Τα βασικά συστατικά του πακέτου περιλαμβάνουν την προετοιμασία μιας πιστωτικής γραμμής από τον ESM, την τόνωση της δυνατότητας δανεισμού της ΕΤΕπ και ένα νέο σχήμα στήριξης της απασχόλησης που προτάθηκε από την Κομισιόν.
Η αξία του πακέτου φτάνει τα 540 δισ. ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κείμενο που θα παρουσιαστεί τους ηγέτες της ΕΕ δεν επιμένει στο να υπάρχουν μακροοικονομικοί όροι στην πιστωτική γραμμή. Αυτό υπήρξε βασικό αίτημα των Ολλανδών που αρνήθηκε η Ιταλία. «Οι Ολλανδοί συμβιβάστηκαν», είπε αξιωματούχους στους FT.
«Σήμερα απαντήσαμε στο αίτημα των πολιτών μας για μια Ευρώπη που βοηθά. Το καταφέραμε μετά από 16 ώρες συζητήσεων, δήλωσε ο Μάριο Σεντένο.
Οι προτάσεις ήταν αδιανόητες πριν από μερικές εβδομάδες, υποστήριξε. Σήμερα είναι διαφορετικά, έχουμε μια τεράστια παρέμβαση περί το 3% του ΑΕΠ σε δημοσιονομικά μέτρα και ευελιξία, ενώ η ΕΚΤ συνεισφέρει 16% του ΑΕΠ. Αν συνδυάσουμε τα ποσά μιλούμε για τρισεκατομμύρια ευρώ, τόνισε.
Δεν είμαστε όλοι στο ίδιο επίπεδο, δήλωσε ο Μάριο Σεντένο, γι’ αυτό είναι σημαντική η αλληλεγγύη. Εστίασε σε τρία δίχτυα προστασίας: για εργαζόμενους, εταιρείες και χώρες.
Όπως εξήγησε το δίχτυ προστασίας των επιμέρους χωρών για τους εργαζόμενους αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Γι’ αυτό ενεργοποιείται το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν που θα διοχετεύσει έως 100 δισ. ευρώ στις επιμέρους χώρες που έχουν ανάγκη.
Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις υπήρξε από τα κράτη προσπάθεια στήριξης. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ΕΤΕπ θα δημιουργήσει μια πανευρωπαϊκή ομπρέλα στήριξης κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Τέλος για τις χώρες-μέλη συμφωνήθηκε να υπάρξει μια γραμμή στήριξης 2% του ΑΕΠ, συνολικά 240 δισ. ευρώ που θα είναι διαθέσιμα σε όλα τα μέλη του ESM. Οποια χώρα τα χρησιμοποιήσει θα υπόκειται στους συνήθεις κανόνες. Μόνη προϋπόθεση να στηριχθεί το σύστημα υγείας και δαπάνες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.
Η συμφωνία δείχνει ότι έχουμε την πολιτική βούληση να κάνουμε τον ESM κατάλληλο για την σημερινή κρίση. Το σύστημα θα είναι ενεργό σε λίγες εβδομάδες, σημείωσε.
Όπως είπε ο Μάριο Σεντένο, όταν τελειώσει η υγειονομική κρίση θα πρέπει να δούμε την ανάκαμψη της οικονομίας. Στα επόμενα βήματα ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα είναι κρίσιμος. Παράλληλα, συμφωνήθηκε να συζητηθεί η δημιουργία ενός ταμείου που θα τονώσει τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν. Θα είναι προσωρινό, στοχευμένο στην παρούσα χρήση.
Κάποια κράτη μέλη ήθελαν κοινή έκδοση χρέους, άλλα εναλλακτικούς τρόπους, ήταν η δήλωση για το καυτό θέμα των ευρωομολόγων.