Καθυστερήσεις και παρατάσεις προθεσμιών για την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ μαζί με άλλες παράπλευρες απώλειες έφερε ο Covid -19 στη Γερμανία και αναμένεται να προκαλέσει παρεμφερή προβλήματα και σε άλλες χώρες.
Χθες, το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε μία σειρά από αλλαγές στην Πράξη ΑΠΕ, που καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο για την ανανεώσιμη ενέργεια, περιλαμβανομένης της παράτασης για έξι μήνες της προθεσμίας εγκατάστασης αιολικών πάρκων, μεγάλων φωτοβολταϊκών και έργων βιομάζας. Η παράταση αφορά σε έργα, που είχαν αναδειχθεί με ανταγωνιστικές διαδικασίες παρεμφερείς με αυτές της ΡΑΕ, πριν τον Μάρτιο του 2020.
Παράταση προθεσμίας δεν δόθηκε όμως για άλλες κατηγορίες έργων ΑΠΕ, συνήθως μικρότερων, τα οποία εξακολουθούν και πληρώνονται με ρυθμιζόμενες αμοιβές. Επειδή ο αμοιβές αυτές βαίνουν προοδευτικά μειούμενες, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο θα λαμβάνει μικρότερη αμοιβή κατά 1,4% για κάθε μήνα που καθυστερεί η εγκατάσταση. Και αυτή η μείωση μπορεί να αποβεί μοιραία για ορισμένα έργα, όπως προειδοποιούν οι ενδιαφερόμενοι γερμανικοί φορείς.
Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση πολλών έργων ΑΠΕ κατά την τρέχουσα περίοδο οφείλεται στη διαταραχή της παραγωγής εξ αιτίας της πανδημίας, στο lockdown πρώτα στην Κίνα και μετά στις άλλες χώρες αλλά και στα μέτρα κοινωνικής απόστασης μεταξύ των εργαζόμενων κλπ.
Τέλος, αρκετές περιβαλλοντικές ενώσεις στη Γερμανία διαμαρτυρήθηκαν επειδή οι αλλαγές στη νομοθεσία δεν επιλύουν ορισμένα βασικά προβλήματα, όπως η απόσταση μεταξύ των ανεμογεννητριών, η οποία αποτελεί θέμα διαλόγου και αντιπαράθεσης εδώ και πολλούς μήνες, καθυστερώντας την υλοποίηση έργων. Σοβαρό ζήτημα έχει ανακύψει και με τα φωτοβολταϊκά, καθώς τα υφιστάμενα έργα τείνουν να καλύψουν το ανώτατο όριο που έχει προβλεφθεί. Ειδικοί προειδοποιούν ότι αν το όριο αυτό δεν αναθεωρηθεί σύντομα προς τα πάνω μπορεί να οδηγήσει όχι μόνον σε μη επίτευξη των στόχων για την ηλιακή ενέργεια αλλά και να καταφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στη βιομηχανία φωτοβολταϊκών στη χώρα.