Oι αποκρατικοποιήσεις των δικτύων ενέργειας φαίνεται ότι είναι ο τομέας στον οποίο θα δώσει βάρος το επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας για τη συνέχιση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο στους άλλους τομείς μπορεί να καθυστερήσει, εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Αυτό τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, χθες, σε διαδικτυακή συζήτηση, δηλώνοντας πως οι ιδιωτικοποιήσεις των δικτύων δεν επηρεάζονται από την υποτίμηση των χρηματιστηριακών τιμών και ότι θα προχωρήσουν κανονικά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Πρόσθεσε όμως ότι σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε περισσότερο.
Η συζήτηση είχε θέμα «Covid-19: H επόμενη ημέρα για την ενέργεια & τη βιομηχανία στην Ελλάδα» και διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι με τον νέο περιβαλλοντικό νόμο, άνοιξε το πλαίσιο για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, του Διαχειριστή του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας, καθώς καταργήθηκε η προηγούμενη διάταξη που προέβλεπε ότι το δημόσιο διατηρεί το 51% και πλέον η συμμετοχή του δημοσίου στον Διαχειριστή μπορεί να μειωθεί. Στρατηγικός εταίρος με μερίδιο 24% στον ΑΔΜΗΕ είναι η κινεζική State Grid. Σε εξέλιξη βρίσκονται εξάλλου, οι διαγωνισμοί για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Στους στόχους της κυβέρνησης είναι και η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, του Διαχειριστή Δικτύων Ηλεκτρισμού, εταιρίας 100% θυγατρικής της ΔΕΗ.
Σχετικά με τις επιπτώσεις του lockdown στη ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ, καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας κ. Κώστας Ανδριοσόπουλος δήλωσε ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα είχαμε τη μεγαλύτερη- μέχρι στιγμής- μείωση της κατανάλωση ηλεκτρισμού, κατά 35%, με την τιμή χονδρικής του ρεύματος να υποχωρεί τον Απρίλιο στα 27,5 ευρώ/MWh, από 50 - 60 ευρώ τις προηγούμενες χρονιές.
Οι τιμές του ηλεκτρισμού αναμένεται να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες, καθώς η ανάκαμψη της κατανάλωσης σε προ Covid-19 επίπεδα - σε συνδυασμό και με τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας- δεν προβλέπεται πριν από δύο χρόνια, αν συμβεί.
Όσον αφορά στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις βιομηχανίες, το οποίο είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, ο υφυπουργός Ενέργειας προανήγγειλε τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και παρεμβάσεις στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.
Εισπραξιμότητα
Στις δηλώσεις του ο κ. Θωμάς τόνισε ότι η πορεία εισραξιμότητας των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και άλλων ενεργειακών υπηρεσιών παρακολουθείται στενά από το υπουργείο σε εβδομαδιαία βάση και ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τις εταιρίες. Η αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών, που ήδη υπολογίζεται στο 30% ανησυχεί ιδιαίτερα τους προμηθευτές ενέργειας, οι οποίο φοβούνται για επιδείνωση των μεγεθών τους επόμενους μήνες. Ας σημειωθεί ότι πολλές ιδιωτικές εταιρίες πάροχοι ρεύματος έχουν σημαντικό μερίδιο της πελατείας τους στον τουριστικό τομέα και την εστίαση, δύο τομείς από τους οποίους τα έσοδα έχουν καταρρεύσει ενώ και οι προοπτικές για τους δύο κλάδους είναι δυσοίωνες. Από την αρχή του lockdown οι προμηθευτές ηλεκτρισμού είχαν ζητήσει τη δημιουργία ειδικού εργαλείου στήριξης των ενεργειακών παρόχων, κάτι που επί του παρόντος τουλάχιστον δεν φαίνεται να συζητά η κυβέρνηση. Χθες, μάλιστα, ο κ Θωμάς παρέπεμψε το θέμα στα οριζόντια μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης.
Ο γενικός διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Καραμούζης δήλωσε ότι η ενίσχυση των ενεργειακών εταιριών παραμένει στο επίκεντρο της στρατηγικής της Τράπεζας και ανέφερε ότι μόνο τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Μαρτίου εγκρίθηκαν χορηγήσεις τη τάξης των 120 εκατ. ευρώ σε ενεργειακές εταιρείες. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Οι ενεργειακοί προμηθευτές δέχτηκαν πιέσεις στην εισπραξιμότητα, αλλά θεωρούμε ότι δεν είναι σε επίπεδα προβληματικά. Αν η ύφεση τραβήξει χρονικά θα δούμε πως μπορούμε να τους στηρίξουμε περαιτέρω και μέσω της Αναπτυξιάκης Τράπεζας». Πρόσθεσε ότι δεν βλέπει κάποια διακοπή της ροής χρηματοδοτήσεων προς τις ΑΠΕ και τόνισε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για εξαγορές αδειών ώριμων έργων. Σε γενικότερο επίπεδο έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη ρευστότητα και στην ταχύτητα διάθεσης νέων κεφαλαίων στην οικονομία.
Τέλος, στην παρέμβασή του στη διαδικτυακή συζήτηση, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας κ. Αθανάσιος Σαββάκης τόνισε ότι στη φάση αυτή, μετά τη λήψη των πρώτων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, πρέπει να τεθούν στο τραπέζι οι αναπτυξιακές προτεραιότητες, η κατάλληλη προσαρμογή το Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τα φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα, η απλοποίηση και η επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων κλπ.