Σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τράπεζες για την εξασφάλιση μακρόχρονης δανειακής σύμβασης βρίσκεται η “Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής”, για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου, πρότζεκτ που αναπτύσσουν από κοινού η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τη Μότορ Οιλ, μέσω μικτής εταιρίας στην οποία ο κάθε όμιλος συμμετέχει με 50%.
Πρόκειται για την κατασκευή θερμοηλετρικού σταθμού συνδυασμένου κύκλου, συνολικής ισχύος 876,6 MW και αρχικού προϋπολογισμού 375 εκατ. ευρώ.
Πρόσφατα το έργο εξασφάλισε ενδιάμεση χρηματοδότηση 33 εκατ. ευρώ από την Optima Bank μέσω αλληλόχρεου λογαριασμού, ενώ συνεχίζονται οι επαφές με άλλες τράπεζες για τη σύναψη συμφωνίας μακροπρόθεσμου δανείου. Εχουν προηγηθεί δύο ομολογιακές εκδόσεις της “Θερμοηλεκτρικής” , η πρώτη το 2021 και η δεύτερη στις αρχές του 2022, οι οποίες καλύφθηκαν με κεφάλαια των δύο εταίρων κατά την αναλογία της συμμετοχής τους. Η ομολογιακή έκδοση του Οκτωβρίου 2021 αφορούσε ποσό ύψους 72,4 εκατ. ευρώ και ακολούθησε δεύτερο ομολογιακό δάνειο ύψους 30 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2022.
Η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής έχει αναθέσει την κατασκευή του σταθμού στην ΤΕΡΝΑ, η οποία έχει ήδη υπογράψει σύμβαση προμήθειας με τη Siemens Energy για τον βασικό μηχανολογικό εξοπλισμό της μονάδας. Επίσης, η Θερμοηλεκτρική έχει υπογράψει σύμβαση με την Hill International, που είναι η επικεφαλής της κοινοπραξίας με τις Tractebel-Engie, για υποστήριξη στα έργα μηχανικού. Με βάση τη συμφωνία αυτή η Hill επιβλέπει, εκπροσωπώντας τη Θερμοηλεκετική, τις τεχνικές πτυχές της σύμβασης, τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τα τα εθνικά και ευρωπαϊκά πρότυπα, τους κώδικες και τις προδιαγραφές, ενώ παρακολουθεί την πρόοδο του έργου.
Υπολογίζεται ότι στο στάδιο τη κατασκευής θα απασχοληθούν περί τους 500 εργαζόμενους, ενώ περί τις 100 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν κατά την λειτουργία του σταθμού.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η νέα μονάδα θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει το 2024.
Θα είναι εγκατεστημένη στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής και σύμφωνα με την άδειά της αποτελείται από μία
αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος ~587,6 MW και μία ατμοστροβιλική μονάδα ισχύος ~289 MW, με συνολική ονομαστική ισχύ 876,6 MW και καθαρή ισχύ 858 MW.
Ας σημειωθεί ότι την περίοδο αυτή ολοκληρώνονται οι δοκιμές για δύο νέες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, η μία αερίου και η άλλη λιγνίτη, που πρόκειται σύντομα να ενταχθούν στο σύστημα. Η πρώτη αφορά στη μονάδα συνδυασμένου κύκλου (CCGT) της “Μυτιληναίος” ισχύος 826 MW και η δεύτερη στη νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ “Πτολεμαϊδα 5”, ισχύος 660 MW, ενώ ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για τη νέα μονάδα αερίου που σχεδιάζει η Elpedison, ονομαστικής ισχύος 860 MW, στη Θεσσαλονίλη, δίπλα στον υφιστάμενο σταθμό ,στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων του ομίλου.