Ξεκίνησε από χθες κανονικά η εμπορική λειτουργία του ΤΑΡ, του πρώτου τράνζιτ αγωγού που διασχίζει τη χώρα μας, μεταφέροντας στην Ιταλία, μέσω Αλβανίας, φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο παραλαμβάνει στα ελληνο-τουρκικά σύνορα.
Ήδη στην πλατφόρμα Prisma πραγματοποιήθηκαν χθες δημοπρασίες στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (Day Ahead) για το 5% της αδιάθετης χωρητικότητας. Το υπόλοιπο 95% της χωρητικότητας είναι δεσμευμένο με μακροχρόνια συμβόλαια, που έχουν συναφθεί με 9 εταιρίες:
Πρόκειται για την ελβετική Axpo Trading AG, τη βουλγαρική Bulgargaz EAD, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας (στην οποία έχει περιέλθει το αρχικό συμβόλαιο με τη παλαιά ΔΕΠΑ), τις ιταλικές Enel Trade SpA και Hera Trading srl, τη γερμανική E.ON Global Commodities SE, την ισπανική Gas Natural Aprovisionamientos SDG SA, τη γαλλική GDF SUEZ SA ή Engie, όπως έχει μετονομαστεί και τη Shell Energy Europe Limited.
Από το σύνολο των 10 BCM αερίου ετησίως που θα μεταφέρει ο αγωγός, το 1 BCM προορίζεται για τη ΔΕΠΑ και το υπόλοιπο για προμηθευτές του εξωτερικού, που απευθύνονται στις αγορές της Ιταλίας και άλλων γειτονικών χωρών.
Τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τις εταιρίες έχουν υπογραφεί από το 2013 και έχουν διάρκεια 25 ετών.
Ο αγωγός ΤΑΡ είναι το τελευταίο σκέλος μίας μακράς διαδρομής, του λεγόμενου «Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου», που ξεκινά με την ανάπτυξη του αζέρικου κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ ΙΙ στην Κασπία Θάλασσα και μέσω μίας αλυσίδας αγωγών με τελευταίο τον ΤΑΝΑΡ το αέριο φθάνει στα ελληνο-τουρκικά σύνορα, απ΄όπου παραλαμβάνει τη σκυτάλη ο ΤΑΡ.
Η δυναμικότητα αυτής της «αλυσίδας αγωγών», συνολικού μήκους 3.500 χλμ, ανέρχεται σήμερα στα 16 δις. κυβικά μέτρα αερίου, εκ των οποίων τα 6 δις. κμ αερίου προορίζονται για την Τουρκία και τα 10 δις. κμ ετησίως για την Ευρώπη.
Σε δεύτερη φάση ανάπτυξης, μετά από κατάλληλες μετατροπές, ο αγωγός θα μπορεί να μεταφέρει ως 25 δις. κ.μ ετησίως.
Μέτοχοι του αγωγού ΤΑΡ είναι οι εταιρίες ΒΡ με μερίδιο 20%, που είναι και ο leader της κοινοπραξίας, η κρατική εταιρία του Αζερμπαϊτζάν Socar με επίσης 20%, η ιταλική Snam (20%), η βελγική Fluxys ( 19%), η ισπανική Enagas (16%) και η ελβετική Axpo με 5%.