τότε ουσιαστικά που ξεκίνησε το lockdown έχει επιταχυνθεί σημαντικά, καθώς η ζήτηση υποχωρεί όλο και περισσότερο, όσο αναστέλλουν δραστηριότητες οι βιομηχανίες και οι βιοτεχνίες, που είναι και οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ηλεκτρισμού.
Στην πτώση των τιμών του ηλεκτρισμού συμβάλλουν βέβαια και άλλοι παράγοντες, όπως η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και των ρύπων, σε συνδυασμό με την αυξημένη, τις τελευταίες ημέρες, συμμετοχή των αιολικών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ζήτηση έχει μειωθεί 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, παρά τις ψυχρές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Την περασμένη Κυριακή 5 Απριλίου η μέση ΟΤΣ διαμορφώθηκε στα 18,7 ευρώ/MWh, για να αυξηθεί την επομένη που ήταν και η πρώτη εργάσιμη ημέρα στα 22,58 ευρώ/MWh. Η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών χθες Τρίτη 7 Απριλίου και σήμερα Τετάρτη 8 Απριλίου είχε ως αποτέλεσμα μια σχετική αύξηση της ζήτησης με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 27,1 ευρώ/MWh και στα 27,5 ευρώ/MWh αντίστοιχα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας, στο διάστημα μεταξύ 30 Μαρτίου και 5 Απριλίου, ήταν στα 34,36 ευρώ/MWh, μειωμένη κατά 18,81% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας.
Ας σημειωθεί ότι η μέση ΟΤΣ το 2019 ήταν πάνω από 60 ευρώ/MWh και σε αυτά τα επίπεδα ή κάπως υψηλότερα, είχε ξεκινήσει και ο Ιανουάριος του 2020. Από τις αρχές Μαρτίου ξεκίνησε η έντονα πτωτική πορεία, αντανακλώντας αρχικώς την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου και στη συνέχεια την υποχώρηση της ζήτησης, με αποτέλεσμα σε μέσα επίπεδα να διαμορφωθεί στα 40 ευρώ/MWh, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου.
Οι ΑΠΕ και ιδιαίτερα τα αιολικά, χάρη στους ισχυρούς ανέμους των τελευταίων ημερών, είναι τα μόνα που διευρύνουν το μερίδιό τους. Για κάποιες ώρες της ημέρας οι ΑΠΕ καλύπτουν ακόμη και το 70- 80% της ζήτησης. Σήμερα για παράδειγμα στη 1 το μεσημέρι οπότε και η ζήτηση προβλέπεται να φθάσει στα 6.335 MW, οι ΑΠΕ θα εισφέρουν 4.124 MW και στις 2 το μεσημέρι 4.208 MW.
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται επίσης μείωση των εισαγωγών και αύξηση των εξαγωγών, ειδικά προς την Ιταλία, προς την οποία εξαγωγές πραγματοποιούνται για 16 ώρες το 24ωρο.
Το lockdown που πρώτα έπληξε τις εμπορικές επιχειρήσεις, τα εστιατόρια και τον τουρισμό περνά πια σε βιοτεχνίες και βιομηχανίες, οι οποίες αναστέλλουν τη δραστηριότητά τους, καθώς η ζήτηση για τα προϊόντα τους έχει εξανεμιστεί και προτιμούν να πάψουν να αποθεματοποιούν, προκειμένου να διατηρήσουν την όποια ρευστότητα έχει απομείνει. Κλάδοι όπως οι χαλυβουργία, η κλωστοϋφαντουργία αλλά και τα τσιμέντα μειώνουν ή διακόπτουν την παραγωγή τους, με αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης και την πτώση της τιμής στη χονδρική αγορά ρεύματος. Μέχρι σήμερα πάντως η πτώση αυτή δεν έχει περάσει- παρά ελάχιστα- στις τιμές ηλεκτρισμού λιανικής, εν μέρει ίσως γιατί οι εταιρίες προμήθειας ανησυχούν για ένα νέο κύμα απλήρωτων λογαριασμών, εξ αιτίας της κρίσης.