Τη στήριξή τους στην πράσινη οικονομία και τους στόχους για κλιματική ουδετερότητα ως το 2050 επαναβεβαιώνουν όλο και περισσότεροι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.
Ήδη περισσότεροι από 50 διευθύνοντες σύμβουλοι από τον τραπεζικό και ασφαλιστικό τομέα - συμπεριλαμβανομένων οίκων, όπως η BNP Paribas, η AXA, η Allianz και η Santander – υπογράφουν την «Πράσινη Συμμαχία για την Ανάκαμψη», μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με εμπνευστή τον Pascal Canfin, τον Γάλλο κεντρώο βουλευτή, που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αρχικά στην πρωτοβουλία συμμετείχαν 12 υπουργοί Περιβάλλοντος, 79 ευρωβουλευτές, 37 διευθύνοντες σύμβουλοι και επιχειρηματικές ενώσεις, καθώς και περιβαλλοντικές ομάδες, συνδικάτα και ομάδες προβληματισμού. Σήμερα η Συμμαχία αριθμεί περισσότερα από 50 μέλη από τον κόσμο της οικονομίας , συμπεριλαμβανομένων των AXA, Allianz, BBVA, BNP Paribas Asset Management, Groupama Asset Management, Nordea Life & Pension, PensionDanmakr και Santander.
«Όλοι αυτοί οι παίκτες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται οι δύο από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρίες, οι τρεις από τις μεγαλύτερες ισπανικές και γαλλικές τράπεζες και ευρωπαϊκά επενδυτικά κεφάλαια από 10 χώρες, αναγνωρίζουν τη σημασία της ευθυγράμμισης της μετά τον κορωνοϊό οικονομικής ανάκαμψης με την οικολογική μετάβαση» τονίζει ανακοίνωση της Συμμαχίας
«Σε αντίθεση με την κρίση του 2008, οι επενδυτές και οι τράπεζες έχουν πλέον ένα στόχο για την επανεπένδυση στην οικονομία και αυτός ο στόχος είναι η επίτευξη της ανθρακικής ουδετερότητας έως το 2050, μέσω της Πράσινης Συμφωνίας», αναφέρει η ανακοίνωση
Οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρίες και οι άλλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί που υπογράφουν ως μέλη της Συμμαχίας δεσμεύονται να στηρίξουν τα σχέδια μετασχηματισμού της οικονομίας με γνώμονα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας, αναφέρει το Euractiv σε σχετικό δημοσίευμα.
Ο Jean- Laurent Bonnafé, διευθύνων σύμβουλος της ΒΝΡ Paribas, ηγείται ενός συνασπισμού 92 Γάλλων επιχειρηματιών και κορυφαίων στελεχών, οι οποίοι στηρίζουν την «πράσινη ανάκαμψη» ως διέξοδο από την κρίση. Με κοινή τους επιστολή, ζητούν οι προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης να επικεντρωθούν σε τρεις τομείς :
-Tις ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών, κτιρίων και γραφείων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
-Την ανάπτυξη της κινητικότητας χωρίς άνθρακα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κλπ
- Την επέκταση και την αποθήκευση ανανεώσιμων και μη ανθρακικών τεχνολογιών ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης.
Ας σημειωθεί ότι η Ομάδα Θεσμικών Επενδυτών για την Κλιματική Αλλαγή (ΙΙGCC), η οποία διαχειρίζεται ενεργητικό άνω των 34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, περίπου το ½ του παγκόσμιου επενδεδυμένου κεφαλαίου, εξέδωσε τη Δευτέρα, 4 Μαΐου, ανακοίνωση καλώντας τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι η οικονομική απάντηση στην πανδημία θα είναι ευθυγραμμισμένη με τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και ότι θα στηρίζει τις δράσεις που στοχεύουν στην κλιματική ουδετερότητα.
Πολλοί επενδυτές μάλιστα έχουν αρχίσει να απευθύνουν προειδοποιήσεις στις κυβερνήσεις, οι οποίες σπεύδουν να διασώσουν επιχειρήσεις που ρυπαίνουν το περιβάλλον : « Τα σχέδια ανάκαμψης που δεν λαμβάνουν υπόψη τους την Kλιματική Aλλαγή μπορεί να εκθέσουν τους επενδυτές και τις εθνικές οικονομίες σε αυξανόμενους κινδύνους οικονομικούς, υγειονομικούς και κοινωνικούς, τα επόμενα χρόνια» δηλώνουν.
Xαρακτηριστική ήταν επίσης η κοινή επιστολή, που υπέγραψαν εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας προς τους Επιτρόπους Ενεργειας και Εσωτερικής Αγοράς για να αναγνωριστούν οι ΑΠΕ ως στρατηγικά μέρη της ευρωπαϊκής αλυσίδας παραγωγής και να ενθαρρυνθούν επενδύσεις ύψος 2 τρισ. ευρώ που απαιτούνται τα επόμενα 30 χρόνια για την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας.
Αξίζει να αναφερθεί τέλος και η πρόσφατη έρευνα του γνωστού και βραβευμένου με Νόμπελ οικονομολόγου Γιόσεφ Στίγκλιτς, που δείχνει ότι αξιωματούχοι από τα υπουργεία Οικονομικών και τις κεντρικές τράπεζες στηρίζουν ευρέως τα «πράσινα» μέτρα για την ανάκαμψη. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας αλλά και την εμπειρία από την οικονομική κρίση του 2008 , οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα πράσινα πρότζεκτ δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας, δίνουν υψηλότερες βραχυπρόθεσμες αποδόσεις ανά δολάριο που δαπανάται και οδηγούν σε αυξημένη εξοικονόμηση κόστους μακροπρόθεσμα, σε σχέση με τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά κίνητρα.