Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ένας τομέας, που παρά τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, σε αντίθεση με το πετρέλαιο, όπως εκτιμούν Αμερικανοί αναλυτές.
Το 2020 οι ΑΠΕ εκτιμάται ότι θα παράγουν το 21% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ, από περίπου 18% πέρυσι και 10% το 2010, σύμφωνα με σχετικές προβλέψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα. Και τούτο παρά το γεγονός ότι οι εργασίες για κάποια έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας διακόπηκαν ή καθυστερούν εξ αιτίας του Covid-19
Πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, σε πολλές χώρες, οι ανεμογεννήτριες και οι ηλιακοί συλλέκτες είχαν φθάσει στο σημείο να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια σε τιμές χαμηλότερες από το φυσικό αέριο και τον άνθρακα. Η τρέχουσα κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου και του αερίου, αν και σε μικρότερο βαθμό, εκτιμάται από ορισμένους εμπειρογνώμονες ότι μπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς τις ΑΠΕ και να αναχαιτίσει την εξάπλωση τους, οι περισσότεροι όμως συμφωνούν ότι ακόμα και αν συμβεί αυτό θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι χώρες θα διατηρήσουν σε ισχύ την πολιτική τους για την πράσινη ενέργεια
"Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκονται σήμερα σε μια τροχιά ανάπτυξης που νομίζω ότι δεν πρόκειται να αναχαιτιστεί σε μακροπρόθεσμη βάση", δήλωσε αναλυτής στους New York Times
Η οικονομική επιβράδυνση που προκλήθηκε από τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού έχει επιπτώσεις σε τμήματα της βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως και στην υπόλοιπη οικονομία. Οι επιχειρήσεις του κλάδου διεθνώς αναστέλλουν ή περιορίζουν τη δραστηριότητά τους, όπως συμβαίνει και στους περισσότερους τομείς της οικονομίας.
Στις ΗΠΑ ο Σύνδεσμος των Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας εκτιμά ότι οι μισοί από τους 250.000 εργαζόμενους στον κλάδο θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους, τουλάχιστον προσωρινά, εξαιτίας της πανδημίας. Ηδη ο Σύνδεσμος έχει μειώσει κατά 1/3 τις προβλέψεις για την εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών στη χώρα. Οι προ Covid-19 προβλέψεις μιλούσαν για νέα ηλιακή ισχύ υψηλότερη των 19 γιγαβάτ.
Ωστόσο, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, όπως η συμβουλευτική εταιρία Wood Mackenzie, θεωρεί ότι οι προβλέψεις αυτές μπορεί να είναι υπερβολικά απαισιόδοξες. "Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα", δήλωσε ο Ravi Manghani, επικεφαλής της τμήματος ανάλυσης φωτοβοταϊκών στη Wood Mackenzie. "Η κατάσταση αλλάζει σε καθημερινή βάση."
Ο οίκος εκτιμά ότι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια θα συνεχίσουν να αυξάνουν το δυναμικό τους και φέτος και τον επόμενο χρόνο. Οι νέες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας ενδέχεται να μειωθούν μόνο κατά 3% σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις και τούτο γιατί οι ανεμογεννήτριες τοποθετούνται συνήθως εκτός αστικών περιοχών και πολλά κράτη, που έχουν έχουν επιβάλει μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, έχουν διατηρήσει ανοικτές κάποιες κατασκευαστικές δραστηριότητες.
Στο άρθρο τους οι New York Times αναφέρονται στην αμερικανική 547 Energy, μία επενδυτική εταιρία η οποία συμμετείχε σε σχήμα που έλαβε μέρος στον πρόσφατο διαγωνισμό της ΡΑΕ για την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ. Το σχήμα αυτό θα αναπτύξει αιολικά πάρκα στην Ημαθία και την Κοζάνη.
Ο επικεφαλής της 547 Energy, ο κ. Gabriel Alonso δήλωσε στους ΝΥΤimes ότι η εταιρία του έχει λάβει χρηματοδότηση από το Quantumm Energy Partners, ένα fund το οποίο επί χρόνια επένδυε στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. “Σαν επενδυτής στην καθαρή ενέργεια, θεωρώ ότι τα βασικά μεγέθη που οδήγησαν να επενδύσουμε στις ΑΠΕ δεν έχουν αλλάξει” δήλωσε ο κ. Alonso.
Πολλές εταιρίες ΑΠΕ αναπτύσσουν αυτή την περίοδο διεθνή πρότζεκτ σε διάφορες χώρες του κόσμου, επωφελούμενες από τα κίνητρα που δίνουν οι κυβερνήσεις στο πλαίσιο της πολιτικής μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα. Οι πολιτικές αυτές βοήθησαν στη μείωση του κόστους των φωτοβολταϊκών και των ανεμογεννητριών και έκανε πιο ανθεκτική τη βιομηχανία του κλάδου στις οικονομικές μεταβολές.
Επιπόσθετα, επειδή οι κατασκευαστές μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα πιο γρήγορα σε σχέση με τις μονάδες φυσικού αερίου ή τα πυρηνικά, οι ΑΠΕ έχουν γίνει οικονομικά πιο ελκυστικές, δήλωσε ο κ. Alonso. Σε δύσκολες οικονομικά εποχές, όπως αυτή που διανύουμε, επενδυτές όπως η Quantumm αναζητούν οικονομικές δραστηριότητες που μπορούν να αποδώσουν γρήγορα.
Από την άλλη πλευρά πάντως, η αναστολή εργασιών σε διάφορες μονάδες παραγωγής εξοπλισμού για ΑΠΕ και ιδιαίτερα για τα φωτοβολταϊκά, σε συνδυασμό με τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε όλη τη βιομηχανία του κλάδου. Ταυτόχρονα, την περίοδο αυτή εμφανίζονται και δυσχέρειες στη χρηματοδότηση, καθώς οι τράπεζες δυσκολεύονται να δανειοδοτήσουν νέα πρότζκετ στις δεδομένες συνθήκες, με τις περισσότερες επιχειρήσεις να αγωνίζονται να επιβιώσουν και ζητούν από τις τράπεζες κεφάλαια κίνησης και διευκολύνσεις στην αποπληρωμή παλαιότερων δανείων. Στο πλαίσιο αυτό, οι εθνικές κυβερνήσεις πιέζονται για την παροχή κινήτρων, που θα διευκολύνουν τη χρηματοδότηση νέων έργων ΑΠΕ.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι στα τέλη Μαρτίου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμπεριέλαβε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη λίστα με τις βασικές δραστηριότητες, οι οποίες συνεχίζονται και πιθανώς να είναι και δέκτες ειδικών ωφελημάτων κατά τη διάρκεια της κρίσης. Μάλιστα εταιρίες παραγωγής και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, που ήταν έτοιμες να αναστείλουν τη λειτουργία τους, επανήλθαν στη δραστηριότητά τους, μετά την κίνηση αυτή της αμερικανικής κυβέρνησης.