Στη δεύτερη φάση αναθεώρησης της αδειοδοτικής διαδικασίας για τις ΑΠΕ περνά το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας με στόχο την περαιτέρω απλοποίηση.
Στο πλαίσιο αυτό στο τραπέζι τίθεται ακόμα και η κατάργηση των αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας των μονάδων ΑΠΕ, όπως προτάθηκε σε ευρεία τηλεδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή υπό τη γενική γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν μέλη της Επιτροπής που έχει συστηθεί από το ΥΠΕΝ προκειμένου να προχωρήσει στη δεύτερη φάση απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ μετά την ψήφιση του ν.4685/2020, μέσω του οποίου η άδεια παραγωγής μετετράπη σε μια απλή βεβαίωση.
Η ατζέντα της τηλεδιάσκεψηςπεριελάμβανε τέσσερις θεματικές ενότητες, την περιβαλλοντική αδειοδότηση, την πρόσβαση στα δίκτυα, τη σύναψη συμβάσεων πώλησης και την εξασφάλιση τιμής αναφοράς, καθώς και τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας. Οι τελευταίες συγκέντρωσαν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον με εισηγήσεις ακόμα και για την πλήρη κατάργησή τους, προκειμένου να διευκολυνθεί το “βαρύ πυροβολικό” στις επενδύσεις των ΑΠΕ, που δεν είναι άλλο από τα μεγάλα πρότζεκτ για φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα.
Πρόκειται για ένα τομέα που ήδη προσελκύει και αναμένεται να προσελκύσει ακόμα μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον από Ελληνες και ξένους, στο πλαίσιο των στόχων που έχουν τεθεί για τη μεγάλη ανάπτυξη των ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια.
Το άλλο κρίσιμο σημείο είναι η απόκτηση τιμής αναφοράς, δεδομένο ότι στο τέλος του 2020 λήγει το καθεστώς των διαγωνιστικών διαδικασιών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας θα ζητήσει την παράταση του καθεστώτος αυτού ως το 2023, ωστόσο προβληματίζει η συμμετοχή στους διαγωνισμούς μεγάλων και μικρών πρότζεκτ ταυτοχρόνως. Οι μικρότεροι παραγωγοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το κατά πόσο θα τηρηθεί μια αναλογία μεταξύ των μεγάλων και μικρών έργων, θεωρώντας ότι το νέο πλαίσιο που καταρτίζεται ευνοεί τις μεγάλες επενδύσεις.
‘Οπως δήλωσε η κα Σδούκου υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης απλοποίησηςκαι συγκεκριμένα θα πρέπει να γίνει αναβάθμιση του Πληροφοριακού Συστήματος της ΡΑΕ, έκδοση του Κανονισμού Βεβαιώσεων και την ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Μητρώου που θα φιλοξενήσει ολόκληρη την αδειοδοτική διαδικασία και θα διαλειτουργεί με το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο, ώστε το νέο πλαίσιο να καταστεί λειτουργικό και εφαρμόσιμο.Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τη λήψη των οριστικών αποφάσεων θα ακολουθήσουν κι άλλες ανάλογες «συναντήσεις» των εμπλεκομένων.
Τέλος, το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας νέου ρυθμιστικού πλαισίου για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, την επέκταση του χρόνου λειτουργίας των αιολικών πάρκων (lifeextension), την ανανέωση του εξοπλισμού τους (repowering) και τον ενεργειακό συμψηφισμό ( net metering.)