Με απλοποιημένες διαδικασίες και στόχο να διευρύνει τον αριθμό των δικαιούχων θα τρέξει από το φθινόπωρο ο τρίτος κύκλος του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον», με κεφάλαια ύψους 350 εκατ ευρώ.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης προαναγγέλλοντας χθες τον νέο κύκλο του προγράμματος, δήλωσε ότι θα είναι παρόμοιο με τα προηγούμενα, αλλά με στοχευμένες παρεμβάσεις, ώστε να είναι φιλικότερο στον χρήστη και να αγκαλιάσει περισσότερους δικαιούχους.
Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μειωθούν οι επτά εισοδηματικές κατηγορίες, που ίσχυαν στον προηγούμενο κύκλο, αλλά και το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης, που ήταν στο 70%, προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων κυρίως, από τη μεσαία τάξη.
Η χρηματοδότηση θα γίνεται με απευθείας ενισχύσεις των ενδιαφερομένων ιδιοκτητών με χαμηλότοκα και μηδενικού επιτοκίου τραπεζικά δάνεια, αλλά και με φορολογικές εκπτώσεις.
Συνολικά, με τους τρίτο κύκλο του προγράμματος θα έχουν διατεθεί για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων κεφάλαια ύψους 1 δις ευρώ.
«Είναι ένα πρόγραμμα με το οποίο είμαι προσωπικά συνδεδεμένος» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, «διότι εγώ το ξεκίνησα το 2009 και θέλω να το στηρίξω. Είναι και ένα πρόγραμμα το οποίο το αγκαλιάζει ο Πρωθυπουργός και είναι ενταγμένο στη γενικότερη ενεργειακή και περιβαλλοντικής μας πολιτική γιατί έχει πράσινο πρόσημο».
Το πρόγραμμα θα καλύπτει δαπάνες για:
- Αντικατάσταση κουφωμάτων ,εξαιρουμένων των ανοιγμάτων προς εσωτερικούς χώρους του κτιρίου, θερμαινόμενους ή μη (π.χ πόρτα διαμερίσματος)
- Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης όπως παντζούρια και ρολά
- Εγκατάσταση θερμομόνωσης εντός του κτιρίου, χωρίς να καλύπτονται οι δαπάνες για δεξαμενή πετρελαίου και τερματικές μονάδες απόδοσης θερμότητας σώματα, καλοριφέρ, ενδοδαπέδιο σύστημα κλπ) . Για να καλυφθούν οι εν λόγω δαπάνες όπως λέβητας που έχει υποστεί ανεπανόρθωτες φθορές, πρέπει να πιστοποιήσει ο ενεργειακός επιθεωρητής ότι πληρούνται τα κριτήρια ως προς την ανάλυση και την εκπομπή καυσαερίων
- Αναβάθμιση του συστήματος παροχής ζεστού νερού (π.χ ηλιακός θερμοσίφωνας).
Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ για την μετάβαση στην οικονομία χωρίς άνθρακα, καθώς τα κτίρια, ειδικά τα παλαιά, “παράγουν” για τις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης μεγάλο μέρος των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Στην Ελλάδα, όπου πάνω από το 55% των κτιρίων που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες έχει κτιστεί πριν το 1980 με παρωχημένες ενεργειακές προδιαγραφές, οι στόχοι που έχουν τεθεί, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, είναι η ενεργειακή αναβάθμιση 60.000 κατοικιών το χρόνο για την επόμενη δεκαετία. Τα κονδύλια που διατίθενται για τα προγράμματα Εξοικονόμησης Ενέργειας προέρχονται από κοινοτικούς πόρους, οι οποίοι μοχλεύονται με τραπεζικά δάνεια. Στους στόχους του υπουργού Περιβάλλοντος -Ενέργειας Κωστή είναι να συμπεριληφθούν και φορολογικά κίνητρα για την περίοδο 2021 -2027.