«Η χώρα μας στα επόμενα 6 χρόνια, μέχρι το 2020, θα επενδύσει πάνω από 10 δις ευρώ σε Υποδομές Ενέργειας, σε Ηλεκτρισμό, Φυσικό Αέριο, Εξοικονόμηση, Ανανεώσιμες Πηγές και Έξυπνους Μετρητές. Πηγές χρηματοδότησης είναι, το νέο ΕΣΠΑ, ο ιδιωτικός τομέας και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με την οποία βρισκόμαστε σε πολύ στενή επαφή». Αυτό δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, προς τους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την εκδήλωση υπεγράφης από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Werner Hoyer, και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό, της σύμβασης για την χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ - με το ποσό των 80 εκατ. Ευρώ - της παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε 18 νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, της Δωδεκανήσου, των Κυκλάδων και του συμπλέγματος των Διαπόντιων Νήσων.
Απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι 2016 θα έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτρική διασύνδεση ενός μεγάλου μέρους των Κυκλάδων , δηλαδή την ηλεκτρική διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα της Άνδρου, της Νάξου, της Σύρου, της Τήνου και της Μυκόνου.
Επίσης σημείωσε ότι υπάρχει υψηλός βαθμός ωριμότητας για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, ένα έργο προϋπολογισμού της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί στα Διευρωπαϊκά Ενεργειακά Δίκτυα Κοινού Ενδιαφέροντος στα λεγόμενα PCI’s, και ταυτόχρονα δρομολογούνται οι διαδικασίες για την άμεση εισαγωγή των έξυπνων μετρητών στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, έτσι ώστε ο πολίτης, ο καταναλωτής, το νοικοκυριό, να μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση του και ταυτόχρονα να κάνει εξοικονομήσεις ενέργειας.
Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι με κάθε 1 εκατ. ευρώ στην εξοικονόμηση ενέργειας δημιουργούνται 25 νέες θέσεις απασχόλησης. Νέες θέσεις εργασίας ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα, στον τομέα της οικοδομής, όπου η χώρα μας όπως και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου έχουν σοβαρά προβλήματα, όπως τόνισε.