Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία.
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την Αγία Σοφία, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών προσέρχεται αποφασισμένος να θέσει προ των ευθυνών τους Ευρωπαίους ομολόγους του ζητώντας να καταρτιστεί συγκεκριμένη λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που παραβιαστούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Αν και το ζήτημα της απόφασης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν είναι στην ατζέντα του Συμβουλίου, ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να το θέσει ενώ θα υπερασπιστεί και το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενεργοποίηση των κυρώσεων αναφορικά με τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Tσαβούσογλου
Η Τουρκία θα ξεκινήσει τις σεισμικές έρευνες και τις εξορυκτικές δραστηριότητες στο κομμάτι εκείνο της Ανατολικής Μεσογείου που καλύπτεται από τη συμφωνία που υπεγράφη τον Νοέμβριο μεταξύ της Άγκυρας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο TRT Haber.
Πρόσθεσε πως η Τουρκία είναι «ανοικτή στη μοιρασιά» με εταιρείες από τρίτες χώρες όπως η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Ρωσία.
Ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών ανέφερε επίσης πως η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας στη Λιβύη δεν θα ωφελούνταν, εάν κηρυσσόταν τώρα εκεχειρία στη χώρα, προσθέτοντας πως η παράκτια πόλη της Σύρτης και η αεροπορική βάση της Τζούφρα πρέπει να περάσουν στην ΚΕΣ, προτού αυτή συμφωνήσει σε εκεχειρία.
Λίγο νωρίτερα, και σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, είπε πως η Τουρκία θα ενημερώσει την UNESCO για τα βήματα που θα γίνουν, μετά τη μετατροπή του μουσείου σε τζαμί.
Την Παρασκευή, τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε πως η μετατροπή του κτιρίου σε μουσείο ήταν παράνομη και ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε πως πλέον είναι τζαμί. Η UNESCO δήλωσε πως θα επανεξετάσει το status της Αγίας Σοφίας ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μετά την ανακοίνωση του κ. Ερντογάν.
Ο κ. Τσαβούσογλου είπε πως η Άγκυρα εξεπλάγη (!) από την αντίδραση της UNESCO και θα την ενημερώσει για τα περαιτέρω βήματα που θα γίνουν ως προς την Αγία Σοφία.
Η Τουρκία έχει ευαισθησία ως προς την προστασία του ιστορικού της χαρακτήρα, είπε. «Πρέπει να προστατεύσουμε την κληρονομιά των προγόνων μας. Η λειτουργία μπορεί να είναι με αυτόν τον τρόπο ή με τον άλλον τρόπο – δεν έχει σημασία», είπε.
Ερωτηθείς για τις επικρίσεις και την έκφραση ανησυχίας από την Ελλάδα, τον Πάπα Φραγκίσκο και άλλους, ο κ. Τσαβούσογλου είπε πως η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι νόμιμη.
«Σεβόμαστε τις απόψεις όλων, ακόμα και αν δεν συμφωνούμε με αυτές, όμως απορρίπτουμε σθεναρά τα σχόλια που γίνονται με τρόπο που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας», είπε.
Πούτιν - Ερντογάν στο τηλέφωνο
Τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει μεταξύ των ορθοδόξων στη χώρα του η απόφαση μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί, μετέφερε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.
Όπως μεταδίδει το Sputnik ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας κατά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισημαίνοντάς του τη δημόσια κατακραυγή στη Ρωσία για την απόφαση της Άγκυρας για τη μετατροπή σε τζαμί.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έστρεψε την προσοχή του Ταγίπ Ερντογάν στη σημασία της δημόσιας κατακραυγής στη Ρωσία για την απόφαση αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας».
Ο Ερντογάν, προσθέτει το Κρεμλίνο, έχει δεσμευτεί ότι όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν στο τζαμί, θα γίνουν δεκτοί, ενώ και τα χριστιανικά ιερά αντικείμενα θα διατηρηθούν.
Σημειώνεται ότι στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας αναφέρθηκε νωρίτερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Βερσίνιν, τονίζοντας ότι πρόκειται σε γενικές γραμμές για εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας «στο οποίο ούτε εμείς ούτε οποιοσδήποτε άλλος πρέπει να αναμιχθεί» προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «σημειώνουμε την αξία του μνημείου ως τόπου που αποτελεί μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού».