Σε τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, κατά τρόπο που μεταξύ άλλων να αντιμετωπίζει και το πρόβλημα από τη συσσώρευση αιτήσεων στα γραφεία του ΑΔΜΗΕ -ένα “τσουνάμι” 3.000 αιτήσεων για ισχύ μεγαλύτερη των 3 GW μέσα σε 4 μήνες-, προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας, όπως διαφάνηκε χθες από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του Διαχειριστή κ. Γιάννη Μάργαρη, σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας της χρήσης 2020.
Η νέα ρύθμιση αναμένεται εντός των προσεχών μηνών.
Ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη εισηγηθεί στο υπουργείο μέτρα για να αντιμετωπίσει την πληθώρα των μικρών έργων, που ομαδοποιημένα, κάνοντας χρήση νομοθετικής διάταξης που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι, ζητούν προσφορά σύνδεσης στο δίκτυο μεταφοράς. Η ρύθμιση αυτή έδωσε τη δυνατότητα στα μικρά έργα να καταθέτουν από κοινού αίτηση προσφοράς σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ, αντί των αιτήσεων που υποβάλλονταν μέχρι τότε στον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος επίσης αντιμετώπιζε ανάλογο πρόβλημα.
‘Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κ. Γιάννης Μάργαρης, πέρα από τον τεράστιο όγκο των αιτήσεων, ο Διαχειριστής καλείται να εξετάσει μία σωρία ανομοιογενών έργων και μάλιστα όχι μόνο ως προς το τεχνικό τους σκέλος αλλά και το νομικό, καθώς οι αιτήσεις συνοδεύονται με συμβόλαια για τις εκτάσεις που θα χρησιμοποιηθούν κλπ
Ο ΑΔΜΗΕ μέσα σε 4 μήνες έχει λάβει αιτήσεις που δεν είχε λάβει τα προηγούμενα 20 χρόνια δήλωσε ο κ. Μάργαρης, εκτιμώντας ότι το υπουργείο θα δώσει λύση με νομοθετική παρέμβαση, καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα που αφορά σε όλη την επενδυτική κοινότητα. Ανέφερε ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει έλθει σε επαφή με τα επιμελητήρια για να υποβάλει από κοινού προτάσεις βελτίωσης της διαδικασίας, ενώ ετοιμάζει νέα μέθοδο υπολογισμού του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου , την οποία θα παρουσιάσει εντός του Απριλίου στο υπουργείο και την αγορά. Παράλληλα σχεδιάζει σύστημα ενημέρωσης των επενδυτών, προκειμένου να πληροφορούνται για το στάδιο επεξεργασίας του αιτήματός τους.
Ερωτώμενος για τη δυνατότητα του συστήματος μεταφοράς να «σηκώσει» τα νέα έργα ΑΠΕ που πρέπει να εγκατασταθούν προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του ΕΣΕΚ, ο κ. Μάργαρης είπε ότι το νέο δεκαετές του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνει στοιχεία για το πως αυξάνεται ο ηλεκτρικός χώρος με βάση τις επενδύσεις που υλοποιούνται και σημείωσε ότι το 2030 η δυνατότητες του συστήματος θα υπερκαλύπτουν κατά 1-1,5 GW τα συνολικά 19 GW ΑΠΕ που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο
Γραμμή Μεταφοράς Πελοποννήσου
Εναλλακτική όδευση για τη νέα γραμμή μεταφοράς Πελοποννήσου, των 400 KV, η οποία καθυστερεί εξ αιτίας των αντιδράσεων και των νομικών προσφυγών ενός μοναστηριού της περιοχής, αναζητεί ο ΑΔΜΗΕ, μετά από παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος- Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα.
Η αλλαγή αυτή στην όδευση του έργου θα σημάνει νέα καθυστέρηση, η διάρκεια της οποίας θα εξαρτηθεί από τους χρόνους αδειοδότησης. Αν υπάρξει συντονισμός των υπηρεσιών για την έγκριση της τροποποιημένης περιβαλλοντικής μελέτης, τότε ο ΑΔΜΗΕ θα μπορούσε να ολοκληρώσει το έργο μέσα σε κάποιους μήνες. Οσον αφορά στο κόστος, η επιβάρυνση δεν αναμένεται να είναι μεγάλη, θα εξαρτηθεί όμως και αυτή από το μήκος της νέας διαδρομής και τον αριθμό των πρόσθετων πυλώνων που θα χρειαστούν.