Aβεβαιότητα και προβληματισμό προκαλούν στους επενδυτές των ενεργειακών κοινοτήτων που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά, οι ασάφειες του νέου νομοθετικού πλαισίου ειδικά όσον αφορά στις τιμές με τις οποίες θα αμείβονται για την ενέργεια που θα εγχέουν στο σύστημα.
Με βάση την τελευταία τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου (νόμος 4685/2020) , η τιμή από την 1 Μαίου 2021 παύει να συναρτάται από τις διαγωνιστικές διαδικασίες της ΡΑΕ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και γίνεται ρυθμιζόμενη, με τιμή που έχει καθοριστεί στα 65 ευρώ/ MWh. O νόμος όμως δεν ορίζει ούτε το χρονικό διάστημα για το οποίο θα ισχύει η εν λόγω τιμή, ούτε τις παραμέτρους με βάση τις οποίες θα μεταβάλλεται στο μέλλον και θα ες με υπουργική απόφαση, δημιουργώντας έτσι ένα θολό πεδίο για τους επενδυτές.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμα οξύτερο αν αναλογιστεί κανείς τον χρόνο που απαιτούν τα επενδυτικά σχέδια για να υλοποιηθούν. Και μόνον η αδειοδοτική ωρίμανση ενός έργου που σχεδιάζεται σήμερα είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί πάνω από 1- 1 ½ χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές πρακτικά δεν γνωρίζουν τις τιμές με τις οποίες θα εκκινήσει το έργο ή τουλάχιστον θα τρέξει τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας, χωρίς καμία δυνατότητα πρόβλεψης του ρυθμιστικού πλαισίου.
Ας σημειωθεί ότι με το προηγούμενο νομικό καθεστώς, οι τιμές για την ηλεκτρικό ρεύμα από ενεργειακές κοινότητες προσδιοριζόταν με βάση τις Τιμές Αναφοράς, πράγμα που έδινε μία «ορατότητα» στους επενδυτές.
Το νέο καθεστώς ορίζει ότι «οι ενεργειακές κοινότητες για φωτοβολταϊκά έργα ως και 1 MW αποζημιώνονται σήμερα με 1,1 μεσοσταθμική Τιμή Αναφοράς, όπως αυτή προέκυψε κατά τις τρεις προηγούμενες, πριν την τελευταία, ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών στην εν λόγω κατηγορία φωτοβολταϊκών σταθμών, ή αν δεν έχουν διενεργηθεί διαγωνισμοί για την ίδια κατηγορία, στην ίδια τεχνολογία. Αρχικά (από τη δημοσίευση του εν λόγω πλαισίου) και για 4 μήνες από τη διενέργεια νέου διαγωνισμού ειδικά για φωτοβολταϊκά, η Τιμή Αναφοράς είναι 73,64 ευρώ/ MWh. H τιμή αυτή ισχύει μέχρι και 4 μήνες από τη διενέργεια νέου διαγωνισμού το 2020. Μετά διαμορφώνεται στα 68,87 ευρώ/MWh.
Aπό 1/5/2021 η τιμή παύει να συναρτάται από τις διαγωνιστικές διαδικασίες και γίνεται ρυθμιζόμενη, με τιμή που έχει καθοριστεί στα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα.»
Το ίδιο καθεστώς από πλευράς τιμών ισχύει και για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες για έργα ως 500 KW, ενώ τόσο για τις ενεργειακές κοινότητες όσο και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες με Φ/Β εγκαταστάσεις της προαναφερόμενης κατηγορίας το μέτρο ισχύει για τα έργα που τίθενται σε λειτουργία (κανονική ή δοκιμαστική) από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του ν. 4206/2019 (9.3.2019).
Για τους επενδυτές με έργα μικρότερα των 500 KWp που τίθενται σε λειτουργία (κανονική ή δοκιμαστική) από 1/1/2020 προβλέπεται 1,05 μεσοσταθμική Τιμή Αναφοράς, όπως αυτή προέκυψε κατά τις τρεις προηγούμενες (πριν την τελευταία) ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών που αφορούν στην ίδια τεχνολογία. Η Τιμή Αναφοράς για τους πρώτους τέσσερις μήνες από τη δημοσίευση των σχετικών αποφάσεων και μέχρι 4 μήνες από τη διενέργεια διαγωνισμού για τα Φ/Β ήταν 70,3 ευρώ/ MWh. Mετά και ως τις 30 Απριλίου 2021 η τιμή διαμορφώνεται στα 65,74 ευρώ/ MWh. Aπό την 1η Μαίου 2021 η τιμή παύει να συναρτάται από τις διαγωνιστικές διαδικασίες και γίνεται ρυθμιζόμενη με τιμή που έχει καθοριστεί στα 65 ευρώ/ MWh.
Πρόκειται για τις τρεις κατηγορίες έργων ( ενεργειακές κοινότητες, κατ’ επάγγελμα αγρότες και έργα ως 500KWp) που δεν συμμετέχουν σε διαγωνιστικές διαδικασίες για τη διαμόρφωση της τιμής και εντάσσονται στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/30971/1190, ΦΕΚ 10458/26.3.20, ΠΝΠ 30.3.2020,ΦΕΚ 75Α/30.3.2020 και ν.4685/2020).