Διατάξεις έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση της επέκτασης του δικού του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, ήταν το αντάλλαγμα για να αποδεχθεί το Βερολίνο την εισαγωγή ανώτατου ορίου τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου της ΕΕ.
Σύμφωνα με τo EURACTIV, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ είχε αντισταθεί εδώ και καιρό στο προτεινόμενο ανώτατο όριο τιμής του φυσικού αερίου της ΕΕ, το οποίο πιέστηκε με επιμονή από έναν συνασπισμό 15 ευρωπαϊκών χωρών.
Η Γερμανία, η οποία έχασε τις προμήθειες φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου πέρυσι μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, φοβόταν ότι η πρόταση της ΕΕ θα περιόριζε τη δυνατότητα των γερμανικών εταιρειών να βρουν εναλλακτικές προμήθειες στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου.
Αντίθετα, το Βερολίνο ήθελε η Ευρωπαϊκή Ένωση να χρηματοδοτήσει την έρευνα «νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου» στο εξωτερικό και να επιταχύνει την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας -με τη χρηματοδότηση νέων έργων φυσικού αερίου να αποδεικνύεται ότι δεν ήταν, τελικά, το κρίσιμο θέμα.
Ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, υποχώρησε στην πίεση για το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου στην ΕΕ. Πήρε, όμως και κάποιες παραχωρήσεις ως αντάλλαγμα. Όταν οι 27 υπουργοί Ενέργειας του μπλοκ συμφώνησαν το ανώτατο όριο τιμών στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, έδωσαν, επίσης, το πράσινο φως σε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Και κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας συμπεριλήφθηκαν, επίσης, στους αναθεωρημένους κανόνες αδειοδότησης έκτακτης ανάγκης της ΕΕ.
Σύμφωνα με το άρθρο 6 του κανονισμού που εγκρίθηκε, τα κράτη μέλη της ΕΕ «μπορούν να εξαιρούν έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και έργα αποθήκευσης ενέργειας και έργα δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας που είναι απαραίτητα για την ενσωμάτωση της ανανεώσιμης ενέργειας στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, από την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων» που απαιτείται από τη φύση της ΕΕ και τους νόμους προστασίας.
Σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ, η τροπολογία προστέθηκε «την τελευταία στιγμή» κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας και εισήχθη σε έγγραφο που κυκλοφόρησε μεταξύ των υπουργών στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Όταν πήρε τον λόγο κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συζήτησης στο Συμβούλιο Ενέργειας του Δεκεμβρίου, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Κλίματος, δεν έκρυψε ότι το έγγραφο αυτό ήταν ο κύριος λόγος για την παρουσία του στις Βρυξέλλες. «Όλα αυτά που είπατε ακούγονταν ωραία και ωραία», είπε ο Χάμπεκ στον Τσέχο υπουργό Ενέργειας που προήδρευε της συνεδρίασης, «αλλά μου είπαν ότι χρειαζόμαστε ένα έγγραφο δωματίου για να πάρουμε μια απόφαση, διαφορετικά δεν αποφασίζουμε για τίποτα». «Λοιπόν, είναι στο δρόμο το χαρτί;» ρώτησε ο Χάμπεκ. «Αυτό είναι υπέροχο», πρόσθεσε αφού έλαβε επιβεβαίωση από αξιωματούχους στην αίθουσα.
Ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας και Κλίματος επιβεβαίωσε αργότερα στο EURACTIV ότι οι πιο γρήγοροι κανόνες αδειών δικτύου ήταν βασικό μέρος της συμφωνίας για το Βερολίνο. Η συμπερίληψη των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στον έκτακτο κανονισμό αδειοδότησης της ΕΕ θα «διασφαλίσει» ότι η επέκταση του δικτύου θα πραγματοποιηθεί όπως είχε προγραμματιστεί, είπε ο εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε για τη συμφωνία της τελευταίας στιγμής…
Η Γερμανία αγωνίζεται εδώ και πολύ καιρό να ενισχύσει το ηλεκτρικό της δίκτυο, ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα της χώρας όπου η αντίσταση από αγρότες και τοπικές ενώσεις απέτρεψε την εγκατάσταση εναέριων γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας. Ένας νέος νόμος επέκτασης του δικτύου πρόκειται να τεθεί σε ισχύ το 2023 για να ενισχύσει την κρίσιμη ηλεκτρική σύνδεση Βορρά-Νότου που προορίζεται να φέρει την άφθονη υπεράκτια αιολική ενέργεια της Γερμανίας στον διψασμένο για ενέργεια Νότο.