Διέξοδο στη σύναψη διμερών συμβολαίων πώλησης ηλεκτρισμού (ΡΡΑ) βλέπουν οι μεγάλοι παραγωγοί με ΑΠΕ, για την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων, τη μείωση του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ αλλά και τη μείωση του κόστους ενέργειας για τις μεγάλους καταναλωτές. Μάλιστα αν η εφαρμογή των ΡΡΑ συνοδευτεί με αύξηση του δυναμικού των διασυνδέσεων, που θα οδηγήσει και σε συμβολαιοποίηση ποσοτήτων ενέργειας με το εξωτερικό, τότε η αγορά θα γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστική.
Ας σημειωθεί ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας διαμορφώνει την περίοδο αυτή σχέδιο για τα ΡΡΑ, το οποίο πρόκειται να υποβάλει προς έγκριση στις Βρυξέλλες.
Σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που έδωσαν χθες εκπρόσωποι της γερμανικής ΑBO Wind AG και θυγατρικής της ABO Wind Hellas ΑΕ υπογράμμισαν τα πλεονεκτήματα των διμερών συμβολαίων, επισημαίνοντας και τα ιδιαίτερα προβλήματα της εγχώρια αγοράς των ΑΠΕ.
Στη Φιλανδία τα PPAs είναι ο μόνος τρόπος ανάπτυξης σταθμών ΑΠΕ, δήλωσε ο κ Παναγιώτης Σαρρής, Γενικός Διευθυντής της ΑBO Wind προσθέτοντας ότι η ABO Wind Hellas ΑΕ πραγματοποιεί διερευνητικές επαφές για τη σύναψη PPAs τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, χρειάζεται ωστόσο να οριστικοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο και να ενισχυθούν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις της χώρας για να κινηθεί αποτελεσματικά η σχετική αγορά.
Χαμηλές τιμές ενέργειας από ΑΠΕ δεν μπορούν να διασφαλιστούν με την πριμοδότηση μικρών έργων που δεν έχουν χαμηλό κόστος επένδυσης, τόνισε ο κ. Σαρρής. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την πολιτεία να αποφασίσει σύντομα, πόσα MW μικρών έργων μπορεί να «σηκώσει» ο ΕΛΑΠΕ, ώστε το υπόλοιπο να καλυφθεί από μεγάλες επενδύσεις, που μέσα από τον έντονο ανταγωνισμό μπορούν να ρίξουν τις τιμές. Αναφέρθηκε στην τακτική ορισμένων, που επιδιώκουν την απόκτηση δικαιωμάτων μέσο της υποβολής αιτήσεων για αδειοδότηση μικρών έργων και μόνο στόχο τη μεταπώληση τους και όχι την πραγματοποίηση επενδύσεων. ‘Ετσι, έργα της τάξης των 3 GW περνάνε “κάτω από το ραντάρ” αφού εμπίπτουν στην κατηγορία ισχύος έως 1 MW, για την οποία δεν χρειάζεται περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Όπως δήλωσε ο κ. Σαρρής η ABO Wind Hellas δεν μπορεί να λάβει ακόμα οριστική προσφορά σύνδεσης για έργο 36 MW και να συμμετάσχει στον επόμενο διαγωνισμό της ΡΑΕ, εξ αιτίας της συσσώρευσης στον ΑΔΜΗΕ μικρότερων έργων συνολικής ισχύος 3 GW. Αλλα έργα καθυστερούν, γιατί αργούν να εκδοθούν οι περιβαλλοντικές άδεις από την τοπική αυτοδιοίκηση. Mε βάση το ΕΣΕΚ μέσα σε μια δεκαετία πρέπει να γίνουν έργα της τάξης των 6-7 GW και σήμερα ο όγκος των αιτήσεων φθάνει στα 100 GW. Αν γίνει πραγματική αξιολόγηση είναι ζήτημα εάν θα απομείνει το 1/3 από αυτές τις αιτήσεις, εκτίμησε ο κ. Σαρρής.
Η Abo Wind Hellas έχει προσφέρει τη χαμηλότερη τιμή ενέργειας από ΑΠΕ, 45 ευρώ/MWh, που έχει καταγραφεί ως σήμερα σε διαγωνισμό της ΡΑΕ.