H Γερμανία επιμένει στον αγωγό NordStream II και ελπίζει στις συνομιλίες με την προεδρία Μπάιντεν για τη λύση στο αδιέξοδο, που έχει δημιουργηθεί, εξ αιτίας των αμερικανικών κυρώσεων στο έργο αλλά και την πρόσφατη έκκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επιβληθούν μέτρα κατά του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου, λόγω της υπόθεσης Navalny.
"Δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της υπόθεσης Navalny και του Nord Stream 2", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι η στάση της κυβέρνησης έναντι του έργου δεν έχει αλλάξει.
Παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον εταιρειών που εμπλέκονται στην κατασκευή του αγωγού, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα εγκαταλείψει το έργο και θα το συζητήσει με τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν.
Εξ αιτίας των κυρώσεων όμως, οι δυτικές εταιρίες που απασχολούνταν στην κατασκευή του έχουν αποσυρθεί, συμπεριλαμβανομένης και της ελβετικής Zurich Insurance Group AG που αποφάσισε πριν λίγες ημέρες να διακόψει την παροχή υπηρεσιών ασφάλισης του έργου.
Τη θέση της Καγκελαρίου Μέρκελ υποστηρίζουν και άλλου Γερμανοί πολιτικοί, μεταξύ των οποίων ο νέος ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών κ. Άρμιν Λάσσετ, που είπε ότι, δεν θα επανεξετάσει την υποστήριξή του στον αγωγό, παρά την αντίθεση των ΗΠΑ και της Ευρώπης στην ολοκλήρωσή του.
Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και οι Βρυξέλλες αντιτίθενται στον αγωγό, θεωρώντας ότι αυξάνει την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο. Οταν στα τέλη του 2019 ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων, ο αγωγός είχε ολοκληρωθεί κατά περίπου 90%. Μετά τη διακοπή των εργασιών επί περίπου ένα χρόνο, τελευταία γίνονται κινήσεις για την επανέναρξη των εργασιών, με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς.
Ο Νord Stream II αποτελεί ουσιαστικά προσθήκη δεύτερης παράλληλης γραμμής στον υφιστάμενο αγωγό Nord Stream I, διπλασιάζοντας τη χωρητικότητά του. Ο αγωγός μεταφέρει απ΄ευθείας αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, καθιστώντας ανενεργό ή περιορίζοντας στο ελάχιστο το όλο σύστημα μεταφοράς μέσω της Ουκρανίας, το οποίο έχει ήδη απομειωθεί σημαντικά αφού έχει χάσει το νότιο σκέλος: H μεταφορά σχεδόν όλου του αερίου από τη Ρωσία προς τη ΝΑ Ευρώπη και την Τουρκία, που πριν γινόταν μέσω Ουκρανίας, τώρα πραγματοποιείται μέσω του νέου αγωγού TurkStream, o οποίος ενώνει απ’ευθείας τη Ρωσία με την Τουρκία. Ήδη δε έχει πραγματοποιηθεί και η επέκτασή του στα Βαλκάνια, μέσω του λεγόμενου Balkan Stream, ενός συστήματος αγωγών και διασυνδέσεων της Βουλγαρίας και της Σερβίας με προοπτικές σύνδεσης και με άλλες χώρες της περιοχής.
Δεν είναι λίγοι οι διεθνείς αναλυτές που εκτιμούν ότι η σπουδή της Βουλγαρίας και της Ρωσίας να ολοκληρωθεί ο Balkan Stream- o οποίος λειτούργησε στα τέλη του 2020- ήταν μία από τις αιτίες που καθυστέρησε ο ελληνο-βουλγαρικός αγωγός IGB.
Σύμφωνα με την ομιλία του υπουργού Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστα Σκρέκα χθες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την ψήφιση της κύρωσης της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας- Βουλγαρίας για τον IGB, το έργο προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021. Μέχρι στιγμής έχει κατασκευαστεί το 37% του αγωγού, που θα ενώνει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα, συνολικού μήκους 182 χλμ, εκ των οποίων τα 151 χλμ είναι στη Βουλγαρία και τα 31 χλμ στην Ελλάδα.
Η ετήσια δυναμικότητά του είναι τα 3 δισ.κυβικά μέτρα αερίου με δυνατότητα αντίστροφης ροής και αύξησης στα 5 δισ. κ.μ. Θα μπορεί να μεταφέρει αζέρικο αέριο από τον αγωγό ΤΑΡ, αλλά και από το ελληνικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου και του πλωτού τερματικού υγροποιημένου αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης, όταν αυτό κατασκευαστεί.
Προς το παρόν η Βουλγαρία εισάγει αέριο μέσω της χώρας μας από τον υφιστάμενο αγωγό Βουλγαρίας- Ελλάδας, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν η μοναδική πύλη εισόδου του ρωσικού αερίου στη χώρα μας. Ας σημειωθεί ότι η Βουλγαρία έχει συμβολαιοποιήσει με την κρατική εταιρία αερίου του Αζερμπαϊτζάν, τη Socar, την προμήθεια 1 δισ κμ αερίου ετησίως και ήδη έχει αρχίσει να λαμβάνει ποσότητες.
Ο IGB ανήκει στην εταιρία ICGB, μέτοχοι της οποίας είναι κατά 50% η ελληνική εταιρία Ποσειδών (μικτή εταιρία 50-50 ΔΕΠΑ-Edison) και η βουλγαρική κρατική εταιρία Βulgarian Energy Holding.
Tέλος, με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή κυρώθηκε και το καταστατικό του East Mediterranean Gas Forum -EMGF-, στο οποίο μετέχουν 7 χώρες, η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιταλία , η Ιορδανία και η Παλαιστίνη, ενώ στις 13/1/21 υπέβαλαν αίτημα ένταξης οι ΗΠΑ, που μετέχουν ως παρατηρητές, μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κομισιόν. Ο νέος οργανισμός θα έχει έδρα το Κάιρο και στόχο έχει τη δημιουργία μίας περιφερειακής αγοράς αερίου και την ενεργειακή συνεργασία των μελών του.