Tα έργα του ΔΕΔΔΗΕ αφορούν την αναβάθμιση των υποδομών του Διαχειριστή και γραμμών μεταφοράς μέσης τάσης ενόψει των προκλήσεων της διείσδυσης των ΑΠΕ και της κλιματικής αλλαγής καθώς και της παροχής «έξυπνων» προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
Όπως αναφέρουν πηγές, το «πλέγμα» των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποσκοπεί και στη θωράκιση του δικτύου διανομής με αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται (βλέπε Μήδεια) αλλά και τις πυρκαγιές τις θερινές περιόδους.
Πιο αναλυτικά και όπως αναφέρουν πηγές του Euro2day.gr, πρόκειται για τα projects:
1. Αύξηση της ισχύος 24 υποσταθμών Υψηλής/Μέσης τάσης για τη διείσδυση ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1.755 MW, σύμφωνα με τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων προτείνεται τα 42 εκατ. να χορηγηθούν με τη μορφή επιδοτήσεων και τα 28 εκατ. ευρώ μέσα από δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.
2. Αναβάθμιση εναέριων δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε δασικές περιοχές. Η πρόταση αφορά στην αντικατάσταση γυμνών αγωγών με συνεστραμμένα καλώδια, υπογειοποιήσεις γραμμών διανομής όπου είναι εφικτό και στην εγκατάσταση αντιπυρικών δικτύων. Με τα έργα αυτά εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 30% με 40% οι δείκτες διακοπών ηλεκτροδότησης. Το συνολικό ύψος της πρότασης υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ πρόκειται να χρηματοδοτηθούν με επιδοτήσεις και τα 50 εκατ. με δάνεια.
3. Αναβαθμίσεις δικτύου διανομής με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο προβλέπει τις υπογειοποιήσεις δικτύων σε σημαντικής σπουδαιότητας πολιτιστικές και τουριστικές περιοχές καθώς και στο κέντρο των πόλεων. Επίσης προτείνει την αναβάθμιση γραμμών μέσης τάσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Αττική, αισθητικές αναβαθμίσεις και ενίσχυση της ανθεκτικότητας δικτύων απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Το ύψος της πρότασης ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. θα χρηματοδοτηθούν με επιδοτήσεις και τα άλλα 100 εκατ. με δάνεια του Ταμείου.
4. Έξυπνοι μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για την προμήθεια και εγκατάσταση 7,5 εκατομμυρίων «έξυπνων» μετρητών κατανάλωσης ρεύματος. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 532,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων προτείνεται να χρηματοδοτηθεί μόνο κατά το ήμισυ. Περίπου 266,3 εκατ. ευρώ θα διατεθούν με δάνεια.