Mε έλλειμμα που μπορεί να φθάσει περίπου στα 155 εκατ. ευρώ ή στα 224,40 εκατ. ευρώ αν συνυπολογιστει και το απόθεμα ασφαλείας των 70 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο σχετικός νόμος, υπολογίζεται ότι μπορεί να κλείσει το 2020 ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), προκαλώντας έντονη ανησυχία τόσο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας όσο και στην αγορά των ΑΠΕ, καθώς ξυπνούν μνήμες από το παρελθόν με τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ
Ο αρμόδιος φορέας ο ΔΑΠΕΕΠ στο δελτίο Μάιυ 2020, που είναι το πιο πρόσφατο που έχει εκδώσει, εκτιμά το σωρευτικό έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ για το τέλος του έτους στα 154,40 εκατ ευρώ ή στα 224,40 αν προστεθεί το “μαξιλάρι” των 70 εκατ. ευρώ
Με ενδείξεις για μία “δύσκολη” χρονιά να συσσωρεύονται από νωρίς, εξ αιτίας όλης της διαραταχής που δημιούργησε το lockdown σε μία σειρά από παραμέτρους που επηρεάζουν τα έσοδα του Λογαριασμού σε μία περίοδο μάλιστα που οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ αυξάνονται -άρα και οι δαπάνες του ΕΛΑΠΕ -το ΥΠΕΝ έχει ζητήσει να εκπονηθούν μελέτες, για τις επιπτώσεις της πανδημίας. Παράλληλα έχει ζητήσει τόσο από τον ΔΑΠΕΕΠ όσο και τη ΡΑΕ να αναθέσουν από μία μελέτη ο κάθε φορέας, ώστε να εκτιμηθεί η επίπτωση έναρξης του target model στα έσοδα του ΕΛΑΠΕ.
Ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για ριζικό επανασχεδιασμό του τρόπου χρηματοδότησης του ΕΛΑΠΕ, ώστε να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα/
Οι δυσκολίες είναι πολλές. Κατ’ αρχήν και πριν την έναρξη Target Model, τα έσοδα του Λογαριασμού επηρεάστηκαν αρνητικά τόσο από την πτώση της τιμής των ρύπων- που μόλις πριν λίγες εβδομάδες ανέκαμψε στα 30 ευρώ/ τονο CO2, όσο και από τη μεγάλη πτώση της Οριακής Τιμής Συστήματος.
Ας σημειωθεί ότι ο Λογαριασμός ουσιαστικά καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της ΟΤΣ στη χονδρική αγορά και της κατά κανόνα υψηλότερης τιμής με την οποία αποζημιώνονται οι παραγωγοί με ΑΠΕ για την ενέργεια που εγχέουν στο σύστημα. Τον Μάιο τα έσοδα από τα δικαιώματα CO2 υποχώρησαν στα 17 εκατ. ευρώ έναντι 23 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο και 26,9 εκατ ευρώ τον Μάρτιο, ενώ η ΟΤΣ από περίπου 60 ευρώ/ΜWh που ξεκίνησε τη χρονιά έχει πέσει στην κλίματα των 30-40 ευρώ/MWh, εξ αιτίας της μείωσης της ζήτησης ηλεκτρισμού και της μεγάλης πτώσης της τιμής του φυσικού αερίου.
Οι εισροές στον Λογαριασμό παρουσιάζουν μια συνεχή μείωση από την αρχή του έτους και συγκεκριμένα από 140,2 εκατ ευρώ τον Ιανουάριο, σε 125,6 εκατ ευρώ τον Φεβρουάριο, 135,5 εκατ. τον Μάρτιο, 97,6 τον Απρίλιο και 90,2 τον Μάιο. Αντιστρόφως οι εκροές βαίνουν αυξανόμενες από 135,5 εκατ. τον Ιανουάριο, σε 139,4 εκατ. τον Φεβρουάριο, 154 εκατ. τον Μάρτιο, 160,2 εκατ τον Απρίλιο και 160,5 τον Μάιο, καθώς νέες ΑΠΕ εισέρχονται στο σύστημα.
Η αύξηση που παρουσίασε πρόσφατα η τιμή των ρύπων στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα -συνέπεια της μείωσης δικαιωμάτων στην οποία προχωρεί η ΕΕ- είναι ακόμα πρόωρο να εκτιμηθεί αν θα είναι βιώσιμη.
Ο ΔΑΠΕΕΠ εκτιμά την ΟΤΣ για το β' εξάμηνο του 2020 στα 45 ευρώ ανά MWh (έναντι 47 ευρώ για το σύνολο του έτους), και η αντίστοιχη πρόβλεψη για την τιμή του CO2 είναι τα 25 ευρώ ανά τόνο (20 ευρώ στο έτος).
Στο δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ για τον Μάιο έχει συμπεριληφθεί διορθωτική εκκαθάριση αποκλίσεων του ΑΔΜΗΕ ύψους 43,46 εκατ. ευρώ, λόγω της διόρθωσης δεδομένων μετρήσεων των ΑΠΕ χαμηλής τάσης, αλλά και η μείωση στο έσοδο CO2 λόγω μείωσης του πλήθους διαθεσίμων τόνων. Τέλος η συνολική ισχύς των ΑΠΕ στη χώρα τοποθετείται στα 7.326 MW με τη μεσοσταθμική τιμή της ενέργειας από ΑΠΕ να φθάνει στα 156 ευρώ ανά MWh.